14.8.2014

Turhia kirjoja?


Sophie Kinsella : Hääyöaie
Luettavaksi ja blogattavaksi Elisa Kirjalta 

Lottie haluaa naimisiin. Kun hänen poikaystävänsä ei sitten kosikaan odotetussa tilanteessa, Lottie jättää miehen ja ryntää pika-avioliittoon nuoruudenihastuksensa kanssa. Fliss, Lottien avioeroprosessin keskellä kärvistelevä sisko, järkyttyy ja päättää estää Lottieta tekemästä elämänsä suurimman virheen. Avioliitto on saatava mitätöityä ja sitä varten nuoripari ei saa päätyä viettämään hääyötään... Kun mukaan lisätään komea bestman, lisää nuoruudenihastuksia ja yksi surullinen poikaystävä, on soppa sekaisin.

Tämä kirja on puhdasta viihdettä. Ei liian roisia, ei liian vaikeaa, ennakoitava juoni ja päähenkilöt,jotka käyttäytyvät arvattavien kaavojen mukaisesti. Kyseessä ei siis ole mitenkään suureksi kirjallisuudeksi luokiteltava teos.

Oliko sen lukeminen siis täysin turhaa ajanhukkaa ? Mitäs tuumitte ? 

Minusta ei välttämättä ollut. Kyllähän sitä välillä oli hitusen turhautunut ja mietti, miksi ihmeessä jatkoi seuraavaan lukuun. Kirjan helppouteen nähden sen lukeminen myös kesti yllättäen useamman päivän ajan. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tällainen "tyhjä" tarina tekee välillä hyvää.

Ensinnäkin, se tyhjentää aivot mukavasti. Nukahtaminen lukujen jälkeen on erityisen helppoa, kun mitkään juonenkäänteet tai jännitys ei jää mieleen pyörimään. Toiseksi, on rentouttavaa lukea kirjaa, jonka juonenkäänteet ovat turvallisella tavalla tuttuja. Sitä voi keskittyä miltei aivottomaan lukemiseen ja antaa ajatusten levätä. Kolmanneksi, tekee hyvää välillä lukea herttaista tarinaa, jossa sinänsä kovasti vakavat sydänsurut ovat kuitenkin pientä dekkarien rikosten tai maailman tapahtumien. Maailma on loppujen lopuksi aika paha paikka, mutta löytyy sieltä jotain kevyesti kaunistakin.

Hääyöaikeen lukeminen oli siis ihan ok. Tosin täytyy myöntää, että pidin enemmän siitä ainoasta toisesta Kinsellan kirjasta jonka olen lukenut eli Kevytkenkäisestä kummituksesta.. Siinä oli enemmän omanlaisensa asetelma sekä vähän yllättävämpiä (ja raisumpia) juonenkäänteitä.

Chicklit ei ole välttämättä ominta kirjallisuudenlajiani, mutta pieninä annoksina, aina välillä, varsin rentouttavaa luettavaa.


Luettavaksi ja blogattavaksi Elisa Kirjalta


14 kommenttia:

 1. Ei tietenkään ole turhaa. Juuri noista mainitsemistasi syistä. Kevyitä kirjoja tarvitaan ehdottomasti! Ei aina voi syödäkään terveellisesti, höttövälipalat tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on - höttöä pitää saada sännöllisesti. Lukiessakin.

   Poista
 2. tollaset on passelia odotuslukemista, kun voi keskittyä vain toisella silmällä

  VastaaPoista
 3. OMG! Et ole lukenut Kinsellan läpimurtoteosta "Himoshoppaajan salaiset unelmat"? Ihan hillittömän hyvä tarina ja kuvaus kulutuskulttuurista. Tiedän, että moni mieskin on sen lukenut :) PS Se leffa oli ihan kuraa kirjaan verrattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, en ole lukenut en, pitäisi varmaan - aukko sivistyksessä. Toisaalta, en ole lukenut vielä Bridget Jonesiakaan...

   Poista
 4. Ei tietenkään ollut turhaa :) Joskus on pakko saada lukea kevyempää kirjallisuutta, sille siis on tarpeensa ja hetkensä!

  VastaaPoista
 5. Miksei saisi lukea jotain kevyempää, jos kaipaa just jotain sellaista sillä hetkellä? Kummallista, jos kirjallisuuteen liitetään se oletusarvo, että sen pitää aina olla jotain 'fiinimpää' ajanvietettä. :) Minusta on parempi lukea kepeää kirjaa kuin katsoa vaikkapa BB:tä. :D Ja tämäkin kirja tuntui ihan hyvältä vaihtoehdolta kevyen kirjan hetkille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehdottomasti mikä tahansa kirja on parempi kuin BB... tosin en ole kyseistä ohjelmaa koskaan minuuttia kauempaa edes katsonut.
   Minä olen aina kanssa ihmetellyt, miksi hyvää lukemista olisi vain jokin "vaikea" - kyllä viihteellä on oma aikansa. Tämä tosin oli kyllä sieltä turhemmasta päästä... sisältö oli oikeasti kevyttä.

   Poista
 6. Kinsella on edelleen suosikkini chick-litin saralta! Tämä uusin on vielä lukematta (joskin jo lainassa kirjastosta) ja olen lukenut _kaikki_ aiemmin ilmestyneet joista tuo Kevytkenkäinen kummitus on suosikkini. Pidän kyllä lähes kaikista himoshoppailijoistakin, viimeistä lukuunottamatta. Ei kai viihdekirjallisuudessa mitään vikaa ole, aikaa voi aina käyttää huonomminkin kuin lukemalla. Vaikka siivoten ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti - siivoamista turhempaa ei olekaan!

   Tuo Kevytkenkäinen kummitus oli kiva - ehkä sitä pitäisi uskaltautua tarttumaan noihin muihinkin.

   Poista
 7. Minusta on kyllä olemassa selkeästi niin huonoja kirjoja, että ne ovat turhia. Huonosti ja vetelästi kirjoitettuja, usein on kyse myös huonosta käännöksestä. Tarina voi olla todella kevyt ja silti sillä on paikkansa, mutta kyllä niitä surkeitakin opuksia on maailma väärällään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, jos kirja on kirjoitettu huonosti, sen lukeminen tuntuu oikeasti turhalta. Kinsella kyllä osaa kirjoittaa sujuvasti, siitä ei kiikastanut. Enemmänkin tässä vähän pohditutti juonen ja päähenkilöiden ongelmien turhanpäiväisyys.

   Poista