2.1.2020

Museokortti käytössä... (päivittyvä postaus)

Olen suunnitellut Museokortin hankintaa ainakin pari vuotta. Mielikuvissani poikkean pikaisesti matkalle osuviin museoihin ilman painetta nähdä kaikki kerralla, toisinaan ilman ennakkosuunnittelua ja ohimennen. Arvelenpa Museokortin pilkistäessä korttien keskeltä myös innon suunnitella reittejä museoiden mukaan olevan ihan uudella tasolla.

Nyt laitetaan ennakko-odotukset testiin, sillä sain vihdoin aikaiseksi ostaa kortin käyttööni, kun vierailimme poikien kanssa Turun Linnassa. Siitä se lähtee.
Tähän postaukseen ajattelen listata kaiken Museokortti -käyttöni ja samalla tietysti vähän laskea, paljonko "alennusta" sillä tuli hankittua. Alla siis jokaisesta käynnistä jotain ja ihan alimpana kokonaislista käynneistä.

2. tammikuuta 2020 - Ateneum ja Helene Schjerfbeck "Maailmalta löysin itseni" 


Joululoma jatkuu vielä ja kaivoin Museokortin naftaliinista. Mikä voisi olla parempi tapa viettää lomailtapäivää kuin käydä ystävän kanssa taidenäyttelyssä ja istahtaa nauttimaan iltapäiväteestä ?

Näyttely oli mielenkiintoinen ja tee herkullista. Täytyy sanoa, että Ateneum Bistron iltapäivätee on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Vain 18 euroa per nuppi, emmekä edes jaksaneet ihan kaikkia herkkuja. Loput olisi voinut saada myös pakettiin kotiinvietäväksi.

Helene Schjerfbeck on mielenkiintoinen taiteilija. Näyttelyssä oli hänen teoksiaan matkoilta Ranskassa, Italiassa ja Englannissa, sekä tietysti sarja omakuvia. Aina mietin, miten taiteilijalla on täytynyt olla jonkinlainen vihasuhde vanhenemiseen. Minun on vaikea löytää viimeisistä kuvista kauneutta, enemmänkin jonkinlaista raivokasta häivyttämistä.

Ateneumissa on paljon muutakin nähtävää, mutta kaiken teekeskustelun ohella emme ehtineet kiertämään kaikkia kerroksia. No, Museokortilla pääsee "samalla hinnalla" uudelleen. Pitää ehdottomasti viettää tällaisia iltapäiviä useammin.


7 syyskuuta 2019 - Aboa Vetus Turussa 

Vietimme 19. hääpäivän kunniaksi mukavan rennon viikonlopun Turussa. Lapset isovanhemmille yöksi ja me isännän kanssa hotelliin testaamaan uudistunutta Seurahuonetta.

Ohjelmaa ei ollut sen kummemmin, kunhan rennosti kuljeskeltiin ja käytiin syömässä. Vain yhden jutun halusin ehdottomasti käyntilistalle.

Minun on nimittäin pitänyt käydä Rettigin palatsin puutarhasta 90-luvulla esiinkaivettujen keskiaikaisten talojen ja katujen raunioilla niiden yleisölle avaamisesta lähtien. Ei siinä mennyt kuin runsaat parikymmentä vuotta.

Visiitti kannatti. Jo lyhyellä visiitillä saa rautaisannoksen Turun keskiajan historiaa ja onhan siinä ihan oma tunnelmansa, kun kuvittelee sen ajan ihmisten käyskentelyä juuri noiden samojen katukivien päällä. Tykkäsin kovasti.

Myös lapsia oli mietitty ja pienen Matti-pojan touhut elävöittivät kaupungin tapahtumia kertomuksen muodossa. Sinne tänne oli myös ripoteltu aikakauden leluja tai pelejä tai mahdollisuus kuunnella eri soitinten ääniä.


2 elokuuta 2019 - takaisin Suomenlinnassa ja Sotamuseo Maneesissa 

Tämä on nyt juuri sellainen museokäynti, joita ei ilman Museokorttia tulisi tehtyä.

Edellisellä Suomenlinnan reissulla jäi Sotamuseo Maneesi käymättä, kun menin porukan nuorimpien kanssa Pokemon Raidiin. Nyt olin siskon kanssa kesäteatterissa (Idän Pikajuna - ihan mahtava) ja siinä mennessä poikkesimme museoon.

Visiitti oli lyhyt, mutta osuimme hauskasti juuri Talvisota-kierroksen alkuun. Siinä sitten mentiin ruokatermein cocktailien ja leivän kautta mottisotaan. Mielenkiintoista!

