5.6.2014

Hämmentävä lukukokemus - Bernhard Schlink : LukijaBernhard Schlink : Lukija
Kirjabloggaaja-kierrätystä

Keskitysleirit olivat pahoja paikkoja ja kaikki siellä työskennelleet julmia hirviöitä. Näinhän me haluamme uskoa, eikös vain ? Vaan onko asia sittenkään aivan noin yksioikoinen ? Mitä,jos ihminen vain tekee vääriä valintoja, jotka johtavat tuhoon ?

Bernhard Schlinkin Lukija käsittelee vaikeita asioita. Se alkaa näennäisen viattomasti. Nuori poika kohtaa sattumalta naisen ja ajautuu tämän kanssa rakkaussuhteeseen. Sitten nainen katoaa. Muutaman vuoden päästä poika tunnistaa naisen oikeudenkäynnissä. Käsiteltävänä tapauksena ovat keskitysleirivartijoiden julmuudet ja nainen istuu syytettyjen penkillä. Lukija joutuu yhdessä pojan kanssa pohtimaan suhtautumistaan naiseen samalla kun ympärillä kansakunta pyrkii eroon syyllisyydentunteesta tai siitä tunteesta , että pitäisi potea syyllisyyttä.

Minusta kirja oli melkein pelottava. Se käänsi näkökulman pois perinteisestä sodan tapahtumien kauhistelusta uhrien tai voittajien silmin. Kirja pakottaa lukijankin katsomaan tavallaan sisältä ulospäin. Kun perinteiset käsitykset ihmisen pahuudesta ja syyllisyydestä pahoihin tekoihin vinksahtavat vähän eri asentoon, mieleen tulee ajatus jokaisen sisällä asuvasta kyvystä pahaan. Mitä jos...

Mitä jos joutuisin peittelemään jotain mielestäni häpeällistä asiaa ja siksi olemaan hiljaa ? Mitä jos en ymmärtäisikään kaikkea minulle sälytettyä vastuuta ? Mitä jos pelkäisin ? Mitä jos valitsen väärin ? Osaisinko tehdä oikein ?

On ahdistavaa ajatella, että tiettyjen olosuhteiden kurimuksessa tavallisesta ihmisestä voikin tulla hirviö. Tämä ei tietenkään poista kenenkään vastuuta teoistaan, eikä erityisesti syyllisyyttä niiltä, jotka silmät avoinna päättivät asioiden kulusta. Silti. Mitä pitää ajatella niista tuhansista, sadoistatuhansista, miljoonista tavallisista ihmisistä, jotka vain yrittivät selvitä ? Yrittivätkö he edes tehdä oikein ?

Tämä johtaa tietysti toiseen Schlinkin kirjan teemaan. Siihen, miten kokonainen kansakunta voi suhtautua ja selvitä hirvittävien tapahtumien jälkeen. Auttaako syyllisten etsiminen ja tuomitseminen ? Ketkä ovat oikeita syyllisiä ? Ne, jotka päättivät ? Ne, jotka valitsivat väärin ? Ne, jotka antoivat kaiken tapahtua nousematta sitä vastaan ?

Mielenkiintoinen kirja. Sen luki nopeasti ja vähän ihmetellen: "Miksi tästä nyt on elokuvakin tehty?" Viimeisen sivun jälkeen kirja ei sitten päästäkään irti. Se jää mielen perukoille elämään ja pakottaa pohtimaan. Kuten sanoin, mielenkiintoinen kirja.


6 kommenttia:

 1. Kuten sanoit, mielenkiintoista! Niin mielenkiintoista, että täytyy tutustua.

  VastaaPoista
 2. Olen nähnyt tuon elokuvan. Ei niin täydellinen, mutta kuitenkin hyvä. Eikä perinteisin keinoin ja kauheuksin toteutettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta tämä on mennyt aiemmin ihan ohitse, mutta uskon kirjan taipuneen hyvinkin elokuvaksi.

   Poista
 3. Minä olin nähnyt leffan ennen kirjan lukemista, mikä vei aika paljon pois kirjasta, harmi kyllä. Kirja oli kyllä mieleenpainuva ja lukemisen arvoinen ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tämä pitä lukea niin, että tarina kehittyy siinä matkalla. Jos tietää liikaa, ei vaikutus ole sama.

   Poista