Ruokakin maistuu paremmalta, kun sillä on tarina. Tänään meillä syötiin "kiellettyä riisiä", joka oli paitsi visuaalisesti houkuttelevaa, myös tarinaltaan kiehtovaa.
Aikoinaan tätä luontaisesti mustaa riisiä saivat syödä Kiinassa vain keisarillisen perheen jäsenet. Voi vain kuvitella, mitä tapahtui talonpojalle, joka rohkeni nälkäänsä näitä riisinjyviä kerätä. Oliko seurauksena keppirangaistus, vai kenties jotain vielä pahempaa?
Miksi jokin ruoka koetaan ylimyksellisemmäksi kuin joku toinen? Johtuuko se harvinaisuudesta vai onko musta väri vain jotenkin vaikuttavampaa?
Me uhmasimme legendaa ja maistelimme mustaa riisiä ihan perheen kera perjantaipäivälliseksi. Olihan se hyvää. Seuraksi saa tarjota vahvoja makuja, sillä miedosti pähkinäiseltä maistuva riisi ei kerää makuja ympäriltään samaan tapaan kuin valkoinen sukulaisensa. Katkaravuissa oli ytyä, tillissä makua ja pieni loraus sitruunamehua piristi kokonaisuutta. Pistettiinpä sekaan loppujen lopuksi myös lusikallinen smetanaa. Se suli lautasella ihanan täyteläiseksi kastikkeeksi.
Kielletty katkarapuriisi
(6-8 henkilöä)
paketillinen mustaa riisiä
1 iso punasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 sellerinvarsi
suolaa, pippuria
pikkupullollinen (2,5dl) valkoviiniä kuivaa, Cabernet Sauvignon
Kasvislientä (tai niin kuin tänään, ihan vain vettä)
pussillinen pakasteherneitä
isoja, raakoja katkaravunpyrstöjä
chiliä silputtuna
sitruunamehua
tillisilppua
parmesaania
smetanaa
Kylmäsavulohta
Silppua sipuli ja kuullota sitä syvässä pannussa hetki. Ripottele joukkoon hieman suolaa niin nesteet irtoavat, eikä se pala. Lisää joukkoon silputut valkosipulinkynnet ja hienonnettu sellerinvarsi. Sekoittele hetki.
Kaada riisit joukkoon ja sekoittele vielä vähän aikaa. Lorauta sitten koko pieni viinipullo pannulle ja anna alkoholin kiehua pois. Kaada joukkon kasvislientä tai vettä niin paljon, että riisi peittyy. Anna poreilla kannen alla 45min, Tarkista aina välillä, että neste ei kuivu liikaa.
Kun riisi on pehmeää, mutta sillä on vielä vähän purutuntumaa. Lisää joukkoon herneet ja kypsennä katkaravut.
Laita katkaravut öljytilkkaan kuumalle pannulle ja lisää päälle chili (halutessasi myös valkosipuli). Sekoittele, kunnes katkaravunpyrstöt ovat juuri ja juuri kypsiä.
Nosta riisiä lautaselle. Lisää haluessasi lusikallinen smetanaa ja sekoittele se riisin sekaan. Asettele päälle katkarapuja ja lohta palasina. Raasta parmesaania ja ripottele silputtua tilliä.
Nauti heti. Kuvittele riisipellot, keisarillinen palatsi ja vartijat, tai yllesi ylelliset silkkivaatteet tyynyillä istuessasi.
"Kuvittele kintereillesi vartijat, samalla kun ahdat riisiä napaan" :D
VastaaPoistaNäin tätä joskus muinoin Stockan hyllyllä, mutta ei tarttunut mukaan. Mitään ylevää sukua en olekkaan, mutta pitää ehdottomasti joskus testata, sillä kaikki kiellettyhän houkuttaa ;D
Kukin kuvitelkoon haluamansa skenarion :-)
PoistaJännitystä elämään vaikka sitten riisin muodossa...
Tarinat ovat kivoja. :) Mustaa riisiä en ole koskaan maistanut, voisi vaikka joskus napata ostoskoriin maisteltavaksi.
VastaaPoistaOli ihan mielenkiintoinen tuttavuus.
PoistaRuokien tarinat ovat kiinnostavia. Musta riisi alkoi kiellettynä tietysti heti houkuttaa, näen jo vartijat perässäni kun juoksen silkkimekko hulmuten...
VastaaPoistaTotta. Maistuukin paremmalta, kun myös mielikuvitus saa ravintoa.
PoistaKoirani kokee usein sen fiiliksen kun syö jotain kiellettyä... Mutta tää on kyllä ihanan näköinen annos. Mustaa riisiä ei ole tullut kokeiltua.
VastaaPoistaHihii, koira riisipellolla ;-)
PoistaMusta riisi oli ihan mielenkiintoinen tuttavuus. Sillä saa vaihtelua lautaselle
Kaunis annos. Luulin ensin että mustekalan musteella värjättyä.
VastaaPoistaMinäkin luulin ennnen, että kaikki musta olisi musteella värjättyä, mutta tällainen tuli vastaan. Väri oli tosi kiiltävä ja kaunis eikä tarvinnut yhtään kikkailla.
PoistaEipä olekaan tullut kokeiltua mustaa riisiä. Pistänpä mieleeni!
VastaaPoista:-)
PoistaOlipa hauska lisätieto mustasta riisistä! Ja ihanan ihanan kuuloinen annos <3
VastaaPoistaTarinat ruoan takana tuovat makuunkin ihan oman vivahteensa :-)
PoistaOlen tehnyt mustasta riisistä ian jälkiruokia. Se on aivan ihana tuote.
VastaaPoistaMinäkin tykästyin. Pitää seuraavalla kauppareissulla hankkia lisää kaappiin valmiiksi.
PoistaOnkos se samaa, mitä riisisekoituksissa? Muistelen että vaati pidemmän kypsennysajan nuo erikoisriisit. On jäänyt ihan unholaan, kun useammin kotimaisia vaihtoehtoja tulee käytettyä.
VastaaPoistaVai olisiko se villiriisiä riisisekoituksissa? Tämä on sellaista pyöreää ja sekoituksissa muistaakseni pitkulaista?
PoistaApua, en ole edes koskaan kuullut mustasta riisistä. Mielenkiintoista!!!
VastaaPoistaEn ollut minäkään vielä jokin aika sitten. Kiehtova tarina takanaan tällä tuotteella.
PoistaOho! Mustaa riisiä! Mistäköhän sitä saa? Jopa ihan tavallisista ruokakaupoista? Herkullisen kuuloinen ohje!
VastaaPoistaIhan ostin City Marketista eli ainakin pyytämällä varmaan saa valikoimiin.
PoistaMinä tykkäsin tästä kovasti :-)
Mulla on kanssa kotona paketti todella hyvää, italialaista mustaa riisiä. Siitä sai ihanan kulhoruoan.
VastaaPoistaItalialaista taitaa tämäkin olla, vaikka kiinalaisesta legendasta puhutaan. Tänään ostin toisen paketin jemmaan.
PoistaMustaa riisiä käyttämällä tulee annoksesta heti paljon dramaattisemman näköinen :)
VastaaPoistaJoo, ihan kuin olisi kauheasti nähnyt vaivaa...
Poistakaunis on annos!
VastaaPoistaKiitos :-)
PoistaMulla on reseptiluonnoksissa suunnittelun asteella siis käytännössä tämä annos :D Mustaa riiisiä ja chilikatkarapuja. Ravutkin taitavat olla jo pakkasessa valmiina odottamassa, enää puuttuu musta riisi ja toteutus...haluan ehdottomasti kokeilla!
VastaaPoistaHauskaa ja olenko minä oikeasti tehnyt jotain ennen sinua? Yleensä menee ihan toisinpäin. ;-)
PoistaKannattaa kokeilla. Jo pelkästään mustan riisin ulkonäöstä tulee hyvä mieli.
syömme usein mustaa riisiä. Meiltäpäin kaupat eivät sitä myy.
VastaaPoistaOlen ollut kiinnostunut, mistä väri tulee, kun se irtoaa ja sotkee kovasti mihin vaan putoaa. Jos riisi on Thaimaasta, niin epäilisin jopa värjäystä. Oisikin mukava tietä, jos joku tietää.