15.4.2013

Niin ranskalainen - David Foenkinos : La délicatesse


David Foenkinos : La délicatesse- Nainen, jonka nimi on Nathalie
E-kirja Kobosta ja Kobolla

Tämä kirja on jotenkin tosi ranskalainen. Tiedän, luin sen ranskaksi, mikä varmaan osaltaan vaikuttaa tunteeseen, mutta silti... Henkilöhahmot käyvät läpi suuria tunteita ja traagisia tapahtumia, mutta  niin kovin kevyesti. Vain ranskalaiset osaavat tuon suhtautumisen. Olankohautus, ryhti suoraksi ja elämä jatkuu. Tant pis. C'est la vie.

Nathalie elää suurta rakkaustarinaa avioliitossaan. Sitten Francois kuolee äkillisesti ja Nathalien elämä romahtaa, pysähtyy ja sitten jatkuu. Tragedialla on syvälliset vaikutukset Nathalien kykyyn tuntea tai reagoida ympärillään oleviin ihmisiin. Kaunis nainen herättää mielenkiintoa vastakkaisessa sukupuolessa, mutta mitä vaatii maailman romahtamisen myötä jäätyneiden tunteiden sulaminen ?

Tarina ei ole uusi, mutta se on sympaattinen ja toiveikas. Tällainen suomalaista jörrikkäkansaakin edustava lukija uskoo muuttumiseen ja ajan parantavaan voimaan. Elämä jatkuu täälläkin ja kevät tulee talven jälkeen (vaikkei ikkunasta ulos katsoessa sitä tällä hetkellä huomaakaan). Sitä paitsi, yhden päähenkilön ruotsalaisuus saa tuntemaan, että tässähän ollaan melkein kotikentällä.

Kirjan rakenne on mielenkiintoinen. Lukujen väliin on ripoteltu "minilukuja", jotka eivät ole ollenkaan osa tarinaa. Ne vain sisältävä nippelitietoa viitaten edellisessä luvussa mainittuihin asioihin. Lukijalle kerrotaan autossa kuunnellun laulun sanat, syötyjen ruokalajien ainesosat ja muuta vastaavaa. Osa pätkistä täydentää tarinaa ja tuo pikanttia lisää, osa meni ainakin minun kohdallani aivan ohi maalin.

Kirjan kansi on mielenkiintoinen. Varjosuudelma kertoo tarinasta paljon ja sen voi tulkita moneltakin näkökulmalta kuvaamaan juonen käänteitä.

En ole aiemmin lukenut mitään Foenkinokselta, vaikka blogeissa hänen kirjojaan onkin kommentoitu aika ahkerasti. Blogiarvioiden ansiosta tämän luettavakseni nappasinkin. Tämän ensimmäisen kokemuksen perusteella olen varovaisen innostunut. Pitänee hankkia jotain muutakin samalta kirjailijalta ennen kuin lopullisesti päättää, miten suureksi suosikiksi hänestä on.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti