27.6.2017

Lukumaratonvalmistelujen tärkeydestä

Se alkoi "harjoitteluloma" nyt - tai ainakin melkein. Tarkoituksena oli antaa kuopukselle viikon verran lisää lomaa ja samalla varmistaa keskimmäisen leirikuljetukset. Eikä se äidillekään tietysti huonoa tee, että vähän pääsee lomaa harjoittelemaan ennen sitä "oikeaa" neljän viikon rupeamaa. Viikon verran taukoa kiireistä siis, eikä varsinkaan yhtään matkaa minnekään kuulostaakin tosi houkuttelevalta. Vähän tosin näyttää siltä, ettei mene täysin suunnitelmien mukaan.

Projektien ajoitukset ovat yleensä aina pielessä ja tämä sattuu nyt sitten juuri tähän tauolle. Onneksi sentään kevennettynä eli ei täysipäiväistä työntekoa - paitsi maanantaina ja kai torstainakin (pyörittelee silmiään). Lukeakin ajattelin edes jotain, ja siivota pitäisi ja kuskata poika leirille aamulla ja illalla, ja viettää päivä parin matkailijan kanssa ja... Hups, kuulostaapa kiireiseltä. Ei ollut tarkoitus.

Vieläkin (työ)kiireisemmästä alkukesästä johtuen en ehtinyt mukaan kesäkuun lukumaratonille, mutta heinäkuun maraton osuu parempaan hetkeen (luulisin). Olen siis ilmoittautunut mukaan. Tosin se on keskellä heinäkuun alun työrupeamaa, mutta sentään lauantaina eli 8.7.

Tulkaa muutkin! 
Lukumaratoonaus on ihan sikakivaa, yhteisöllistä ja mahtavan rentouttavaa puuhaa! 
Seuraavaan Kesälukumaratoniin voi ilmoittautua "Kirjan jos toisenkin" - blogissa

Kuva: Hannan kirjokansi 

Kuten muissakin kestävyslajeissa, myös Lukumaratonin onnistumisen takaa huolellinen valmistautuminen. Minulla tämä tarkoittaa ainakin seuraavia juttuja:


(1) Varoita perhettä lukumaratonpäivästä. 

Huolehdi lapsille puuhaa tai nakita isäntä viemään muksut jonnekin. Tänä vuonna suunnitelmissa taitaa olla isoveljien lahjonta kuopuksen viihdyttäjiksi. Se tosin saattaa tulla vuorokauden mittaisella maratonilla jo vähän turhankin kalliiksi...

Minulla on siinä mielessä tuuria, että isäntä suhtautuu lukumaratoonauksen hyväntahtoisen huittuneesti. Mutinoita ei ole kuulunut, lukurauha on säilynyt ja onpa isäntä usein ottanut tankkauksenkin hoitaakseen.

Tästä pääsemmekin toiseen tärkeään seikkaan...


(2) Lukumaratonherkut etukäteen valmiiksi 

Myös lukumaratoonari tarvitsee energiaa. Erilaiset hedelmät, leivät, juustot, pateet ja sen sellaiset pitävät nälän loitolla ja halutessaan voi vaikka syödä lukiessaan. Liian tuhdit herkut on paras jättää lukumaratonsuorituksen juhlintaan, ettei uni pääse yllättämään, mutta toki jotain kakkua tai keksiä pitää saada. Toiset vannovat irtokarkkien nimeen, mutta minusta niistä tulee helposti inhalla tavalla ällö olo, mikä taas puolestaan häiritsee lukukeskittymistä. 

Kukin tavallaan - tämän vuoden menu on vielä vaiheessa, mutta todennäköisesti ainakin mansikoita, mustikoita (ja ehkä jo oman pihan vadelmia!) on listalla. Viikonloppuisin myös leivon aina jääkaapissa muhivasta juuresta leipää, joten ihan varmasti myös tuoreesta leivästä tehtyjä voileipiä tulee mutusteltua. Mieli tekisi kokeilla maalaispateen valmistusta. Ehkä sen ehtisi jo viikolla tehdä odottamaan.