Museoon jäi vielä paljon katsottavaa, sillä siellä on monenlaista materiaalia liittyen Suomen sota-aikoihin ja niitähän tietysti lyhyen historiamme aikana riittää enemmän kuin toivoisi.





26 heinäkuuta 2019 Helsingin Luonnontieteellinen museo

Viedessämme ranskalaiset vieraamme Luonnontieteelliseen museoon, meillä oli mielessä yksi tavoite eli nähdä hirvi luonnollisessa koossaan. Emme pettyneet, sellainen löytyi, niin kuin myös karhu, peura, kettu ja monet, monet muutkin Suomen eläimistön edustajat.

Luonnontieteellinen museo käsittää neljä mielenkiintoista kerrosta, joilla jokaisella on oma teemansa. Niihin voi käydä tutustumassa kaikkiin kerralla ja kuluttaa aikaa parin tunnin verran, tai sitten voi keskittyä aihe kerrallaan ja syventyä tutkimaan erilaisia tiedonjyväsiä, joita löytyy niin videoiden, laatikoiden kuin taulujen muodossa. Tässä museossa riittää tutkittavaa pariinkin käyntiin.

Alimmassa kerroksessa löytyi valikoima luurankoja, jotka valitettavasti jäivät minulta väliin. Toto kun ei kertakaikkiaan suostunut niiden seuraan. Toisessa kerroksessa pääsee tutustumaan erilaisiin ilmastovyöhykkeisiin, niiden eläimiin ja muuhun luontoon. Siellä Toto ja minä vietimme pitkän ajan nauttimassa Afrikan tähtitaivaasta ja savannin äänistiä...

Kolmannessa kerroksessa sitten kerrotaan elämän historiasta ja löytyy kattava kuvaus Suomen luonnosta eri vuodenaikoina, sekä tietysti niitä luonnollisen kokoisia eläimiä. Pidimme kaikki kovasti näyttelyn asetelmista, joissa kuvataan eläimiä luonnollisissa tilanteissa. Ihan kuin katsoisi luontofilmin pysäytyskuvaa kolmiuloitteisena. Suomen luonnon osalta Toto taisi tykätä eniten lumitunnelista, johon ryömimällä pääsi tutustumaan eläinten talvehtimistapoihin.

Ylimmässä kerroksessa pääsee parvelle tutustumaan museorakennuksen ja museon historiaan. Seinien sisällä on koulutettu kansaa luonnosta jo vuodesta 1934 lähtien...

Koko porukka oli tyytyväinen vierailuunsa. Näyttely on monipuolinen ja monitasoinen. Tuolla olemme käyneet ennenkin ja palaamme varmasti vielä uudelleen.



24 heinäkuuta 2019 : Suomenlinnassa sukellusvene Vesikko

Helteinen päivä Suomenlinnassa oli sekoitus rantaa, tykkejä, piknikkiä puiston nurmikolla sekä tietysti historiaa monessa muodossa (ja Pokemoneja...).

Nuorison museovalintana oli tietysti sukellusvenevisiitti. Olikin mielenkiintoista nähdä, miten ahtaissa oloissa sitä aikoinaan miehistö on oleillut. Äiti totesi, ettei haluaisi tuollaisella vehkeellä veden alle millään ja nuoriso muistanee parhaiten vessan kautta poistumisen.

Samalla lipulla pääsee tutustumaan myös Sotamuseo Maneesiin, jonne suurin osa seurueesta myös suuntasi. Esikoinen piti museota kovasti mielenkiintoisena, mutta nuoremmat lapset suuntasivat tämän äidin kanssa Pokemon Raidiin... Eikä edes harmittanut, kun tiedän Museokortilla pääseväni sinne todennäköisesti ensi viikonloppuna teatterikäynnin yhteydessä uudelleen...


20 heinäkuuta 2019 : Turun Linnassa! 


Syntymäkaupunkini linna on säännöllinen vierailupaikka. Nyt tosin oli ollut muutama vuosi väliä, eikä kuopus ollut vielä päässyt Pikkuritari-kierrokselle. Asia tuli korjata mitä pikimmiten.

Kierros kestää vajaan tunnin. Opas kertoilee ritarikoululaisille linnan historiaa, saleissa etsitään jänniä juttuja ja lopulta päästään tapaamaan linnan kuningatarta. Upposi 8-vuotiaaseen ihan täysillä ja selostuksia kuuntelivat vanhemmatkin aseenkantajat mielellään. 

