17.1.2012

Kirjoitusten luokittelusta - apua kaivattaisiin

Olen tässä itsekseni ihmetellyt, että mitenkä näitä kirjoituksia oikein pitäisi luokitella. Saisi itselleen (ja muille kommunikoitavaksi) tilastoja ja helpottaisi oikeanlaisten kirjoitusten löytymistä. Nyt kun blogissa on vasta 130 kirjoitusta niin saisi vielä korjattuakin luokitukset suhteellisen helposti.

Ensimmäiseksi kai pitäisi kirjoitukset jakaa seuraavanlaisesti :
Kirjat - elokuvat - ruoka - yleistä höpötystä
Näistä kai minä pääasiallisesti olen kirjoittanut ja tulen kirjoittamaan.
Seuraava taso onkin sitten paljon vaikeampi.

Miten olette itse luokittelua "hierarkisoineet" ? Miltäs seuraava vaikuttaisi kirjojen suhteen ?

Ensimmäinen taso :
romaani - novellit - elämänkerta - keittokirja - elämäntapakirja - tekniikka (esim. ereaderit jne)

romaanit ja novellit voisi sitten vielä jakaa esim seuraavasti
fantasia - historia - dekkari - elämänkertaromaani - viihde/romantiikka

Otan mielelläni ideoita ja mielipiteitä vastaan. Lisäksi olen varmastikin unohtanut jotain...

9 kommenttia:

  1. Itse käytän kategorioita pääaiheelle (pelkästään pääkategorioita, ilman alakategorioita) ja tageja "ala-aiheille" sekä sellaisille pääaiheille, joita ei esiinny paljon. Esimerkiksi voisi olla kategoria Kirjat ja siinä kaikki mahdolliset jutut omina tageinaan, esim. genre, kirjan nimi, aihe, tapahtumapaikka tai kirjan kotimaa. Tai juttu kategoriassa Ruoka tageilla reseptit, parhaat ja kukkakaali.

    VastaaPoista
  2. Mulle luokittelut on tärkeitä. Ne helpottavat hakua huomattavasti ja niiden avulla voi löytää uutta jännää.
    Tärkein on minusta kirjailijaluokittelu (mutta sehän sulla jo on).
    Ja tuo romaanien alajako kuulostaa hyvältä.
    Sitten voi tietty miettiä teemoja; psykologia, vampyyrit, parisuhde, musiikki, eri maat... Näissähän ei heti lopu sanat kesken :D

    VastaaPoista
  3. Luokittelu on minunkin ikuisuusongelmani, joten palaan tänne parin päivän päästä katsomaan miten nerokkaita vastauksia olet saanut :). Minä taas en niin ole kirjailijaluokituksen perään, mielestäni ne ovat helposti vähän pitkiä ja sekavia. Tosin tuo sinulla oleva versio näyttää kauniin tiiviiltä. Itse tietenkin toiveikkaasti ajattelen, että tulevaisuudessa luen niiiiin monipuolisesti ja paljon, että kirjailijaluokittelu näyttäisi nopeasti hirmu pitkältä listalta jossa on vain ykkösiä perässä :). Tässä siis vain perusteluja miksi en siihen itse ole päätynyt, vaikka ymmärrän kyllä Morrenkin kannan ja olen sitä paljon miettinyt sen jälkeen kun sen Morrelta jossain kuulin/luin.

    VastaaPoista
  4. Ah, minä muuttelen ja keksin tunnisteita aina lisää.. Tänään lisäsin juuri maatunnisteet, mutten osannut pysähtyä siihen, vaan lisäsin myös maanosat ja Yhdysvalloista osavaltiot. Korjailin samalla muutenkin vanhoja merkintöjä, ja nyt olen niin kurkkuani myöten täynnä tunnisteita, etten jaksa vastata tähän. :D Helpointa on ehkä selata eri blogeja ja katsoa, miten niissä on asia hoidettu. Sitä kautta varmasti löytyy itsellesi mieluisa tapa lajitella postauksesi. :)

    VastaaPoista
  5. Mä tulisin hulluksi ilman kirjailijatunnisteita. Ymmärrän toki Tessan kannan. Mutta ei niitä ykkösiä niin paljoa kerry ;) Ja helpompi aloittaa nyt, kuin sitten 200 kirja-arvostelun päästä (kokemusta on!).
    Minäkin keksin niitä aina lisää. Viimeisin lisäykseni on lapsuus, nuoruus ja vanhuus. Hämäsi, että pitäiskö lisätä aikuisuus, mutta se tuntui jotenkin turhalta teemalta...
    LibraryThing -järjestelmässäni minulla on lähes 150 avainsanaa. + tietty kirjailijatunnisteet päälle...

