Tässä tulee nyt oikeastaan kaksi pihistelyvinkkiä yhden
hinnalla. Halvalla siis menee, mutta menköön. Ensimmäiseksi kerrottakoon, että
pihistelyn kannalta on erittäin kannatettavaa kutsua kylään sellainen henkilö,
josta on mukava ruokkia sinua ja perhettäsi. Mummi ja pappa tulivat meille
isänpäivänä niin sanotusti syömään. Mummi tosin toi mukanaan takakontillisen
herkkuja - täytekakkua, pullaa, suklaata, omenapiirakkaa... Tällä viikolla ei
meillä siis ole pahemmin tarvinnut huolehtia jälkiruoista ja välipalatkin ovat
menneet aika pahasti makean puolelle.
Toinen pihistelyvinkki liittyy tuohon ensimmäiseen eli
mitään ei saa heittää menemään vaan peliin pitää laittaa kaikki kekseliäisyys
ja luovuus, että ylimääräisetkin tulevat käytettyä. Näin voi yhtä päivää varten
ostetuilla ruoilla pärjätä vielä seuraavankin päivän. Loppujen käyttäminen on
myös ns." vihreä teko" eli säästää ympäristöä.
Tähteistä tehdyt ruoat ovat usein myös melkein parempaa
herkkua kuin alkuperäiset. Vai mitä sanotte seuraavista ?
- Pullasta tai kuivasta leivästä köyhiä ritareita
- Kanan lopusta viillokkia ja luista lientä
- Perunamuusista perunalettuja
- Keitetyistä perunoista paistinperunoita
- Loppupaistista pastakastiketta tai lounasleipiä
- Joulukinkusta ananaskinkkuleipiä...
Lista on loputon ja
näköjään ainakin meillä yleensä myös aika perinteinen. Johtuneeko sitten
siitä, että isoäitimme (ja äitimme, kunkin iästä vähän riippuen) olivat
mestareita taikomaan tyhjästä ravintoa perheilleen ?
Mitkä ovat teidän tähdebravuurinne ?
Pihistelyresepti - köyhät ritarit
Tällä viikolla meillä nautittiin mummin pullia parissakin
eri muodossa eli ihan pullina ja sitten vielä köyhinä ritareina. Lopputulos
katosi lautaselta alta aikayksikön ja näin saatiin pullapussi tyhjäksi (ainakin
melkein). Saisikohan noista parista viimeisestä vielä aikaiseksi pullavanukasta
?
Köyhät ritarit ovat nopeita ja helppoja - Vartti pientä
puuhastelua ja lapset kiittävät. Me teemme yleensä tällaisella
yksinkertaistetulla versiolla. Alkuperäisessä käsittääkseni maitoon sekoitetaan
ainakin yksi kananmuna, jolloin lopputuloksesta tulee raskaampaa ja
ruokaisampaa. Tässä nyt kuitenkin tämä meidän jälkkäriherkkumme sellaisena kun sen teimme.
Tarvitset pullasiivuja, maitoa, voita, hilloa tai marjoja - meillä oli omenahilloa, mummin tekemää tietenkin - kermavaahtoa.
Kasta pullasiivut maitoon ja pistä kuumalle pannulle voihin
tirisemään. Anna alapinnan ruskistua ja tee sitten sama toiselle puolelle.
Tarjoile hillon ja kermavaahdon kera.
Pihistelyviikon tuloksista
Pihistely meni tällä viikolla ihan mukavasti. Mummin herkut,
kaapista löytyneet hernekeittopurkit ja viikonloppuna itse leivottujen kahden
leivän hyödyntäminen viimeiseen muruseen auttoivat pitämään budjetin mukavasti
kurissa. Perjantai-iltaan mennessä oltiin jopa selvitty pienemmällä summalla
kuin viime viikolla, vaikka kuopuksen flunssan takia
jompikumpi vanhemmista söi lounaan kotosalla myös joka arkipäivä. Lisäksi
torstaina oli vielä hampurilaispäivä, kun kukaan ei vaan jaksanut ruveta
kokkaamaan.