(3) Valmistele lukupaikat 

Tyynyt sohvannurkkaan, markiisikatos paikoilleen ja tuoli sopivasti varjoon, piknikmatto nurmikolle. Missä nyt yleensä voi kuvitella lukevansa. Muista antaa lapsille ehdoton kielto liikuttaa mitään (ks. myös kohta 1) . 


(3) Valitse valikoima mielenkiintoisia, viihdyttäviä ja vaihtelevia kirjoja valmiiksi 

Tämä lienee kaikkein mielenkiintoisin ja tärkein osio valmisteluissa. Taktiikoita on monia. 
Jotkut vannovat lyhyiden ja vaihtelevien kirjojen tai jopa novellikokoelmien nimeen, toiset valitsevat järkäleen tahkottavakseen ja uppoutuvat vuorokaudeksi sen syövereihin. 

Minä yleensä sekoittelen ja menen fiiliksen mukaan. Siksi pitää valmiuslistalta löytyä monenlaista. Hyvä miksaus sisältää ainakin yhden dekkarin, jotain fantasiaa, novelleja välipaloiksi ja sitten keskittymistä edistävää hevimpää osastoa eli jonkun klassikon tai nykykirjallisuuden mestariteoksen. Äänikirjat auttavat silmien väsymiseen ja niiden seurassa pääsee myös ulos liikkumaan keskeyttämättä maratonsuoritusta. 

Huonoja kirjoja ei lukumaratonilla siedetä. Lukujumiin päätyminen on pahempi vaiva kuin kramppi juoksijalla, ja se voi pahimmillaan pilata lukuilon pitkäksi aikaa maratonin jälkeenkin. 

Tänä vuonna listalle taitaa päätyä "pino" e-kirjoja. Elisa Kirjassa on ollut ale päällä säännönmukaisesti jo pidemmän aikaa, mikä on tarkoittanut Kobon lukulistan kasvua huomattavan nopeasti. Syntynyttä sumaa voisi purkaa. 

Toinen fokusalue taitaa olla "Hyllynlämmittäjä"-haaste. Kirjat katosivat jakkarapinosta jonkun (lue: isännän) siivousinnon vuoksi ja koko haaste painui kiireissä puoliksi unholaan. Lukumaraton on kai hyvä hetki virittää haaste uusiksi? Status tällä hetkellä ei ole mieltä lämmittävä ja vuosi on kohta sentään jo puolessa. Hyllynlämmittäjistä siis lukumaratonlisalle voisi nostaa vaikka seuraavat : 

1) Kjell Westö: Älä käy yöhön yksin - Se on ollut kesken jo jonkin aikaa, kamalan pientä fonttia

2) Aikamatkaajan opas historiaan - lyhyempiä, asiapitoisia juttuja. Omiaan välipaloiksi luulisin. 

3) Herman Hesse : Kertomuksia - nuoruuden suosikilta vielä lukematta oleva kirja 

4) Ernest Hemingway: Kuolema iltapäivällä - olen vanhemmiten tykästynyt Hemingwayn tuotantoon enemmän kuin nuorena - tai sitten Vanhus ja meri vain oli äänikirjana vaikuttavampi ja Nuoruuteni Pariisi vain sattui kertomaan minua kiehtovista ajasta ja paikasta. 


Lisäksi minua on jo pidemmän aikaa hyllyssä houkutellut parikin kirjaa eli 

5) Claes Anderssonin Hiljaiseloa Meilahdessa 

6) Anthony Bourdain: Kitchen Confidential - ruoka, keittiö ja asioihin mielenkiintoisella tavalla suhtautuva keittiömestari. 


Ja sitten niitä e-kirjoja Kobossa: 
7) Enni Mustonen: Ruokarouvan tytär - Pakkohan sarja olisi saada loppuun. 

