23.8.2014

Herkullinen elämä


Richard C. Morais : Herkullinen elämä 
Kirjastosta

Ruoasta ja ruoanlaittajista kertovat romaanit ovat aina mielenkiintoisia. Pelkästään herkkujen kuvailu inspiroi monesti myös lukijan keittiöön tai ainakin suunnittelemaan teemaan sopivaa ravintolakäyntiä. Jos kirja on vielä hyvää luettavaa noin ihan kirjallisuutenakin, niin ollaan suuresti plussan puolella.

Richard C. Morais'in Herkullinen elämä levittää lukijan eteen intialaiset tuoksut ja mausteet yhdistettynä ranskalaiseen klassiseen keittiöön. Intialaisen siirtolaisen tarina ryysyistä rikkauksiin, tai lantanuotiolta Michelin-keittiöihin on yhtä sanallista makujen ilotulitusta - harmi vain, että kirjalliset ansiot eivät oikein yllä kuvattujen kulinaaristen herkkujen tasolle.

Olen viime aikoina selvästi kallistunut pitämään enemmän vähän rakenteellisesti haastavammista kirjoista kuin kovin suoraviivainen tarinankerronta. Kyllä minä vieläkin kunnon juonesta ja sen sujuvasta kuljettelusta nautin, mutta tässä mentiin ehkä vähän liikaa keskitasoisen omaelämäkerrallisen teoksen puolelle, vaikka kyseessä onkin puhtaasti fiktio (näin ainakin olen ymmärtänyt). "Sitten tein ja sitten minusta ja sitten minä..." -kerronta puuduttaa jossain kohtaa. Muut kuin päähenkilö jäävät vähän paperisiksi hahmoiksi ja useimmiten katoavat tarinasta jättämättä sen kummempia jälkiä. Päähenkilöstä itsestäkään en oikein päässyt perille, saati että olisin häneen samaistunut millään tasolla.

Kirjan suurimmat ansiot ovatkin nimenomaan visuaaliset, vaikka romaanista puhutaankin. Ruokien kuvailut, ympäristöjen esittelyt ja historialliset kontekstit nousevat esille elävinä ja viihdyttävinä. Kirjailija toivoo kiitosteksteissään, että kirjan pohjalta tehtäisiin myös elokuva. Toive onkin toteutunut ja Herkullinen elämä saa Suomen ensi-iltansa ensi viikon perjantaina.

Mielenkiinnolla odotan. Tästä saataneen ainakin värikästä ja "herkullista" katsottavaa ja juonikin sopii ehkä paremmin elokuvan kohtauksiin kuin romaanin rakenteeseen. Hitusen epäilen tuon elokuvakannen perusteella, että tietyt romanttiset tarinankohdat olisivat saaneet elokuvassa huomiota kirjaa enemmän. Ehkä turhia rönsyjäkin on karsittu ja tarinaa suoraviivaistettu.

Olen menossa elokuvan katsomaan, joten kerron myöhemmin miten oikeaan kansiodotukseni osuivat. Ainakin tiedossa on varmasti elokuvahetki, jonka jälkeen on taas nälkä...


Kutsu elokuvan ennakkonäytökseen Nordisk Filmiltä

4 kommenttia:

 1. Kiitos elokuvavinkistä! Kirjasta en kiinnostunut, koska en juuri jaksa lukea sellaisia hyvin kuvailemiasi "sitten minä"-kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kirja oli vähän tylsäkin aina välillä. Elokuva taas... http://jakaikkeamuuta.blogspot.fi/2014/08/tiesinpas-herkullinen-elama-elokuva-on.html

   Poista
 2. Täälä tuo elokuva on olut teattereissa parisen viikkoa ha houkuttelee kyllä katsomaan!

  VastaaPoista