26.3.2012

Outi Pakkanen : Talvimies

Minä olen jostain syystä tällä hetkellä kovasti perässä kirjabloggausteni kanssa. Nytkin on kaksi kirjaa blogattavana ja kolmas melkein lopussa luettuna. Syynä tosin taitaa kyllä olla ennemminkin hidas kirjoitustahti kuin hurja lukuvauhti.

Suomalaisen fantasian jälkeen tartuin suomalaiseen dekkariin. Outi Pakkasen Talvimies -kirjassa päähenkilönä on Anna Laine, freelance taiteilija / graafikko. Tästä kirjasta tulivat minulle mieleen jotkut Ruth Rendellin kirjat ennemmin kuin perusdekkarit. Näin osittain päähenkilön ollessa joku muu kuin poliisi, mutta kuitenkin ehkä erityisesti siksi, että kukaan ei itse tarinassa edes yritä ratkaista rikosta. Emme seuraa johtolankoja, emmekä haastattele epäiltyjä. Itse murhakin on melkein kuin sivuosassa. Tarina aukeaa ihmisten ja heidän välisten suhteidensa kautta. Jännitteet eri henkilöiden välillä perustuvat sekä nykypäivään että aiempaan historiaan. Alussa erilliset elämäntarinat kietoutuvat vähitellen yhteen ja linkitysten lopputuloksena on sekä murha että sen ratkaisu.

Anna Laine piirtää kuvitusta naistenlehden jatkokertomukseen. Viimeiseen kuvaan hän on ottanut malliksi netistä löytämänsä miehen valokuvan. Sattumalta hän tapaa kuvan miehen kesäterassilla ja siitä alkaa intohimoinen rakkaussuhde. Tuo tapaaminen toimii sysäyksenä tapahtumaketjulle, jonka lopputuloksena yksi menettää henkensä.

Helsingin maisemat ja Annan herkulliset reseptit (jotka muuten löytyvät kirjan lopusta, jos alkaa tehdä mieli) tuovat tarinaan ihan omat sävynsä. Niitäkin lukee oikein mielellään, varsinkin tällainen pääkaupunkiseudulla asuva herkkusuu.

Kaikkiaan siis pidin kirjasta ja siitä on vaikea löytää mitään kovin "pahaa" kritisoitavaa. Perinteisen dekkarin tunnelmat, mutta erilainen rakenne mielenkiintoisen henkilögallerian kera. Ei mitään elämää suurempaa kirjallisuutta, mutta viihdyttävää.

1 kommentti:

  1. Minäkin kirjoitin tästä kirjasta joku aika sitten, ja niinkuin sinäkin, pidin siitä. Minusta Pakkasen dekkarit ovat mukavia välipalaluettavia.

    VastaaPoista