1.1.2020

Taustapeili - vuosikäppyrät 2019 osa 1

Hyvää uutta vuotta!! 

Minulla on tapana listata luetut kirjat Exceliin ja samalla koitan laittaa ylös joitain perustietoja luettujen kirjojen osalta. Niistä on sitten kiva tehdä vuoden lopussa katsaus käppyröineen. Tämä vuosi ei ole poikkeus.

Tästä lähtee... perustatistiikat, olkaa hyvä!

Montako ja missä formaatissa ? 

Goodreadsin vuosihaasteen mukaan olen lukenut vuonna 2019 tavoitettani enemmän eli 113 / 100 kirjaa. Todellisuus on kuitenkin vielä Goodreadsia ihmeellisempi, sillä oman kirjanpitoni mukaan olen lukenut peräti 125 kirjaa. Ero johtuu tietenkin siitä, että kaikkia kirjoja ei Goodreadsista löydy.

Aikalailla siis samassa tahdissa mennään kuin parina viime vuonna. Luettujen lukumäärä näyttää vakiintuneen tuohon noin kymmeneen kuukaudessa.


Myöskään äänikirjojan, ekirjojen ja painettujen kirjojen välisessä painotuksissa ei viime vuosina ole tapahtunut suuren suurta muutosta. Helposti pystyy kuitenkin minun(kin) statistiikastani näkemään, miten digitaaliset kirjamuodot ovat yleistyneet.

Aika tasaisesti näyttää painettujen kirjojen osuus lähenevän noin neljännestä. Kun ottaa huomioon joukossa olevat keittokirjat, on painetun fiktion osuus vielä huomattavasti pienempi. Vuonna 2012 painetut vastasivat sentään vielä melkein puolesta luettujen kirjojen määrästä.

Äänikirjojen osuus voi vaihdella monestakin syystä. Olen itse asiassa ajallisesti varmasti kuunnellut äänikirjoja enemmänkin kuin tuon 28%. Joukkoon nimittäin mahtuu useampi todella pitkä äänikirja.
Tämä statistiikka perustuu kirjojen lukumäärään, kun todellisemman kuvan formaattien käytöstä ehkä antaisi kulutettu aika. Datan kerääminen sen suhteen vain on vähän hankalaa. Äänikirjojen osalta se varmasti onnistuisi ja ehkä ekirjojenkin kohdalla lukulaitteesta löytyisi jotain, mutta en taida ruveta noin yleisesti lukuaikaani kuitenkaan minuuteissa raportoimaan...



Jos tarkastellaan vuotta 2019 tarkemmin, näkyy kuukausissa melko suuria luettujen määrän vaihteluja.  Keväästä huomaa työkiireiden ja -stressin olleen huipussaan. Taisin lukea pääasiassa lentokoneessa tai illalla yrittäessäni rauhoittaa levottoman mielen uneen.


Alkusyksyn aikana en sitten jaksanut oikein keskittyä ja kirjahyppely oli pahimmillaan. Kesken taisi jossain kohtaa olla lähemmäs 30 kirjaa. Tilastoissa näkyvät vain loppuun luetut kirjat, joten kokonaisuudessaan lukemiseen käytetystä ajasta tämä ei ehkä kerro paljonkaan. Loppuvuodesta olo ja elo sitten tasaantuivat. Iltaisinkin löytyi aikaa kirjoille ja äänikirjat kulkivat mukana myös kävelyillä ja muussa touhussa.




Kirjailijoista 

Lukemieni kirjojen kirjoittajien sukupuolijakauma ei yllätä tänä(kään) vuonna.


Kuten yleensäkin, naisia on kirjoittajissa huomattavasti enemmän. Aiempina vuosina olen syyttänyt sarjoja, joiden kirjoittajina on usein sattunut olemaan nainen. Tänä vuonna ei kyseinen argumentointi toimi. Olen nimittäin lukenut 12 eri sarjan kirjoja (jokaisesta siis enemmän kuin yhden osan vuonna 2019). Näissä sarjoissa on yhteensä 28 kirjaa, joista 13 on kirjoittanut mies. Sarjojen naiskirjoittajien edustus ei siis selitä luettujen kirjojen tekijöiden naisvaltaisuutta.

Miksi siis niin paljon naiskirjailijoita ? En tiedä. Olisiko genrejakaumalla vaikutusta ? Tähän pitänee kiinnittää huomiota 2020 lukulistalla.


Kielet? 

Kielijakauma puolestaan on hyvinkin perinteinen.


Suurta muutosta ei luettujen kirjojen kielijakaumassa ole vuosien varrella tapahtunut - lukuunottamatta ranskankielisiä kirjoja. Miksi ihmeessä lakkasin lukemasta niitä ? Syytä olisi, sillä pelkkä pöytäkeskustelu ei taida riittää kielitaidon ylläpitoon. Onneksi suunta näyttäisi olevan oikea.

En silti taida tehdä uudenvuodenlupausta ranskankielisten teosten lukemisesta. Ei sillä ole ollut vaikutusta  muinakaan vuosina.


 Käännettyjä on suomeksi luetun 92 kirjan joukossa 35. Yli puolet siis on puhtaasti kotimaista kirjallisuutta.


Mistä kirjat minulle ? 

Sponssikirjoja eli kustantajilta arvostelukappaleina saatuja kirjoja oli noin 10% eli 13 - pääasiassa siis olen hankkinut kirjat ihan omatoimisesti.

Kirjastoa olen käyttänyt sentään jonkin verran - sieltä on ehkä noin 5 kirjaa. Jostain syystä en ole vuoden 2019 aikana pitänyt kirjojen hankintapaikoista tilastoa, mutta tuon verran olettaisin muistin varassa. Loput olen joko itse ostanut tai saanut siskolta/tutuilta luettavaksi. Suurimman osan kirjoista kai olen ostanut Elisa Kirjan alesta. En taida uskaltaa laskea, paljonko olen rahaa niihin kuluttanut, vaikka alekirjoja ovat kai pääasiassa olleetkin. Muita yleisiä ostopaikkoja ovat olleet Kobo ja kirjamessut.

Uutuutena vuoden 2019 aikana otin käyttöön Audible-palvelun. Nyt tosin olen huomannut, että krediitit alkavat kasautua. Pitänee pistää tauolle...


Jaksoitko lukea tänne saakka ? Onnittelen. Tämä oli vasta alkua. Seuraavaksi pitää listata jotain kirjojen sisältöön liittyvää, kuten vaikka genrestatistiikkaa - ja mitkähän ovat olleet vuoden 2019 parhaiten mieleen jääneet kirjat ?

Ja jos tämä ei vielä riittänyt, niin teatterivuodesta saa kuvan täällä ja erikseen Ya-kirjojen osuudesta täällä.

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia tilastoja. Olet lukenut tosi paljon. Minä luin 96 kirjaa ja se oli minusta tosi paljon. Seuraavia tilastoja odotellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Olen itsekin vähän yllättynyt, että ehdin noinkin monta kirjaa lukea loppuun.

      Poista
  2. Ah! Tällaisia tilastoja on aina hieno lukea tai katsoa. En tiedä, kuinka saisin orientoitua siihen, että merkitsisin kirjat jonnekin muistiin. Aina jossain vaiheessa homma hajoaa käsiin, kun en muista kaikkea ylös kirjata. Goodreadsia joskus kokeilin, muttei oikein napannut. Ehkä yritän taas Exceliä. :)

    Hyvää uutta vuotta 2020!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Datan kerääminen on aina vähän tuskallista, mutta siitä on nyt jo tullut melkein rutiinia. Excel toimii minusta parhaiten, kun saa itse päättää, mitä kirjaa.
      Hyvää uutta vuotta!

      Poista