25.12.2014

Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin ja muita listoja


Mia Kankimäki : Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin 
Luettavaksi ja blogattavaksi Elisa Kirjan messukoodilla 

Asioita, jotka saavat sydämeni lyömään nopeammin :

Isot valkoiset hiutaleet katulampun valossa ennen joulua
Hyasintin ja kuusen yhteistuoksu astuessani ulko-ovesta lämpimään 
Odotus lasten kasvoilla paketteja avatessa 
Miehen iltasuukko kuusenkynttilöiden loisteessa 

Siinä muutamia omiani näin joulunaikaan. Mia Kankimäen kirjasta niitä löytyy paljon enemmän. Hän lähti vuodeksi päivätyöstään tutkimaan japanilaisen hovinaisen ja kirjailijattaren elämää tuhat vuotta ennen omaa aikaamme. Irtiotto kääntää kaiken nurinperin ja sydämentykytyksiä aiheuttavat niin taloudellinen epävarmuus kuin sukellus vieraasiin kulttuuriin, jonka ymmärtäminen ei ole edes kielestä kiinni.

Kankimäen tutkimusaihe eli Sei Shonagon oli poikkeava aikansa naisten keskellä. Hän uskalsi sanoa mielipiteensä, osoittaa tietonsa ja kirjoitti teräväkatseisia ja uskaliaita kommentteja "päiväkirjaansa". Mia Kankimäki halusi tietää enemmän Tyynynaluskirjan kirjoittajasta, jonka ajatusten kaiku koskettaa vielä tuhat vuotta niiden kirjoittamisen jälkeen. Vaikka tietojen kerääminen on vaikeaa ja hovinainen miltei kadonnut historian hämärään, löytää Mia matkalta paljon muuta omaa elämäänsä ohjaavaa. Tämä kirja on tarina matkasta Japaniin ja kirjoittajan omiin ajatuksiin ja tuntemuksiin, siinä missä kertomus historiallisen hovinaisen elämästä.

Kirja ei ole romaani, se ei ole elämäkerta, eikä se ole oikein matkakertomuskaan. Ehkä sitä voisi kutsua kehityskertomukseksi. Minä luin kirjaa ihastuneena ja loppuun päästessäni oli jotain omassakin ajattelussani muuttunut. Mietin elämäni rajoituksia ja miten löytää pieniä vapauden hetkiä kaiken tohinan keskellä. Ei kai aina tarvitse jättää kaikkea ja kääntää elämäänsä nurinpäin löytääksen muutoksen siemeniä, vaikka onkin inspiroivaa tyhjän päälle intohimonsa vuoksi hypänneestä ihmisestä.

Sei Shonagonin ei kirjoittanut romaania, vaan hänen kirjansa koostuu hovielämän kuvauksista ja listoista. Sanasta listä tulee nopeasti mieleen kauppalista, mutta niistä ei ole kyse. "Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin" on kirjan nimi, mutta myös erään Sei Shonagonin listan aihe. Minäkin olen listafriikki, mutta useimmiten kirjoittamani listaukset ovat asioita, jotka pitää muistaa tai tehdä. Ehkä listaamalla asioita, joista tulee iloiseksi, jotka harmittavat tai jotka saavat nolostumaan, sitä voisi oppia lisää itsestään ja saada aikaan jotain uutta. Listojen kautta saa nopeasti aukeamaan kuvia ja tuntemuksia omasta elämästä. Niitä voisi käyttää muistin tukena tai ohjeena muutokseen.

Käytin kirjan hankkimiseen Elisa Kirjan bloggaajatapaamisesta mukaani saadun koodin. Hyvä hankinta kirja olikin ja kiinnostuneille tiedoksi, että se näytti olevan loppiaiseen saakka tarjouksessa Elisa Kirjan valikoimissa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti