15.12.2014

Kevyttä joulustressiin

Rhys Bowen : Her Royal Spyness ja Royal Pain 
Omia hankintoja 

Mitä kiireisemmäksi elämäni muuttuu, sitä kevyemmäksi kääntyy lukemiseni. Se ei kuitenkaan tarkoita huonosti kirjoitettua lukemista. Kirjojen pitää silti olla sujuvia ja mieluiten vähän naurattaakin. Rhys Bowenin kuninkaallisesta "neiti etsivästä" kertovat kirjat sopivat tuohon kaavaan oikein hyvin. 

Lady Victoria Georgiana Charlotta Eugenie on kuninkaallista sukua ja perillinen kruunulle, tosin vasta 33 muun perijän jälkeen. Kuninkaallinen asema kuitenkin rajoittaa nuoren naisen mahdollisuuksia. Hänen tulee käyttäytyä asemansa mukaan, hän ei missään tapauksessa saa tehdä työtä ja hänen on ehdottomasti tehtävä, mitä kuningatar pyytää. Asiaan ei vaikuta mitenkään, että Lady Georgiana on täysin varaton. 

Välttääkseen kuningattaren varalleen miettimät naimasuunnitelmat, Lady Georgiana muuttaa vauhdilla Lontooseen suvun taloon yksin asumaan. Sitten aika kuluukin miettiessä, mistä hankkia tarpeeksi rahaa ja miten keittää kananmunat aamiaisella. Siis siihen saakka, kunnes talon kylpyammeesta löytyy ruumis... Lady Georgianan on pistettävä toimeksi pelastaakseen veljensä hirsipuulta - "vaikka eivät kai ne herrasmiehiä sentään hirtä"

Lady Georgiana on hauska yhdistelmä avutonta aatelisneitoa ja emansipoitunutta nuorta naista aikakautensa muutosten pyörteissä. Walesin prinssi on amerikkalaisen rouvan lumoissa, kuningatar huolehtii protokollan puitteissa ja yläluokan nuoriso tanssii villejä tansseja shamppanjan virratessa. Perinteiden velvoitteet ja hauskanpidon houkutukset luovat hupaisiakin ristiriitoja Lady Georgianan selätettäviksi. 

Ihan perinteisistä dekkareista ei ole kyse. Itse asiassa minulle tuli lähinnä mieleen historiallinen chick lit pienillä jännitysmomenteilla. Sama tyyli jatkui sarjan toisessa osassa, jossa hyysätään ulkomaista prinsessaa ja sekaannutaan kommunistien juoniin. Näissä kirjoissa ei ole mitään turhan vakavaa, mutta tarina on tarpeeksi hyvin kirjoitettua, ettei ärsytyskynnys ylity. Tosin, myönnetään, olen lukenut vasta kaksi osaa pitkästä sarjasta. Kolmannen osan kirous on siis vielä selättämättä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti