26.4.2013

Suklaa-kookos-pistaasimuffinssit

 Otsikko kertoo jo kaiken.



Viikonloppureissun loppuhuipennuksena tyhjensin Charles de Gaullen lentokentän lehtikioskin ruokalehdistä. Siitä saaliista riittänee iloa pitkäksi aikaa. Nyt jo olemme kokeilleet tehdä Paris-Brest-kakkua (voitte naureskella lopputulokselle tuolla FBn puolella) ja näiden muffinssien inspiraatio löytyi myöskin tuosta kasasta.


Minulla sattui myöskin olemaan pistaasipähkinöitä ihan kotona laatikossa. Suolaamattomien pistaasien kanssa käy yleensä aina niin, että kun on resepti mielessä, ei pähkinöitä löydykään kaupoista helposti. Nyt ostin niitä heti kotiin varastoon, kun cittarissa käydessä osuivat silmiini. Äkkiseltään ei sopivaa reseptiä heti sitten löytynytkään, mutta tämän avulla saimme pähkinät käytettyä sentään ennen kuin vanhenevat. Kuorittuina nuo kun eivät kauhean kauan säily parhaimmillaan.

Ihan alkuperäisen ohjeen mukaan en tehnyt, kun minulla ei esimerkiksi ollut kuin tummaa suklaata, vaikka ohjeessa käskettiin sekoittamaan maitosuklaan kanssa. Herkullisia tuli silti.Tosin kookoshiutaleiden määrän voisi varmaan puolittaa. Kuivuivat nimittäin tosi nopeasti vähän jauhomaisiksi ja epäilen syyn olevan nimenomaan noissa kookoshiutaleissa.

Suklaa-kookos-pistaasimuffinssit (tosiaankin muffinssit, näitä ei kuorruteta niin kuin kuppikakkuja...)

75g suolaamattomia, kuorittuja pistaasipähkinöitä
150g tummaa suklaata
75g voita
3 kananmunaa
150g sokeria
150 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta
50g kookoshiutaleita (vaikka puolet kyllä varmaan riittäisi vaikka pähkinöitä olisikin tuo ylläoleva määrä)

Laita uuni lämpiämään vajaaseen 200 asteeseen. Rouhi pähkinät ja sekoita kookoshiutaleiden kanssa.

Sulata suklaa ja voi yhdessä vesihauteessa. Sekoita tasaiseksi ja anna hiukan jäähtyä.

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon jauhot ja leivinjauhe. Lisää suklaaseos ja sekoita lopuksi joukkoon myös 2/3 pistaasi-kookosseoksesta.

Jaa paperisiin muffinssivuokiin täyttämällä melkein kokonaan. Nämä eivät nouse ihan niin paljon kuin monet muut. Ripottele loput kookospähkinäseoksesta päälle.

Kypsennä uunissa isoja noin 20min ja pieniä 10-12 min. Anna jäähtyä 5min muffinssipellissä ja nosta sitten ritilän päälle.

Herkkua kahvin kera.

18 kommenttia:

  1. Ihania!:) Täytyisi joskus tutustua noihin pistaasipähkinöihin. Olen varmaan joskus nuorempana syönyt vain suolattuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistaasipähkinät ovat ihania, mutta nuo kuoritut ei-suolatut eivät tosiaan säily hyvinä kovin kauan.

      Poista
  2. Mikä on suosikkisi ranskalaisista ruokalehdistä? Meillä on luettu lähinnä Cuisine&Vins -lehteä, joka on aika pullollaan hyviä ohjeita. Aineksien kanssa tulee tietysti usein suru puseroon.
    Suolaamattomia pistaaseja ei ole täällä "maalla" näkynyt. Kuuluvat sarjaan "hanki ulkomailta"...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistitpä vaikean. Ennen tykkäsin kovasti Elle à table -lehdestä, mutta se on viime vuosina jotenkin menettänyt tasoaan. Kirjoittavat vain sellaisia "mukataiteellisia" artikkeleita ruoasta ja houkuttelevia ohjeitakin on tosi vähän.

      Tuossa pinossa, jonka hankin paras taisi olla Saveurs, joka on on päällimmäisenä. Siinä oli paljon luettavaakin. Kivoja reseptejä taas oli todella paljon Gourmande-lehdessä. Regal oli muuten hyvä, mutta resepteissä oli jonkin verran virheitä. esim. muffinssireseptistä puuttui kokonaan uunin lämpötila. Loput ovat sellaisia ohuempia läpysköjä - Ihan kivoja reseptejä, mutta vähän tuli sellainen olo, että sopisivat ruokaliitteiksi jonkun naistenlehden kylkeen...

      Poista
  3. Tässähän olisi leivontaideaa vapuksi - etsiskelen jotain vähän rennompaa, jota voisi *sään salliessa* tarjoilla ulkona. Vaikka todennäköisesti sataa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muffinssit on helppo kuljettaa mukana - vaikka näistä kyllä varisee tuota kookosta...

      Poista
  4. Oi nam! Näissä yhdistyy kaikki mun salaiset paheeni! Täytyy siis ehdottomasti testata!

    Seinäjoelta noita suolaamattomia pistaaseja löytyy Punnitse ja säästä-kaupasta. Vinkkinä täkäläisille lukijoille :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-) siitä vaan kokeilemaan.

      Minä taas ostin Espoossa ihan City Marketista eli sieltä kannattaa ainakin kysellä. Heillä on ainakin mahdollisuus ilmeisesti niitä tukusta saada.

      Poista
  5. Onpas syötävän näköisiä. Mun tekemänä ei ois :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja miksei olis ? Ei nää ole mitään salatiedettä. Sen kun sekottaa ja lusikoi vuokiin...

      Poista
  6. Juu kertoo;D
    Täälläpäin suolattujenm pähkinöiden löytäminen ei ole vaikeaa;suolattuja ja paahdettuja pähkinöitä kun popsitaan paljon.Itse tykkään enemmän sellaisista au naturel-pähkinöistä.
    Ihanalta näyttävät nuo muffinisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta on aina vaikea keksiä muffinsseille nimiä, jotka kertoisivat sisällöstä. Niistä tuppaa tulemaan tuollaisia sanahirviöitä ;-) Tietty, kuka käskee tunkea niin paljon tavaraa samaan muffinssiin ?

      Poista
  7. Kiva makuyhdistelmä eipä olisi tullut itselle mieleen :).

    VastaaPoista
  8. Nami, varmasti herkullisia. :)

    VastaaPoista
  9. Jos jauhoihin sekoitetaan 2/3 pähkinäkookosseoksesta, niin mihin se 1/3 laitetaan, koristeeksi päälle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, sinnepä juuri. Kiitokset huomiosta. Päivitän reseptiin !

      Poista