Äiti ja täti kävivät vielä pikaiseen tutustumassa tarkemmin tämänhetkiseen näyttelyyn (8.3.2020 saakka) Muutama sananen naisista, jossa esitellään 1600-luvun eri yhteiskuntaluokkien naisten elämää ja kerrotaan muutamasta todellisesta silloin eläneestä naisesta. Näyttely oli mielenkiintoinen ja sopivan mittainen tutkittava lasten keskittyessä Pokemoneihin (Linnasta löytyy muutama pokestoppi ja yksi salikin) ala-aulassa.

Pikkuritari pääsi kierroksen lopussa testaamaan varusteita. Tuossa kului hetki jos toinenkin... Parhaiten taisi mieleen jäädäkin ritarien varusteiden määrä ja paino (40kg!)  - tai sitten tieto kuninkaan pyllynpyyhkijän virasta.



"Museokortti on pääsylippusi 300 suomalaiseen museoon. 
Poikkea museossa milloin vain - Helsingissä, Ahvenanmaalla tai Inarissa"  


Vuoden käynnit tähän mennessä 65,50€ 

heinäkuu 
20.7.2019 Turun Linna - Muutama sananen naisista näyttely 12€
24.7.2019 Suomenlinnan sukellusvene Vesikko  (samalla lipulla myös Sotamuseo Maneesiin) 7€
26.7.2019 Luonnontieteellinen museo (Helsinki) 15€
elokuu
3.8.2019 Suomenlinnan Sotamuseo Maneesi 7€
syyskuu
7.9.2019 Aboa Vetus 10€ (näyttelyrakennuksen vuoksi 7,50€
tammikuu 
2.1.2020 Ateneum 17€ Helene Schjerfbeck "Maailmalta löysin itseni"  (enää 4€ ja kortti on "katettu")


8 kommenttia:

  1. Tämä onkin mielenkiintoinen postaus, koska olen itse ajatellut samaa, kuinka paljon Museokortilla säästäisi. Itse en ole vielä(kään) korttia saanut hankituksi, mutta ehkä jonakin päivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan, miten likan käy :-) Ainakin nyt on museoita tiedossa, kun on vieraita Ranskasta... tänäänkin käytiin Luonnontieteellisessä museossa.

      Poista
  2. Oikein ihania museovierailuja sinulle toivottelen <3

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Tuulevin lukublogi5.8.2019 klo 13.21.00

    Olen miettinyt, kannattaisiko tuo Museokortti (69€) hankkia, kun en asu Helsingissä. Onko siitä kuopiolaiselle etua?

    Periaatteessa sillä pääsee 300 museoon, mutta pitäisikö käytännössä matkailla melko paljon kotimaassa tai käydä oman kaupungin museoissa yhtenään?

    Hinnat Kuopiossa Museokorttikohteissa*:
    - Taidemuseo 8€
    - Korttelimuseo 6€
    - Riuttalan talonpoikaismuseo 8€
    - Riisa 10€
    - VB-valokuvakeskus 8€
    - Kuopion museo on suljettu remontin takia

    Jos kävisin kaikissa kerran vuodessa, se maksaisi 40€ nyt, kun Kuopion museo on suljettu. Joissain en ole vielä tähän mennessä käynyt ja joissain käyn 2-3 kertaa vuodessa, luulen, että tällä tyylillä minun pitäisi käydä muisssa kaupungeissa ainakin 30€:n edestä museoissa, että kortti tulisi halvemmaksi kuin yksittäiset liput. En ole tullut niin paljon käyneeksi, mutta vaikuttaisiko Museokortti siten, että sitten kävisin? Vaikea sanoa.

    (*Museokortti ei käy mm. Automuseoon - jos sinne haluaisin - tai emilän kotimuseoon. Palomuseo - jos sinne haluaisin - on muutenkin ilmainen. Muita ei nyt tule mieleen.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä asiaa paljon auta tällainen Lounais-Suomi-etu https://museot.fi/expressbus?fbclid=IwAR3IgqK2uiJmUqPIzpZqFJYmihtPiBE1MqOYIr6AKJoAt6VVaEgAU8Yt6ps

      Poista
    2. Joo, äkkiä tulee Museokortti kalliiksi, jos pitää lisätä matkakustannuksia. Täällä pääkaupunkiseudulla on sen verran paljon käyntipaikkoja, joista selviää paikallisbussin hinnalla, että kannattaa. Nytkin näyttää jo aika hyvältä ihan vain noiden kesäloman "pakollisten" käyntien perusteella.
      Tosin toivon myös Museokortin patistavan minua museoihin, joihin ehkä muuten ihan vain laiskuuttani jäisi menemättä.

      Poista