9.8.2014

Jäljet

Markus Ahonen : Jäljet
Arvostelukapple kirjailijalta 

Elokuvateatterita löytyy kuollut mies. Joku on iskenyt pitkäteräisen veitsen istuimen selkänojan läpi sydämeen saakka. Kukaan ei ole nähnyt murhaajaa ja lähiseudun valvontakamerat näyttävät tyhjää. Lumesta löytyy vain yksi jalanjälki, enkelinkuva tasaisella pohjalla. Kun murhat jatkuvat, joutuu Helsingin poliisin väkivaltajaosto pinnistämään voimansa äärimmilleen löytääkseen miltei yliluonnollisella tavalla katoavan tappajan.

Markus Ahosen Jäljet on kolmas osa Isaksson-sarjaa. En ole aiempia osia (Meduusa, Palava sydän) tullut lukeneeksi, mutta pysyin silti kärryillä myös poliisien henkilökohtaisen elämän kiemuroissa, jotka jo perinteeksi tulleeseen pohjoismaiseen tapaan varmaan kehittyvät kirjasta toiseen. Henkilöt ovatkin sympaattisia ja jotenkin tunteellisempia, kuin monissa dekkareissa. Heillä on omat ongelmansa, mutta Ahonen on osannut kuvata erityisen hyvin nimenomaan heidän tunteitaan, ajatusten ja järkeilyn lisäksi.

Toisaalta kuvailu oli kompastuskivenäni tämän kirjan kohdalla. Teksti rönsyilee ajatusten kuvauksista paikkakuvauksiin niin, että välillä vähän väsähdin. Vanha ohje "näytä, älä kerro" olisi tässä ehkä ohjannut pieneen tiivistykseen, kuvailuun tapahtumien kautta. Varsinkin näkymä murhaajan pään sisälle miltei joka toisessa luvussa alkoi jo hiemaan toistaakin itseään, vaikka toki usein nytkäytti tarinan ymmärrystä myös eteenpäin.

Miljöönä joulukuinen Helsinki loi sopivan ympäristön vähän paranormaaleiltakin vaikuttavia elementtejä sisältävään murhatutkimukseen. Kukapa ei uskoisi yliluonnolliseen pimeässä kaupungissa hiljaisen lumisateen keskellä ? Jotenkin lumisateesta lukeminen myös virkisti, kun pihalla ei viihdy paahtavassa auringonpaisteessa montaa minuuttia kerrallaan.

Pidin myös kirjan nimestä, joka sopi tarinaan sekä poliisien löytämien jälkien muodossa että mieleen nousseena laajempana teemana. Millaisia jälkiä jättävät lapsuuden teot ja tapahtumat ? Onko niiden vaikutuksista mahdollista irtaantua laisinkaan ?

Arvostelukappale kirjalijalta 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti