3.4.2013

Äidin synttäriherkku - Sitruunapiirakka


Laivaristeilyn jälkeen synttäriviikonloppua jatkettiin kotona ihan oman perheen kesken. Äiti sai valita jälkkärin. Tällä kertaa ei tehty täytekakkua, vaan pirteän keväinen sitruunapiirakka - marenkihunnulla tietysti. Samalla tuli hyvää käyttöä temperointikokeilun lopputuotoksena syntyneille suklaamunille.

Minä olen vuosien saatossa kokeillut jos jonkinlaista sitruunapiirakan reseptiä, mutta tämä on ollut suosikkini jo useamman vuoden ajan. Kondensoidun maidon kanssa tehdyt ovat minun makuuni vähän liian makeita ja kermatäytteissä sitruuna muuttuu turhankin miedoksi. Tässä sitruunakiisselin kirpakkuus kohtaa marengin pehmeän makeuden juuri oikeanlaisella kontrastilla.
Ainakin minun mielestäni - kokeilkaa niin tiedätte, onko oman makunne mukainen.  :-)

Pohja on ihan peruspohja, tällä kertaa keltuaisella.

Äidin paras sitruunapiirakka

pohja :
250g jauhoja
40g (tomu)sokeria
175g voita
1 keltuainen
3-4 rkl kylmää vettä

sitruunakiisseli :
3 dl vettä
1 dl sokeria
2 tl vanilijasokeria
4 rkl Maizenaa
2 sitruunan kuori
2 sitruunan mehu
3-4 keltuaista
2-3 rkl voita

marenki :
yli jääneet valkuaiset
1 dl sokeria

Nypi jauhot, sokeri ja voi murumaiseksi seokseksi (tai pyöräytä ne yleiskoneessa). Lisää keltuainen ja vettä, kunnes muruista muodostuu taikina. Kääri elmukelmuun ja laita vartiksi jääkaappiin.

Kauli ohueksi pohjaksi ja nosta vuokaan (tai kun laiskottaa, tee niin kuin minä eli levitä käsillä vuoan pohjaan). Nosta pohja uudelleen vartiksi jääkaappiin. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Paista pohjaa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes se pikkuisen ruskistunut ja kypsä.

Tee sitruunakiisseli. Sekoita vesi, sitruuna, sokerit ja Maizena kattilassa ja anna kuumentua suhteellisen miedolla lämmöllä, kunnes kiisseli sakenee ja pulpahtaa pari kertaa. Nosta kattila pois hellalta ja vatkaa keltuaiset yksitellen joukkoon. Sekoita lopuksi voi kuumaan kiisseliin hyvin sekoittaen ja jätä kiisseli vähäksi aikaa jäähtymään. 

Levitä kiisseli jäähtyneen pohjan päälle.

Tee marenki kun kiisselikin on huoneenlämpöistä. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi, lisää sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes marenki on tymäkkää ja vatkainta nostettaessa ei enää lerpahda takaisin kulhon pohjalle.

Levitä marenkia piirakan päälle kahdella lusikalla tai pursottamalla. Laita uuniin 225 asteeseen muutamaksi minuutiksi. Muista vahtia, ettei marenki pala. Ota se pois uunista, kun pinta on kauniisti ruskistunut.

Anna jäähtyä taas. Koristele ja nauti.


6 kommenttia:

  1. itelle se ikuinen sitruunapiirakoiden ykkönen on äitini sitruuna-rahkapiirakka,mutta hei tämä sun viritys kuulostaa todella hyvältä,varsinkin tuo kiisselin käyttö :) nam,nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitien piirakoiden kanssa ei kannata edes kilpailla :-)

      Poista
  2. Hauska idea laittaa koristeeksi suklaamunia. Niiden maku sopii varmasti hienosti sitruunan kanssa! Sitruuna-marenkipiirakka on minunkin suosikkini. Haluan aina sitä tai sitruunaista juustokakkua äitienpäiväksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tumma suklaa sopi yllättävänkin hyvin sitruunan kanssa.

      Minä olen vanhemmiten tykästynyt enemmän ja enemmän sitruunaan. Tätä piirakkaa on saatava säännöllisesti.

      Poista
  3. Sitruunapiirakka on ihanaa, niinkuin kaikki sitruunaiset leipomukset. Ja jos jossain on marenkia, niin minä en voi vastustaa.;)

    VastaaPoista
  4. Vähän sama vika minulla - sitä paitsi : sitruuna ja marenki...match made in heaven

    VastaaPoista