19.12.2019

Kaksosauringot


Aika kauan kesti saada tämä trilogia luettua. Aloitin jo viime vuoden elokuussa ja nyt sain vasta kolmannen kirjan loppuun. Niin se elämä ( ja muut kirjat) tulevat väliin. Samalla vähän harmillisesti on jäänyt hyvä fantasiasarja esittelemättä jo ensimmäisen osien osalta, kun vaan ajattelin kirjoittavani sitten koko paketista kerralla.

No, parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan (?)

Toisaalta Kaksosauringot on trilogia, jossa yksittäisen kirjan tarina jää kesken. Kokonaisuus muodostuu vasta, kun on lukenut kaikki kolme osaa.


Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia, Seleesian näkijä, Nefrin tytär
Omat ostokset Elisa Kirjasta

Kirjan kolme osaa ovat jännästi erilaisia, vaikka tarinan jatkumon kannalta kaikki pitääkin lukea ymmärtääkseen. Erilaisuus tulee ympäristöistä ja henkilöhahmoist, varsinkin kahden ensimmäisen osan kohdalla.

Ensimmäisessä osassa nuori nainen saapuu lumimyrskyssä seleesi Corildonin luo. Aleiaksi itsensä esittelevä tyttö ei  muista aiemmasta elämästään mitään, mutta pystyy aistimaan Corildonin kykyihin vaikuttavat "huonot tuulet".

Seleesien tietyt suvut nimittäin pystyvät hallitsemaan luonnonelementtejä. Corildon käskee tuulta, hänen äitinsä näkee näkyjä ja pystyy lukemaan ajatuksia, isä hallitsee tulta. Ihmisistä kyvyiltään erilaiset seleesit ovat outoja ja pelottavia, mutta jonkinlainen rinnakkaiselon tasapaino on kyetty saavuttamaan kahden auringon maailmassa.

Corildon haluaa auttaa Aleiaa ja samalla selvittää hänen salaisuutensa. Miten tavallinen ihminen voi aistia huonot tuulet ja seleesin pulssin?

Toisessa kirjassa ollaan Seleesiassa. Setvitään poliittisia kuvioita ja pelätään sotaa. Aleia tutustuu Corildonin perheeseen ja saa lisätietoa sisällään asuvasta lumouksesta. Viimeisessä osassa Aleia osoittautuu erilaisemmaksi kuin kukaan osasi kuvitellakaan ja lopulta kyseessä on Kaksosaurinkojen maailman tuhon välttäminen.

Tarina etenee jouhevasti ja jokainen tarinan aalto nostaa seuraavaa aina korkeammaksi. Loppuratkaisu on vauhdikas, vaikkei varsinaisesti ihan hirmuisen yllättävä. Matkan varrella on saatu paljon vihjeitä ja viitteitä tulevasta. Itse asiassa loppua olisi ehkä voinut sekä napakoittaa että täydentää. Olisin ehkä kaivannut enemmän osallisten eri näkökulmien kuvausta, mutta toisaalta tapahtumat olisivat voineet olla teräväpiirteisempiä - tai sitten minä lukijana vähän vähemmän väsynyt.

Pidin kirjoista ja luin ne mielenkiinnolla, mutta jotenkin oudosti niissä oli joain mieltä hiertävää. Ehkä olisin kaivannut hieman tasaisempia päähenkilöitä. Jotenkin oltiin epätasapainossa ja esim. Corildonin ja Aleian välinen suhde syveni jotenkin selittämättömän nopeasti, vaikka tapahtui siinä tietysti kaikenlaista.

Hieman jäin myös hämmennyksiin eri osapuolien motiivien osalta. Olisi varmaan pitänyt lukea vähän hitaammin, että olisi pysynyt kärryillä, tai ehkä motiivit olivat sen verran moninaiset ja keskenään ristiriitaiset, että yksinkertaistuksia tai yleistyksiä on melkein vaarallista tehdä. Tämä tietysti heijastaa myös todellisen maailman tilannetta, jossa ihmisryhmien stereotypiat ovat vaarallisia.

Samoin heijastumia todellisuudesta voi löytää Aleian tarinassa eri ryhmien välisessä dynamiikassa. Ihmiset ja seleesit eivät ehkä ymmärrä toisiaan, mutta hyvällä tahdolla voidaan silti asuttaa sama maailmaa. Tiukasti omiin mielipiteisiinsä ja tavoitteisiinsa jumittuminen aiheuttaa epäluuloa, joka puolestaan aiheuttaa silmien sulkemisen toisten hädältä ja erilaisuuden syrjimisen puheissa ja teoissa.

Kaikkiaan kirjat on kirjoitettu hyvin, fantasiakirjallisuuden perinteitä kunnioittaen, mutta uusia sävyjä luoden. Näitä voi suositella sekä YA-kirjojen kohderyhmälle että aikuisille lukijoille.

8 kommenttia:

 1. Tämä oli tosi vaikuttava trilogia. Eniten pidin avausosasta, mutta kyllä kokonaisuuskin toimi hyvin yhteen - vaikka osat olivatkin tunnelmaltaan hieman erilaisia. Minua houkuttelee kovasti Aleia-kirjan eli ykkösosan uudelleenluku. Sen taianomainen tunnelma jotenkin sopisi joulunaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ensimmäinen oli minustakin paras. Siinä oli tosiaan sellainen jännän unenomainen fiilis.

   Poista
 2. Kuulostaa kyllä hyvältä trilogialta.
  Mukavia lukuhetkiä sinulle nyt joulunkin aikana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein luettava trilogia on kyseessä :-)
   Ihanaa joulunaikaa!

   Poista
 3. Tosi kauniit ja houkuttelevat kannet näillä kirjoilla! Olen nyt viime aikoina alkanut kiinnostua fantasiasta (myös kirjallisuudessa) ja tämä voisi olla kiintoisa kokemus sillä saralla. Ainakin kirjoituksesi perusteella näissä on sellaisia aiheita, jotka minua kiinnostavat. Ehkä kokeilen ensi kesänä Suomessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannet ovat tosiaan upean näköiset. Tämä on fantasiana mielenkiintoinen sillä yhdistää elementtejä steampunkista maailman kuvauksessa. Muutenkin teemoiltaan monipuolinen ja ajatuksia herättävä.

   Poista
 4. Todella kauniit kannet on näissä kaikissa, houkuttelevat. Fantasia ei ole minun palani kakkua, muuten voisin jo niiden perusteella tarttua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ei ollut ihan perinteistä fantasiaa, joten hyvinkin kannattaa kokeilla :-)

   Poista