22.4.2013

Huhtikuun lempileipää - pitaleivät


Kaupan pitaleivät ovat sellaisia läpysköjä, joista ei ole oikein mitään iloa. Itse saa tehtyä paljon parempia, eivätkä ne nyt niin kamalan työläitä edes ole. Tällä ohjeella olemme saaneet nyhtöpossulle ja grillikyljelle oivat piknik-leivät, joiden kanssa ei tarvita edes lautasia. Kohta alkaakin taas tämän vuoden piknik-kausi. Sitä odotellessa pyöräytin pitaleipiä ihan "sisäruokintaa" silmällä pitäen.

Sisälle voi tunkea mitä vaan mieleen juolahtavaa, - kunhan siinä on paljon makua. Kovin miedoilla täytteillä maistuu lähinnä - no, leivältä. Eihän sekään tietysti pahaa ole, mutta miksi vaivautua täytteiden kanssa, jollei niitä sitten edes maista ?

Viimeksi täytteenä oli lampaalla täytettyä munakoisoa, paprikasalaattia, hummusta ja harissajugurttia, kuten täältä näkyy.

Mitkä ovat teidän lempitäytteitänne ? 



Pitaleivät

5 dl lämmintä vettä
2 pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12-13 dl vehnäjauhoja

Sekoita suola ja hunaja veteen hiivan kanssa. Vaivaa joukkoon jauhot vähitellen. Anna taikinan nousta tunnin verran.

Lämmitä uuni 250 asteeseen.

Vaivaa taikina ja jaa se sitten haluamasi kokoisiksi palasiksi ja kauli ne noin sentin paksuisiksi ohuiksi leiviksi. Kypsennä uunissa 4-6min, kunnes ne ovat kohonneet ja pikkuisen ruskistuneet pinnalta.

Anna jäähtyä ja täytä.


10 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä pitaleipiä :) Tekisi mieli napata yksi tuore tuosta kuvasta ruudun läpi :D Enpä ole tehnyt pitaleipiä itse sitten yläasteen. Sieltä muistan erään kotitaloustunnin, jolla leivoittiin pitaleipiä. Täytyykin kokeilla taas joku päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai sinne se yksi katosi ... ;-)
      Pitaleivät ovat ihania ja kaiken lisäksi helppoja tehdä. Minuun vetoaa myös se käytännöllisyys - varsinkin nyt kun ulkonasyömiskausi taas lähestyy.

      Poista
  2. Hyvin tulivat sinun pitaleivät! Nam!

    VastaaPoista
  3. Meilläkin rakastetaan kotonaleivottua pitaleipää! Voisinkin taas pitkästä aikaa leipaista :)

    VastaaPoista
  4. Suomessa asuessa tein usein pitaleipiä,ja tosiaankin ovat hyviä.Täällä kun joka nurkassa on niitä,niin ei viitsi vaivautua.Muutenkin yritän välttää valkoista leipää,mutta joskus tulee ostettua täysjyväpitoja.Lempitäyte on kyllä falafelit;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ei pitaa oikein löydy kuin niitä markettien muoviläpysköjä... Niitä ei saa edes kunnolla halkaistua täyttämistä varten.

      Falafeleja minäkin tässä suunnittelin seuraavaksi kerraksi, kun Glorian ruoka ja viini -lehdessä oli houkutteleva resepti

      Poista
    2. Mulla on blogissa step by step falafel ohje!

      Poista
    3. Pitääkin käydä sitä(kin) kurkkimassa :-)

      Poista