    VastaaPoista
  6. Tunnisteet auttavat elämää todella paljon! Niiden avulla esimerkiksi nuo blogissani olevat "You might also like" -suositukset toimivat mahtavasti.

    Minusta sinun kannattaa tehdä tunnisteet sen mukaan, millaisista asioista kirjoitat. Minä esim. kirjoitan paljon spefistä, joten olen jakanut sen vielä fantasiaa, scifiin ja maagiseen realismiin - kun taas kaikki muut kaunokirjat olen laittanut tunnisteella yleinen.

    Käy vakoilemassa muiden blogeja ja poimi niistä parhaat asiat omaasi! ;)

    VastaaPoista
  7. Heei, pitäisiköhän minunkin kokeilla tuota "you might also like" -toimintoa. Se on minulle lukijana usein turha, koska suurinta osaa lukemistani blogeista seuraan säännöllisesti ja olen seurannut jo kauan tai alusta saakka, mutta kaikki lukijat eivät ole yhtä uskollisia. :) Usein myös näyttää, että suositukset ovat tosi kummallisia, mutten olekaan tajunnut, että se on noiden tunnisteiden tarkkuudesta kiinni. Pitää kokeilla, voihan sen ottaa pois, jos tuntuu suosittelevan ns. turhia juttuja.

    Anteeksi off-topic-jaarittelu. :)

    VastaaPoista
  8. Karoliina, se toimii kyllä kivasti, kun se nostelee niitä vanhempiakin juttuja esiin. Ja sit se päivittyy niihin vanhempiinkin, eli jos joku tulee vaikka googlella vanhaan kirjajuttuun, siitä on linkit sitten myöhmminkin kirjoitettuihin samantyyppisiin tai saman kirjailijan teksteihin. Mun blogissa niitä käyttään ainakin aika paljon, sillä klikkaukset näkyvät tilastoissa.

    Ihan heti jutun kirjoittamisen jälkeen ne suositukset eivät muuten päivity, vaan joskus siinä saattaa mennä muutamakin päivä. Eli silloin voi oll ahetken aikaa suosituksissa vähän mitä sattuu. :D

    VastaaPoista
  9. Kiitokset kaikille kommenteista.

    Maija, miten noita tageja saa laitettua ? Analyticsin kautta ? Minä en vielä taida osata kuin nuo luokittelut...

    Morre, kirjailijaluokittelua pidän ihan senkin takia, että näen paljonko tulee luettua samoilta. Muisti on niin huono, että muuten voi unohtua.
    Joo, ja olen selkeästi unohtanut lapset luokituksesta... vaikka niitä pyörii kolme tuossa ympärillä !

    Tessa, lista on todennäköisesti kompaktin näköinen kahdesta syystä : 1) se on pilvimuodossa 2) blogissa ei vielä ole kuin 130 kirjoitusta eivätkä nekään kaikki kirjoista :-) Katsotaan tilannetta vuoden päästä uudelleen.

    Morre ja Karoliina, tunnisteita keksisin vaikka kuinka paljon, mutta kun haluaisin niistä saada järkevänoloista seurantaa enkä usko omaan järjestelmällisyyteeni, jos en etukäteen mieti rakennetta... Tiedä sitten, pitääkö sitä olla niin järjestelmällinen. Varmaan ammattitauti. Mietin aina välillä työkseni raportointeja erilaisissa projekteissa.

    Marjis ja Karoliina, tuota "you might also like" toimintoa olen minäkin katsellut himoiten :-) Siinä vaan taitaa päteä sama kuin muussakin datasta raportoinnissa "shit in - shit out" - excuse my French... Eli taas palaan miettimään näitä luokitteluja.

    Kaikille vielä - olenkin jo kierrellyt katselemassa muiden blogien luokitteluja. Ajattelin vaan kysellä, olisiko jollakin valmista viisasten kiveä. Taidan lähteä alkuun noilla jo kirjaamillani. Päivitetään sitten tarpeen mukaan.

    Ja saa kommentoida tietysti edelleen !

    VastaaPoista