Viikonloppunakin oltiin sentään aika maltillisia, vaikka täytyy todeta, että miestä ei pihistelyviikolla saa päästää yksin kauppaan. Oltiin oikein hyvässä tilanteessa ennen kuin hän pääsi nälkäisenä cittariin. No, onpahan taas jääkaappi täynnä ensi viikkoa varten, eikä tänään eli sunnuntaina todellakaan tarvitse mennä kauppaan...
Mitään erityisruokia ei varsinaisesti tällä viikolla osteltu, joten graafin perusteella pihisteltiin oikein tosissaan. Todellisuus on sitten pikkuisen erilainen. Tuo sininen osuus kun ei oikeasti laskenut kuin vajaat 40 euroa - hyvä tietysti että edes sen verran. Vielä jää paljon pihisteltävää ensi viikoksi.
Edellinen vinkki löytyy täältä
Köyhät ritarit, nam! Meillä perinteinen ylimääräisten keitettyjen perunoiden hyödyntämistapa on pyttipannu. Maistuu aina!
VastaaPoistaMeillä harvemmin leipä vanhenee koska ostamme/valmistamme sitä maltillisesti. Näkkileipää ja hapankorppua on aina tarjolla. Kovat leivät ovat erittäin herkullisia eivätkä vanhene. :)
Niinpä tietysti - pyttipannu. Ei ollakaan tehty tuota moneen vuoteen. Kiitos vinkistä !
PoistaMinulla on paha tapa innostua leipomaan samana päivänä monta eri juttua. Siksi leipääkin kertyy välillä liikaa. Onneksi sitä saa käytettyä monessa jutussa.
Suurperheen äitinä (maitoakin meillä menee yli 2 l päivä, joten tuhlaamiseen ei ole varaa) teen yleensä aina tupla määrän ruokaa, joista toinen satsi menee heti pakkaseen. Toinen syödään ja yleensä sen tähteet loihditaan lounaaksi tai uudeksi ateriaksi. Näin hyvällä tuurilla yhdestä ruuanlaittokerrasta saa 4 ateriaa!
VastaaPoistaTässä jotain meillä käytettyjä tähderuokia:
Vanhenevasta leivästä saa Bruchettoja välipalaksi.
Melkein kaiken lihatähteen saan väännettyä wokiksi, curryksi tai keitoksi, minkä näistä tekee riippuu teitenkin mitä muuta täheitä on. Tai sitten ihan perinteinen pyttipannau.
Puuron ja sosekeiton jämät maustaa sämpylät. Suppilovahervo-sämpylät oli oikein erikosia ja hyviä.
Sushiriisi on sellainen jolle en ole vielä keksinyt uusiokäyttöä. Sitä kun joskus tulee keitettyä liikaa :)
p.s Pihistelyvinkkinä, jos vain on pakastin tilaa, niin kauapsta hamstraa niitä -30% kohta vanhenevia pakkaseen. Meillä varmaan 75% käytetystä lihasta sitä. Tosin auttaa jos pääsee kauppaan esim maanantain aamupäivällä, kun valikoima on aika hyvä noissakin.
Maikku, 4.lapsen äiti
Meidän täytyy kyllä investoida pakastimeen - pitäisi varmaan laskea sen takaisinmaksuaika ruokalaskun pienenemisen kautta. Tällä hetkellä pakkanen on auttamattomasti liian pieni :-(
PoistaSushiriisistä saa ihania riisipalleroita. Ovat meidän isännän bravuuri. Riisiin voi sekoittaa hiukan tonnikalaa ja keskelle vaikka mozzarellaa. Sitten vaan panerointi pintaan ja öljyssä ruskeaksi. Täytyykin muistaa blogata, kun seuraavan kerran tehdään.
Hyviä vinkkejä nuo wokit ja curryt !