23.12.2014

Vielä kerran...

J.R.R.Tolkien : Kuninkaan paluu 
lukijana Heikki Määttänen 
Kuunneltavaksi ja blogattavaksi Elisa Kirjalta

Voi, se loppui... Kontu on puhdistettu ja satamat kutsuneet sormuksen kantajia. Jopa kelit seurasivat kuuntelu-urakkani etenemistä ja lumipeite saapui eteläiseen Suomeen vasta palattuani Mordorin kukkuloilta. Siihen saakka sitä saikin hyvin tunnelmaa kirjan tarinaan vain vilkaisemalla ikkunasta ulos pimeyteen.

En oikein tiedä, mitä tästä vielä kirjoittaisin. Hehkutusta, hehkutusta ja hehkutusta. Tässä tarinassa vaan on sitä jotain. Se kietoi minut pauloihinsa jo hamassa nuoruudessa, enkä siitä ole koskaan vapautunut. En edes haluaisi vapautua. Omaan tahtiinsa etenevä kertomus sodasta ja vapaudesta, ystävyydestä ja säälistä, vihollisesta ja petoksesta, vie mennessään kerta toisensa jälkeen. Tolkien on tehnyt jotain hyvin täyttä. Tarinaan voi sukeltaa täysillä, eikä mitään puutu.

Paitsi ehkä naissankareita. Tolkien oli aikansa ja ympäristönsä mies, eikä osannut ajatella naisia sankareina tai edes päähenkilöinä. Vaikka monessa kirjassa olen tämän kokenut suurena puutteena ja vähän harmistunutkin, jostain syystä ei se tunnu häiritsevän minua TSH:n kohdalla. Ehkä hahmokokoelma on jo niin laaja ja täydellinen, että ei kaipaa lisää. Toisaalta, tarina keskitty suuren kertomuksen sisällä sormuksen ritarien henkilökohtaisiin tunteisiin, päätöksiin ja tapahtumiin. He ovat, mitä ovat. Niin, ja onhan tarinassa Galadriel ja Eowyn ja muutama muukin vaikuttava naishahmo. Ehkä naiset olivat Tolkienista pelottavia, ainakaan hän ei tunnu heitä pahemmin aliarvioivan vaan he tuppaavat olemaan ennemminkin voimakkaita ja vahvaluonteisia...

Vielä äänikirjasta sen verran, että jos ikinä olet Taru sormusten herrasta -trilogiasta pitänyt, kannattaa ehdottomasti kokeilla myös tarinan kuuntelua. Takaan kokemuksen olevan aivan omaa luokkaansa. Niin, ja kannattaa kokeilla, vaikkei kirjaan olisi vielä tutustunutkaan, tai se jostain kumman syystä on tuntunut hankalalta.

Nyt lopetan tämän intoilun tähän. Jos kaipaat lisää niin voit lukea täältä tai täältä tai Sinuhesta täältä.Kirja luettu yhteistyössä Elisa Kirjan kanssa: Vapaavalintainen kirja luettavaksi ja blogattavaksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti