2.6.2014

Kaavoihin kangistunutta lukemista

Hämmentävää. Kuukauden puolivälissä olen aina sitä mieltä, että kirjasaldo tulee jäämään huomattavasti alle kymmenen. Kuun lopussa olen taas kymmenen huitteilla. Onko tässä nähtävissä jonkunlainen kaava ?

Tiedostamattomasti tavoitehakuista lukemista ? 

Taitaa olla. Ilmeisesti kuukausi sujuu jotenkin seuraavasti ;

Ensimmäinen viikko : "Jee, uusi kuukausi. Tartunpa tiiliskiveen ja luen rauhassa." (Toukokuussa tätä sarjaa edusti Kultarinta ) Kirjaa lukee nautiskellen ja eksyypä sitä välillä vähän sivupoluillekin. (Kuten nyt vaikka dekkareihin eli Piiraan maku makea, Majakanvartija, Enkelintekijä)

Jossain puolivälissä kuuta sitten huomaan, että :" Ai niin, minunhan piti lukea myös jotain esseitä tai tietokirjaa" Tapahtuu ryhdistäytyminen - luetaan loppuun edelliseltä kuulta kesken jäänyt (Tiedän uskovani, uskon tietäväni) ja aloitetaan uusi. Hyvän (ja suht lyhyen) osuessa kohdalle se luetaan loppuun (Le tour de la prison)

Loppupuolella kuuta sitä toteaa lukumääräisesti lukemisen jääneen edellisiä kuukausia vähemmäksi, mutta eihän se haittaa. Lukeminen muuttuu sattumanvaraisemmaksi. Käteen tarttuu yöpöydällä jo kauan odottaneita (Schlink : Lukija) tai eteen osuvia todellisia houkutuksia (Villa Sibyllan kirous). Kas, luettujen pino kasvaa.

Sitten, tietoisesti tai tiedostamattomasti sitä valitsee jotain tosi nopeaa, mielellään aivotonta hömppää. Ollaan kuitenkin jo niin lähellä sitä maagista kymmenen kirjan rajaa. Nuorille suunnattu vampyyrikirjallisuus on tässä kohtaa ihan vastustamatonta. Niin toukokuussakin, Yön talo -sarjan ensimmäinen osa tuli luettua ennen kuun loppua ja toinenkin vain tunteja kuun loppumisen jälkeen.

Kun mukaan laskee vielä loppuun kuunnellun kauneuskuningattarien seikkailun autiosaarella (kyllä, äänikirjat kuuluvat jokaiseen kuukauteen), on kymmenen täynnä. Jännästi, ihan huomaamatta sitä kuitenkin tuli luettua enemmän kuin uskoikaan.


Kesä tulee

Kesä tulee, tai oikeastaan alkoi jo. Ehdin listaamaan lukulistaa hyllystä poimimalla. Jotain tuli listalta luettuakin samantien. Jotain sieltä vielä puuttuu. Ainakin ajattelin tarttua "Twitterkirjaan, kun kerran olin siellä julkkareissakin. Kuulosti ihan mielenkiintoiselta. Se voisi olla sellainen kesäkuun "tietokirja".

Kesälomalle pitää kerätä sitten e-kirjoja ja äänikirjoja - ne kun eivät vie tilaa muuten kovin täysissä laukuissa. Toukokuussa tutustuin HelMetin kautta tarjottuun Overdrive-palveluun. Sitä listää pitää vielä tutkailla tarkemminkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti