Madventures-starat Riku & Tunna olivat mukana keskustelemassa uuden kirjansa teemoista, jotka summeerattuna kuuluvat:
"Maailma muuttuu kaikilla elämän osa-alueilla. Pysytkö mukana vai voiko edes pysyä mukana? Pitäiskö ehkä tehdä jotain?"
Olen kauhean huono keräämään kirjoihin omistuskirjoituksia kirjailijoilta, mutta tällä kertaa pyysin siskoa varten - annoin nimittäin kirjan joululahjaksi.
Vaan kuinkas sitten kävikään ?
Riku Rantala - Tunna Milonoff : Selviytymisopas - Maailma muuttuu, näin jäät henkiin
Kustantajalta Bloggariklubilla
No, sisko aloitti lukemaan, mutta kiikutti kesken kaiken kirjan takaisin minulle väliin luettavaksi. "Liika kuumottavaa", hän sanoi, "jatkan myöhemmin."
Ensi hämmästyksestä toivuttuani sain suustani "Täh? - Koska sinua ovat maailmanlopun keskustelut noin pelottaneet?"
Eihän siinä sitten varsinaisesti ollut kyse aiheen pelottavuudesta vaan kielestä. Missähän päin Suomea käytetään sanaa "kuumottaa"? Ainakin Turusta kotoisin olevan ja nykyään Itä-Suomeen kotiutuneen siskoni silmiin sana sattui kirjasta sen verran tiheään, että alkoi jo vähän ärsyttämään. Siksi tauko lukemisessa (ja suunta yhdelle monista työmatkoista ilman pokkarikokoisen teoksen lisäpainoa).
Mitä ilmeisimmin kuumottaa on jotenkin pääkaupunkilainen sana, sillä täällä kohta 20-vuotta asuneena en siihen olisi kiinnittänyt huomiota ilman siskon kommentteja. Sana kuitenkin kuvastaa kirjan tyyliä, joka on jotain strukturoidun "puhekielisen (tai slangipitoisen) tajunnanvirran ja tutkijakommenttien väliltä. Ehkä kyse onkin iästä ja me olemme siskon kanssa jotenkin "not cool" ? Oli miten oli... kirja on kuitenkin helppolukuinen ja minä luin kyllä kuumottavatkin ihan sujuvasti.
Kuva omani Bloggariklubilta |
Selviytymisopas on jaettu lukuihin maailman muutoksesta.
Työ ja talous, Turvallisuus, Verkko, Terveys, Kaiken muutos, Politiikka, Minä... Väestönkasvun ja ihmisen ahneuden aiheuttamat haasteet ja digitalisoinnin tuomat muutokset asettavat meidät kaikki valintojen eteen. Kysymys on siitä, valitsemmeko oikein. Pelastuuko maailma ja me sen mukana ?
Jokainen luku sisältää kuvauksen luvun aihealuuesta ja sen muutoksista, lainattuja ajatuksia eri alojen tutkijoilta sekä pohdintaa mahdollisista toimenpiteistä. Olemme tienristeyksessä. Lähteekö ihmiskunta kohti utopiaa vai dystopiaa? Mitä sinä teet ?
Selviytymisopas sopii pätkissä luettavaksi ja sen vaihteleva rakenne pitänee vähän helposti tylsistyvämmänkin lukijan mielenkiinnon yllä. Erityisesti pidin tutkijoiden lainauksista aiheisiin liittyen. Vaikka samat nimet vähän toistuivatkin ja mielipiteet olivat yllättävän yhteneväisiä, toivat ne kuitenkin raikkautta ja näkökulmaa. Muuten olisi tosiaan tuo "kuumottavuus" käynyt ehkä liian silmiinpistäväksi.
Pidin myös kirjan tavasta arkipäiväistää maailman haasteet saarnaamatta tai lässyttämättä. Yksinkertaistettu toteamus muutoksen väistämättömyydestä sai seurakseen pohdintaa jokaisen käytettävissä olevista keinoista. Selviytymisopas toimii mainiosti ajattelemaan herättelijänä, keskustelun vauhdittajana ja ohjaamassa kenties syvällisempään aiheen tutkimiseen. Olenkin yrittänyt tarjota sitä jälkikasvulle - ihan jo senkin takia, että haluaisin heidän kommenttinsa tuon kielen suhteen...
Kovin pitkälle vietyä analyysiä ei kirja sisällä, mutta sen ajatusten takana on selvästi laajempaa pohdiskelua. Mikään varsinainen tietoteos tämän ei kai ole tarkoitus ollakaan, mutta kai meidän kaikkien on ihan terveellistä tutustua maailman muutoksiin edes pintapuolisesti ja helppolukuisena summeerauksena Rikun ja Tunnan kirja toimii oivasti. Ehkä se voi jopa rohkaista oikeasti muuttamaankin jotain omassa toiminnassa.
Mielestäni kuumottava on ihan hyvä sana, kunhan sitä ei käytä kovin usein. Sen sijaan summeeraus on ihan outo, kun voisi hyvin sanoa summaus.
VastaaPoistaTotta - summeeraus on varmaan jonkunlainen laina (englannista - summarize?),joka lienee tarttunut matkaan töistä. Siellä kun Finglish on aikalailla käytössä.
PoistaKuumottava on sana, joka taitaa olla aika uusi laajemmmassa käytössä. En ainakaan muista sen paremmin kirjoissa kuin muissakaan teksteissä siihen aiemmin törmänneeni. Toki kyseessä voi myös olla maantieteellinen juttu, kuten tuossa mietinkin. Ehkä se on ollut yleisemmin käytössä esim. pääkaupunkiseudun suunnalla.
Riku ja Tunna ovat tehneet kuummottava sanan tunnetuksi ympäri Suomen. Nykyään jo nuorison keskuudessa yleinen sana ja meemejä siitä paljon tehty.
VastaaPoistaJoo. Nuorisosanaksi tuon vähän miellän, enkä oikeastaan ole yhtään yllättynyt, jos sen laajempi käyttö on peräisin tv:stä...
Poista