8) Alan Bradley: Loppusoinnun kaiku kalmistossa - Tämä vastannee lukumaratonin dekkariosastosta. Tosin saattaa olla, etten saata vastustaa Flavia de Lucen houkutusta jo "loman" aikana. Onneksi Elisa Kirjassa on se uusinkin osa tarjouksessa... 

9) P.D. James : Cover her face - saattaa hädän tullessa myös täydentää dekkaripuolta. 

10) Marcel Proust: À la recherche du temps perdu (Du côté de chez Swann) - kesken, hienoa luettavaa, mutta saattaa ehkä olla vähän turhankin hidasta luettavaa alkukielellä lukumaratonin tulosta ajatellen. 

11) Kummenen kulmaa - Type & Tellin novelliantologia 2017 - välipaloja, välipaloja 

12) Elina Rouhiainen: Kesytön (Susiraja 1) - tämä vastannee fantasiaosastosta

13) Pirkko Arstila: Naisen silmin - kuulostaa mielenkiintoiselta elämäkerralta 

14) Nicolas Barreau: Meillä on aina Pariisi - Hömppäosastoa mielenvirkistykseen väsymyksen varalta. Tosin en yhtään tiedä tuon tasosta, joten riski listalla... 


Olisikohan tuossa vuorokaudeksi valikoimaa ? 

Ai niin, ne äänikirjat vielä puhelimesta: 

15) Elina Karjalainen : Uppo-Nalle

16) Mikael Bergstrand: Delhin kauneimmat kädet 


Taitavat tunnit jo loppua kesken vuorokaudesta. No, tarkoitus onkin saada valikoimaa valmiiksi eri mielentiloihin. Todellisuudessa luettavaksi päätyvät voivat joko olla tältä listalta, tai sitten jotain ihan muuta.

Vapaata meininkiä lukumaratoonaus - siinäkin on sen viehätys.


p.s. tämänkin laitan #satasuomalaista2017 haasteeseen, sillä mikä olisikaan suomalaista lukukulttuuria parhaimmillaan ellei yhteinen lukumaratoonaus? 

12 kommenttia:

 1. Täälläkin mietitään jo lukumaratonia. Etenkin siksi koska edelliset eivät menneet ihan nappiin. Olen miettinyt kirjoja ja lukupaikkoja. Yleensä en napostele mitään lukiessa. Raahaan kirjan sitten mukaan, kun ruokailen. Mukavia lukumaraton valmisteluja ja itse maratonia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin!
   Minusta valmistelu onkin melkein yhtä hauskaa kuin itse maratoonaus. Saa nähdä, paljonko tämäkin kirjalista vielä elää ennen lauantaita :-)

   Poista
 2. Erinomainen ohjeistus! Seuraa paljastus, jota ei ehkä ilkiäisi sanoakaan: en ole lukumaratoonannut i-k-i-n-ä!
  Aluksi vierastin koko konseptia, en (lukijanakaan) ole oikein maratontyyppiä. Sittemmin ajatus on alkanut kiehtoa yhteisöllisenä tapahtumana, mutta yleensä aina maratonpäivinä minulla on sovittuna jotain. Voisihan sitä tietysti maratoonata silloin kun itselle sopii, mutta sitten se ei enää olisikaan yhteisöllinen juttu...
  ehkäpä teen tästä itselleni liian hankalaa. Mutta kiva seurata muiden maratooneja (ja valmisteluja!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sentään - lukumaratoonaus on tosi hauskaa! Minä tykkään sekä siitä, että saan luvalla keskittyä pelkästään lukemiseen sekä tietysti myös tempauksen yhteisöllisyydestä. Viimeksimainitusta on tainnut tulla viime kertoina se tärkein osa :-)
   Eihän sitä menoille tietenkään mitään voi. Aikataulut ovat usein kiireisiä eikä lukumaratoonauskaan ole kivaa, jos se pääsee stressaamaan.

