17.2.2019

Juustokakkua hiihtoloman kunniaksi




Loma alkoi! Hyvä hetki hengähtää ja nauttia elämästä. Ei silti, olen ollut alkuvuoteeni erittäin tyytyväinen muutenkin. Työtahti on normalisoitunut. Olen ehtinyt elämään muutenkin kuin luurit korvilla puhelinpapalavereissa. Itse asiassa tämä on ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun en odota lomaa vain romahtaakseni sohvalle koomaan. Siitä todisteena heti lauantaina leipomani juustokakku!

Yleensä meillä tehdään juustokakkua loppukesästä, mutta viime vuonna lomamatka ja sitten keittiöremppa vähän sotkivat normirytmiä. Tuoreita mustikoita ei siis ollut tällä kertaa saatavilla, mutta pakkasesta löytyi. Eikä juustokakku maistu ollenkaan huonolta talviaikaankaan.

Tällä kertaa otin reseptin loppuvuoden kirja-alesta tilaamani leivontakirjan sivuilta. Itse asiassa nappasin kerralla parikin Leila Lindholmin kirjaa, kun "halvalla sai".

Leila Lindholm: Pala kakkua ja paljon muuta
Oma ostos kirja-alesta 

Olen pitänyt Leilan tv-ohjelmista sillä ne ovat täynnä mutkattomia herkkuja ilman sen kummempaa keventämistä tai erikoistuotteita. Niissä kerrotaan leivonnan ilosta ja herkuttelun olennaisesta merkityksestä mielen hyvinvoinnille - kohtuuden rajoissa tietenkin.

Kirjat jatkavat samalla linjalla. Ne ovat täynnä perinteisiä herkkuja ja esimerkkejä variaatioista.
Ohjeet on kirjoitettu selkeästi, kuvat ovat kauniita ja antavat hyvän käsityksen odotetusta lopputuloksesta. Kirjaa lukiessa tulee sellainen olo, että kuka tahansa voi onnistua - niin kuin tietysti voikin. Ohjeet eivät ole vaikeita ja ne sisältävät vinkkejä onnistumisen tueksi.

Useimpia ohjeita myös edeltää lyhyt teksti, jossa kerrotaan joko ohjeen historiasta tai Leilan omasta suhtautumisesta ja käyttötavasta reseptin leivonnaisen kohdalla. Ne tekevät kirjasta myös mukavasti luettavan ja myös houkuttelevat kokeilemaan reseptejä, samoin kuin kuvien rento ja kesäinen tunnelma. Tulee sellainen nuorekas "mummolaolo". Näitä herkkuja on tarkoitus tehdä perheelle ja ystäville juhlistamaan yhdessäoloa ja tuomaan hyvää mieltä - mielellään kesän lämpöisessä auringonpaisteessa puutarhajuhlissa... Siis ainakin noin tunnelmamielessä...

Pientä miinusta pitää antaa taitosta. Kirjasta löytyy turhan monta sivua, jolla kuvan päälle painettu teksti on mustalla ja näin ollen melkein lukukelvotonta. Tumma teksti tumman kuvan päällä ei erotu, vaikka olisi kuinka taiteellinen.

Tällä kertaa reseptivalinta osui siis juustokakkuun.

Kirjan mukaan resepti on aito, New Yorkilaisesta kahvilasta saatu. Kuten tavallista päädyin ihan hitusen muuttamaan aineksia johtuen kaapin sisällöstä (unohdin ostaa lisää valkosuklaata), mutta hyvä tuli.

Tosin olen edelleenkin käärmeissäni, ettei marketeista tahdo löytää sellaista perinteistä, vähän rasvaisempaa maitorahkaa. Olen varma, että kakun koostumus olisi vielä silkkisempi sen kanssa.

Yleensäkin olen hieman turhautunut "tavallisten tuotteiden puuttumiseen". On hienoa, että eri ruokavalioita seuraavat saavat tarvitsemiaan tuotteita, mutta miksi ihmeessä en enää löydä vaikka nyt tuota rasvaisempaa maitorahkaa. Ei taida tulla pääsiäispashasta tänäkään vuonna mitään.

New Yorkin mustikka-juustokakku 

Pohja:
Melkein paketillinen Digestive-keksejä (murskattuina)
150g sulatettua voita

Kakkuseos:
600g Philadelphia jusutoa
1prk maitorahkaa
1dl sokeria
1dl Maizenaa
2tl vaniljauutetta
3 kananmunaa
1dl kuohukermaa
100g valkosuklaata (reseptissä 200g) sulatettuna vesihauteessa
kourallinen pakastemustikoita

Kuumenna uuni 175 asteeseen

Sekoita keksimurut ja voi. Laita irtopohjavuoan pohjalle (24cm halkaisija) leivinpaperi ja painele muruseos tiiviisti pohjaksi. Esikypsennä pohjaa uunissa 10min ja anna sitten jäähtyä.

Vatjaa tuorejuusto ja maitorahka vaniljan kanssa kuohkeaksi seokseksi. Sekoita joukkoon Maizena ja sokeri. Lisää kananmuna kerrallaan, jokaisen jäkeen vatkaten. Kaada lopuksi sekaan vielä kerma ja valkosuklaa.

Kaada kakkuseos pohjan päälle vuokaan ja ripottele pinnalle mustikoita.

Kypsennä uunin keskiosassa noin 40min. Peitä foliolla, jos et halua ruskistettua pintaa (minä paistoin höyryuunissa enkä peittänyt, siksi vähän tummempi pinta).
Sammuta uuni ja jätä kakku vielä puoleksi tunniksi lämpimään.

Jäähdytä ja laita jääkaappiin. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä kunnolla jäähdytettynä.
Minä myös valutin päälle karamellikastiketta, mutta se ei tietenkään ole mitenkään välttämätöntä.

6 kommenttia:

  1. Mitä maitorahkaa olet käyttänyt? Eikö esim. Valiolla ole se täyteläinen maitorahka? Sellainen violettinen purkki? Minulla tuo sama kirja, ja tätä voisi kyllä kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliskohan ollut juuri tuota? Tuossa oli vähän enemmän, jotain 2,3% muistaakseni. Etsiskelin sellaista "perinteinen" merkinnällä ollutta, jossa olisi ollut vielä pari yksikköä enemmän (jollei muistini petä ihan kokonaan)
      Tämä kirja on tosi kiva, eikä yhtään vanhentunut, vaikka on ilmestynyt jo 2011...

      Poista
  2. Nam, juustokakut ovat aina niin hyviä.Olen syönyt sitä klassista juustokakkua New Yorkissa, ja se oli kyllä aika rasvaista. Minkä prosenttista rahkaa käytit&löysit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juustokakkuihin tule himo - olivat sitten paistettuja tai tuorejuustokakkuja.
      Tässä taisi olla muistaakseni rahkassa 2,3% - joskus olen muistaakseni löytänyt jotain vielä pari yksikköä rasvaisempaa, jolla pashakin onnistui suurin piirtein ok.

      Poista
  3. Ai jestas, mitä kakkua! Tuo karamellikastikehan kruunaa komeuden. Olisi kiva tehdä, mutta ei kannata, koska osa jää kuitenkin syömättä. Mies ei kuitenkaan syö, enkä voi koko juustokakkua yksin vedellä napaani. :D Voikohan juustokakkua pakastaa?

    Kivaa hiihtolomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Oli kyllä rentouttava ja luminen tänä vuonna :-)
      Eikös juustokakku selviä pakkasesta ihan hyvin ? Kunhan sulattaa hiljalleen jääkaapissa?

      Poista