3.1.2021

Taustapeili 2020 OSA II - Laiskan bloggaajan genret ja muuta ihmettelyä

 Nyt kun on Vuodenvaihteen lukumaratonkin tapultetu kasaan, niin palataan vielä vilkaisemaan viime vuotta sisältönäkökulmasta - eli millaisia kirjoja sitä tulikaan luettua ? Yleiset vuosikäppyrät löytyvät täältä.

Tosin ennen kuin päästään siihen, laitetaan tähän vielä yksi statistiikka.  Luin 107 kirjaa, arvatkaapa kuinka monesta bloggasin ? Listalta löytyi merkintä 59 kirjan kohdalta... Niin monesta on kirjoitettu enemmän kuin yhden lauseen verran lukupäiväkirjassa. Petrattavaa siis riittää tuollakin saralla. 


Dekkarit pitävät näköjään pintansa pandemiavuotenakin - tosin lajin sisällä on kaikenlaista vaihtelua. Voin suoralta kädeltä vakuuttaa, että mitään kovin pelottavaa psykologista jännitystä tuolta listalta ei taida tänä vuonna löytyä. Cozy Mystery puolestaan rulettaa. Cozy Mysteryssä puolestaan historiallinen viime vuosisadan vaihde (vähän ennen, vähän jälkeen) tuntuu olevan vallitseva ja joissain on myös piristäviä fantasian piirteitä. 

Suosikeikseni päätyivät vuoden aikana erityisesti Inspector Hobbes, joka osoittautui kuivan huumorin malliesimerkiksi, sekä Lady Rample (1930 luvulle sijoittuva), jolla sai aivot nollattua varsin viihdyttävästi. Suomeksikin olen lukenut pääasiassa käännettyjä dekkareita kuten Elly Griffithsin Ruth Galloway-sarjaa. Toki Terttu Autere ja Eppu Nuotio kevensivät mukavasti raskaan kevään tuntua ja JP Jokisen kuukausi-sarjakin tuli aloitettua. 

Sama ilmiö on nähtävissä myös fantasiassa. Aika monen kirjan kohdalla olen tainnut miettiä, pistänkö fantasiaan vai puhtaaseen (romanttiseen) viihteeseen. Jotkut kirjat olisivat tainneet sopia kaikkeen kolmeen luokkaan... Niin kuin nyt vaikka hupaisa The Vampire Knitting Club tai Ilona Andrewsin vauhdikas Burn for me (josta oli myös ainesta fantasian sukupuolittumisen ihmettelyyn). Ja kyllä, melko moni fantasiakirja on tullut luettua/kuunneltua englanniksi. Itse asiassa 2/3 fantasiaksi luokitelluista. 

Aikaisempiin vuosiin nähden mennään aikalailla samoissa suhdeluvuissa muuten, mutta huomaan historiallisten romaanien luvun pudonneen kolmannekseen. Ehkä olen tällä kertaa laittanut enemmän historiallisia salapoliisiromaaneja dekkarien sekaan - tai sitten vaan olen lukenut niitä vähemmän. 

Lasten- ja nuortenkirjoja puolestaan on tullut luettua vielä entistä enemmän. Kuuntelimme Toton kanssa aika monta kirjaa tuossa kesän aikana, joten luku ei yllätä. Itse asiassa 13/19 on nimenomaan äänikirjoja. Tosi monen kirjan kohdalla olemme siis lukeneet / kuunnelleet sen molemmat, mikä on tosi kiva juttu. 

Toton suosikit pitänee listata vielä erikseen. Kiepaus, Kaipaus ja Keikaus jäi pojalle äänikirjoina hyvin mieleen (niin myös äidille) ja Sensored Reality-sarjan eka osa Beta oli kuulemma hyvä (jatko-osat vähän tylsempiä). Seikkailuserkukset-sarjaa kuunneltiin melkoisen monta osaa ja siinä oli kuulemma "läppä momentteja". Joululahjakirjoista Gregin legenda ja Gregin kirous on näköjään jo  luettu ja tykätty - Minä luin ensimmäisen osan lukumaratonilla ja jatkoa varmaan kohtapuoliin. Kiepaus-sarja jäi minullakin hyvin mieleen ja lisäksi pitää mainita Yöjuna- joulukalenterikirjana. Se oli vallan mainio tuttavuus ja sopii kyllä muuhunkin ajankohtaan. Ei siitä kalenteria varsinaisesti tee mikään muu kuin 24 lukua...  

Keittokirjoja olen lukenut vain puolet viime vuodesta. Korreloi oikein hyvin vuoden kokkausjumini kanssa. Enpä ole pahemmin myöskään laittanut ruokaa. Kuukauden keittokirja -sarja on ollut siis täysin olematon. 

Tietokirjoista parhaiten jäivät mieleen myös blogatut Historian jännät naiset, joka kesti pitkään pieninä, mielenkiintoisina annoksina, sekä Islantilaisia neuleita - kolmas menossa tällä hetkellä... 


Haasteet

Ei mennä näihin sen enempää. 

HelMet-haaste jäi erittäin vajaaksi, vaikka tein sen pienemmän. Täytyy miettiä yritänkö edes 2021-haasetta. 

Kuukauden teatteri ? No, arvannette, miten kävi. Kuukauden keittokirja-sarja kärsi pahemman kerran kokkausjumista.

Itse asiassa ainoa haaste, josta selvisin rimaa hipoen, oli Goodreadsin luettujen lukumäärä. Kaikkiaan luin Goodreadsin mukaan 103/100 kirjaa. Omassa Excelissäni kirjoja on 107. 

Yllättäen olen ollut melko ahkera lukupäiväkirjan kirjoittaja. Näissähän kirjailen viikottain lukemisiani ja vähän kommentteja muustakin elämästä.  Ehkä tuota voisi yrittää jatkaa - kiinnostaisiko lukea vielä sepustuksiani ? 


Katse eteenpäin

Odotukset tälle vuodelle ovat suuret. Viime vuosi oli kummallinen "leijumisvuosi" varmaan siksi, kun tuli lähinnä roikuttua kotinurkilla ja vaihtelua sai lähinnä pään sisällä tai viestiessä digimaailmassa. 

Eniten ehkä odotan mahdollisuutta päästä Ranskaan isännän luo, edes vähäksi aikaa. Saa nähdä, miten käy. 

Alkuvuosi taitaa kulua edelleen tässä Korona-kuplassa, mutta ehkä sitä vähitellen voisi taas laajentaa reviiriä. Katsotaan, miten rokotusten kanssa käy. 

Onneksi sekä neulominen että kirjojen lukeminen onnistuvat melkein missä vaan. Molemmat siis pysynevät mukana vuodessa, ja työkin toivottavasti. Olen odottavalla mielellä. Ei edellisestä vuodesta ole ainakaan vaikea parantaa, vaikkei se pelkkää mustaa ollutkaan... 

14 kommenttia:

  1. Kyllä minä olen niitä lukupäiväkirjoja ilokseni lueskellut, vaikken kommentteja niin olekaan jättänyt, että jos tuntuu luontevalta muodolta niin lisää vaan :)

    Hyvää uutta vuotta ja toivottavasti pääsette Ranskaan jossain vaiheessa (ja minä vastaavasti Suomeen)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos olet viihtynyt. Enköhän minä taas noita lukupäiväkirjoja kirjoittele, kun sille päälle satun :-)
      Hyvää uutta vuotta ja toivottavasti pääset Suomeen ja me Ranskaan.

      Poista
  2. Voi toki, mielelläni luen lukupäiväkirjojasi. Paljon olet lukenut. Toivottavasti uusi vuosi tuo tullessaan mukavia lukukokemuksia ja sinulle mahdollisuuden päästä Ranskaan. - Kaikkea hyvää talveesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kiva, jos ovat lukupäiväkirjat viihdyttäneet sinuakin :-)
      Ei ole vuodet veljeksiä sanotaan, taitavat monet toivoa tuon sanonnan olevan totta.
      Kirjarikasta ja mukavaa talvea!

      Poista
  3. Mullakin jostain syystä historiallisten romaanien osuus laski nyt viime vuonna. Osasyy on ehkä dekkareissa jotka tulivat mulle uutena lukemistoon ja ne on enimmäkseen sijoittuneet omaan aikaani. Cozy crime on minunkin juttu. Sitä jäin miettimään mikä tämä Lady Rample on? Pitää googlettaa.

    P.s. Jatka toki lukupäiväkirjoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuin ollakaan, ei löydy Bookbeatista joka mulla on vielä ensi viikon, sitten kyllä vaihdan takaisin Nextoryyn josta nämä Rambletkin löytyy. Mulla on muitakin kirjoja jo odottamassa että palaan sinne harharetkeltäni. Onkohan Bookbeatin valikoima suppeampi vai vain eri... kumpi vain, mulla ei ole käynyt flaksi.

      Poista
    2. Lady Ramble on kiva!
      Minäkin siirryin takaisin Nextoryyn osittain juuri näiden englanninkielisten viihderomaanien vuoksi. Niitä tuntuu siellä olevan paremmin. Tosin Bookbeatissa taisi olla Ilona Andrewsia, jota taas ei Nextoryssa näkynyt...

      Poista
  4. Siinä mielessä samat käppyrät, että cosy mystery rulettaa dekkareissa ja historiallisia romaaneja tulee luettua hämmentävän vähän. Kaikenlainen autofiktio on itsellä kovassa nousussa, ja hömppä. Viime vuosi meni itsellä aika kevyessä tunnelmassa lukemisen saralla, ehkä tänä vuonna voisi haastaa itseään enemmän. Toivottavasti arjen haasteita on sitten viime vuorta vähemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin oli näköjään lukemisessa nimenomaan kevyt vuosi, monessakin mielessä. Saa nähdä, mitä 2021 tuo tullessaan, mutta alku on ainakin ollut edelleen enemmän hömpän suuntaan kallellaan.

      Poista
  5. Millä ohjelmalla teet noita käppyröitä? Excelilläkö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kerään Exceliin myös taulukot luetuista vuoden aikana, joten käppyrät saa kätevästi.

      Poista
  6. Lukupäiväkirja on oman näköisesi formaatti, jossa on mukavasti mukana elettyä elämää. Itse en tuohon moodiin pystyisi, mutta tykännyt olen niistä osioista, joita olen lukenut.

    Cozy mysterystä otan mielelläni vinkkiä myöhemminkin, varsinkin englanniksi. Luen itse tosi synkkää kamaa, mutta siinäkin on rajansa.

    Käppyröitä ja muuta taulukoita en kommentoi, kun jättäydyn lukemisessa tilastomaailman ulkopuolelle. Saa jälkimaailma laskeskellä, kuinka monta kirjaa olen lukenut. Heitä varmaan se suuresti kiinnostaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cozy Mysteryjä kyllä riittää... varsinkin, jos tykkää pienellä fantasiatwistillä (ja kyllä muitakin)
      Minä olen ihan käppyräfriikki, joudun niitä katselemaan jo töissä, mutta jotenkin veri vetää aina seuraamaan sitten näitäkin. (Vaikka koulussa ja opiskeluaikana kyllä statistiikka oli ihan inhokkiaine)

      Poista
  7. Yli sata kirjaa on minun mittapuullani melkonen saavutus. Tiedän, että moni bloggari lukee vieläkin enemmän, mutta oma saldo on asettunut 50-60 huiteille, enkä varmaan pääsekään suurempiin lukuihin tällä elämänrytmillä. Tosin kirjoitan kaikista ja sekin on melko hidasta puuhaa. Saisin varmaan saldoa kasvatetuksi, jos nappaisin enemmän dekkareita tai viihdekirjoja. Pidän molemmista, mutta mieluummin luen sellaista, josta jää vähän vahvempi jälki ja vaativamman kaunon kanssa minulla ainakin kuluu aikaa. Mutta kaikki on nautinnollista, joten ensi vuoteen rennolla otteella.
    Toivottavasti pääsette perheen kanssa samaan maahan ja monta loistavaa lukukokemusta osuu kohdallesi vuonna 2021!

    VastaaPoista