   Poista
 3. Ohoh, Amma paljasti todellisen yllärin!

  Kiva kun olet maratonilla mukana. Minä olen nyt emännöimässä ensimmäistä kertaa, mukana lukijana ties kuinka monetta kun laskee vielä ystävänpäivämaratonit ja novellihaastemaratonin mukaan 🙂
  Valmisteluja pitää toki tehdä, olen jo useamman kerran muistuttanut miestä että maratoonaan taas lauantaina ja kirjavarauksia tein sillä silmällä hyvissä ajoin, nyt ne pitäisi käydä vielä noutamassa.

  Jos joku vielä miettii maratoniin osallistumista, Minnan postauksessa on linkki ilmoittautumiseen. Maratoonaaminen on ihanan yhteisöllistä vaikka lukukokemus aina henkilökohtainen onkin, joten kaikki mukaan!❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skandaaliblogi Ja kaikkea muuta! ;-) Keltaista blogistoa vai miten se meni ?

   Kesään pitää mahduttaa ainakin yksi lukumaraton, muuten se ei tunnu kesältä.

   Poista
 4. Koska Ammakin uskalsi paljastaa, niin minäkin rohkenen myöntää: minäkään en ole koskaan osallistunut lukumaratoniin, en sen puoleen juoksusellaiseenkaan ;)
  Luen niin älyttömästi muutenkin ja varsinkin kesät ovat minulle yhtä suurta lukumaratonia, etten kehtaa perheelleni edes ehdottaa, että pyhittäisin yhden vuorokauden pelkälle lukemiselle. He ovat sitä mieltä, etten muuta teekään.
  Tuo yhteisöllisyys kyllä kiinnostaisi. Tuon lauantain vietämme osin ystävien luona ja osin autossa (jossa en pysty lukemaan), joten maratonolosuhteet ovat aika heikot tälläkin kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eiväthän nämä lukumaratonit ole mitenkään pakollisia (vaikkakin kyllä tosi kivoja)
   Kyllä minäkin vähän joudun lukumaratonpäivää "perustelemaan", mutta on siinä oma viehätyksensä, kun saa oikein luvalla keskittyä pelkästään lukemiseen. Niin, ja sitten on se yhteisöllisyys :-)

   Poista
 5. Olin viime kesänä ekaa kertaa mukana lukumaratonilla, mutta todellakin harrastajasarjassa. Houkuttelin myös muita lukupiirimme jäseniä kimppakivaan, niinpä Kirsin Book Clubin lukusaldo - 1000 sivua - koostui monen naisen pienistä lukuhetkistä ympäri Suomea. Oli todella hauskaa seurata muiden lukemista!
  Oma maratonpäiväni oli silloin varsin rikkonainen, mutta kannustan kaikkia lähtemään mukaan. Olympiahengen mukaisesti tärkeintä on osanotto!
  Kiitos Minna tästä postauksesta, sillä en olisi varmaan havahtunut maratoniin ilman tätä ja nyt on jo lukupiiri agitoitu mukaan. Ja taputukset check listallesi naapurin konsulttikollegalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Kiva, kun tulette mukaan :-) Mitä enemmän porukkaa, sen hauskempaa!
   Check listojan ollaan varmaan molemmat kirjoiteltu useampiakin vuosien varrelta... kuulunee konsultin perustyökaluihin ;-)

   Poista
 6. Hei, onpas sulla hyvät ja hilpeät ohjeet lukumaratonille! Mä aloittelen kohta omaa maratoniani, ja nappaan sulta äänikirjaidean. En nimittäin ole pystynyt täysin valmistautumaan eväiden osalta, mutta kauppareissukin sujuu kirjamaailmassa, kun kuuntelee kirjaa. Mukavia lukuhetkiä mahtavan valikoimasi parissa! T. Meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirjat ovat toimiva ratkaisu :-) Paitsi silloin, kun nukahtaa kesken, niin kuin minulle kävi eilen pojan iltasadun kanssa...

   Poista