28.10.2013

Ihania kirjailijoita ja laiskempaa menoa kirjamessuilla"Dare to hope"

Päivän alussa oli se ainoa "virallisempi" osuus eli Liken ja Into-kustantamon bloggaajatapaaminen. Pääsin vähän fanittamaankin Siilon kirjoittajaa eli amerikkalaista Hugh Howeyta. Kirjasta englanniksi puhuminen ei ehkä sujunut ihan luonnostaan, mutta hyvin riitti juttua.

Hugh Howey on mielenkiintoinen persoona tai ehkä voisi jo sanoa ilmiö kirjamaailmassa. Hän on julkaissut kirjansa ihan itse ja pääasiassa aina ensin sähköisessä formaatissa. Suosion myötä tarjouksia on sadellut monelta suunnalta, mutta mies on pitänyt päänsä kylmänä ja pysynyt uskollisena halulleen olla lähellä lukijoitaan. Hänen mielestään kirjan tulee ensin päätyä sen kuluttajille eli lukevalle yleisölle. Vasta sen jälkeen se voidaan tuotteistaa ja syöttää perinteisempään kustannuskoneistoon. Hyvin on mies menestynyt tälläkin menetelmällä ja Siilosta on  tulossa elokuvakin.

Kirjoja Howey onkin julkaissut tasaista tahtia vuoden 2007 jälkeen ja romaanejakin on ilmestynyt melkein parin kirjan vuositahtia.  Kirjoitustahti on hurja, mutta mies ehtii silti myös lukemaan paljon. Viimeisin hänet koukuttanut romaani ilmestyy kuulemma joskus ensi keväänä ja on nimeltään The Marsian... Täytyypä pitää silmällä.

Keskustelu polveili julkaisumetodien ja lukutottumusten lisäksi myös Siilon monissa tasoissa. Kirjaa kun voi lukea sekä jännitysromaanina että tutkielmana ihmiskunnan selviytymismekanismeista. Miten ihmiseläin reagoi katastrofitilanteessa ? Ehkäpä kirjani omistuskirjoitus kertoo kirjailijan omasta asennoitumisesta : "Dare to hope".Eläimistä ja pahuuden olemuksesta 

Ihmiseläimen luontaisen pahuuden olemuksesta jatkoimme keskustelua myös tapaamisen toisella puoliskolla, jolloin Laura Gustafsson oli kertomassa uudesta "Anomalia"-kirjastaan. Jo takakansi kuvasi sen verran rankasta lapseen liittyvästä tarinasta, että olen suosiolla jättänyt lukemisen siihen, kun nuorimmainen vielä vähän kasvaa. Kokonaisuutena kirja kuitenkin kuulosti mielenkiintoiselta. Kolme rinnakkaista tarinaa, jotka kaikki omalla tavallaa tutkivat ja kyseenalaistavat ihmisen eroa eläimistä.

Ainakin tapaamisessa teemat herättivät mielenkiintoisa keskustelua siitä, mitä pahuus oikein on. Onko edellisen laumanjohtajan pentuja tappava leijonauros paha, vai toteuttaako se evoluution sanelemaa pakkoa omien geenien jatkuvuuden varmistamisesta ? Onko eläimillä moraalia ? Mikä vastuu on ihmisillä teoistaan eläimellisyytensä tai sen puuttumisen vuoksi ?


Ylenmääräistä haahuilua 

 Oli minulla ohjelmaa suunnitelmissa ihan joka tunnille, mutta sitten huomasinkin vain haahuilevani ja hengaavani bloggaajatuttujen kanssa. Ei silti, kiva päivä niinkin.

Mitä sitten jäi mieleen, tarttui takkiin messumatkalta ? Ainakin muistan vetisen normandialaisen siiderin ja isot italialaiset suklaakonvehdit. Tannisen chilisen savustettua valkosipulihilloketta hankin peräti kaksi purkkia varastoon. Lauantaina ostin pojille uuden Asterixin, sunnuntaina oli äidin vuoro saada Granta luettavakseen. Lehdistöhuoneessa juotiin kahvia ja blogger's loungessa kokoontui välillä isompikin joukko bloggareita. Iltapäivällä ehti puhelin soida muutamaan kertaan, kun äitiä kaivattiin. Ajoissa siis kääntyi auto kotiinpäin.

Kiitokset kaikille tilaisuuksien järjestäjille mahdollisuuksista päästä tapaamaan kirjailijoita ja kiitokset myös muille bloggaajille kivasta seurasta. Nähdään pian uudestaan !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti