15.4.2018

Synttärihumua


Maalis-huhtikuun vaihde on meillä yhtä synttärihumua. Ensin täytti mummi 80v, sitten vietin minä aprillipäiväjuhlaa ja viime viikonloppuna juhlittiin Totoa. 

Lasten kaverisynttärit aiheuttavat aina jonkinmoista päänsärkyä. Kotiin ei koko päiväkotiryhmää viitsi ottaa, jollei keli mahdollista edes osaksi aikaa pihalle siirtymistä. HopLopit ja Superparkit tietysti aina ovat lapsia miellyttävä vaihtoehto, mutta tällä kertaa halusin tehdä oikeasti Toton näköiset bileet. 

Kuvat: EMMA

Taidepaja on Toton lempiharrastus. Sitä odotetaan koko viikko ja tekemisen nautinto on käsin kosketeltavaa. Jotain taidejuttua siis voisi miettiä, mutta mielellään sellaista lasten oman taiteen tuottamisen mahdollistavaa. Nettiä selaillessani päädyin Espoon modernin taiteen museon EMMAn sivuille.

Viime sunnuntaina siis valtasi 15 eskarilaista museon aulan ja siitä Paula-oppaan mukana siirryimme ensin yläkertaan katselemaan näyttelyn taideteoksia ja keskustelemaan taiteen olemuksesta. Vähän minua arvelutti vilkkaan ryhmän vieminen herkkien taideteosten keskelle, mutta ihan turhaan. Lapset käyttäytyivät superhyvin ja kuuntelivat esittelyjä tarkasti. Heidän kommenttinsa olivat osuvia ja mielenkiintoisia. Varsinkin myrskyn nouseminen osana taideteosta tai videolla kasvoihinsa piirtävä taiteilija herättivät kysymyksiä ja ajatuksia. Bryk & Wirkkalan näyttelyn esineet ja varsinkin lasinpuhallus loivat ihania ahaa-elämyksiä. Totokin ilmoitti, että kesällä sitten otetaan rannalta hiekkaa, pestään se ja ryhdytään lasinpuhallukseen. Hieman jouduimme pohtimaan, mistä tarpeeksi kuuman uunin saisi...

Kuuntelun (ja istumisen) jälkeen pitää tietysti päästä touhuamaan, eikä synttäreillä voi herkutteluakaan unohtaa. EMMAn Makumaisemat-taidepajassa yhdistetään molemmat kivaksi ohjelmanumeroksi. Siellä ruoalla leikkiminen on sallittua ja suotavaa!

Runsaasta pöydästä löytyi aineksia vaikka millaisiin taideteoksiin ja jokainen lapsi teki 2 suolaista ja 2 makeaa luomusta, välillä ohjeita luovasti soveltaen. Kaikki taideteokset kuvattiin, syötiin ja lopuksi yhdessä ihasteltiin näyttelynä seinältä.

Lapsia selvästi arvostettiin myös vieraina. Wirkkalan lasit pöydässä toivat arvokkuutta ja juhlan tuntua.

Kaksi tuntia meni kuin siivillä ja kaikilla tuntui olevan hauskaa. Lasten into ja luovuus inspiroivat aikuistakin.  Pienen alkuhapuilun jälkeen pääsi jokainen vauhtiin ja kuviin tallennettiin toinen toistaan upeampia asetelmia.

Nämä juhlat taitavat jäädä sankarin mieleen pitkäksi aikaa, eikä kaikkein vähiten kotona pöydälle kasatun lahjavuoren vuoksi. Mieluisia paketteja kaikki ja juhlien jälkeen avaamiseen ehti kunnolla keskittymään ja lahjoista nauttimaan yksitellen. Museolla ei kaiken taiteen tuottamisen keskellä ehditty pakettien pariin ollenkaan, mutta tämä taisi ollakin parempi vaihtoehto kuin hulinassa paperien repiminen.

Kiitokset kaikille vieraille ja Paula-oppaalle ihanista juhlista!


20 kommenttia:

 1. Ihanaa että löytyy HopLopille vaihtoehtoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, luulenpa, että lapsillekin oli kivaa kokeilla välillä jotain ihan uudenlaista :-)

   Poista
 2. Aivan mahtavaa! :) En edes tiennyt, että tällaista järjestetään. Uutta, erilaista, sivistävää ja ennen kaikkea hauskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt minäkään, kun lähdin etsimään. Tiesin kesäkursseista ja sen semmoisista, ja lähdin katsomaan museon tarjontaa, kun poika kerran tuosta taidepajasta on niin innoissaan.
   Ja lapset kyllä näyttivät nauttivan :-)

   Poista
 3. Aivan mahtava juttu, että tällainen vaihtoehto löytyy lapsellisille. Täytyy viedä sanaa eteenpäin, koska tuohan on aivan loistava vaihtoehto synttärijuhlille,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli mukavaa vaihtelua. Kiva, jos muitakin kiinnostaa :-)

   Poista
 4. Voi vitsit miten hauska idea. Kyllä vain lapsetkin osaa taidetta arvostaa!
  Myöhästyneet onnittelut sankarille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sankari kiittää :-)
   Lapset vasta taidetta osaavatkin arvostaa. Heillä on niin luonnollinen ja avoin suhtautuminen kaikkeen uuteen. Näkevät asiat ihan eri tavalla kuin aikuiset. Oli tosi mielenkiinoista kuunnella heidän kommenttejaan.

   Poista
 5. Paljon synttärionnea kaikille,.Olipas kiva idea synttäreille:)

  VastaaPoista
 6. Ihanat juhlat, kiva että museotkin ovat lähteneet mukaan tähän synttäritrendiin. Nykyään tuntuu olevan aikamoinen kilpavarustelu menossa mitä tulee lasten synttäreihin. Harva enää pitää juhlia kotona. Meilläkin on tässä kuussa pojan 9-vuotissynttärit. Tähän asti on itse halunnut pitää kotona, mutta nyt on paine pitää muualla kun kaikki kaveritkin.. Päädyimme pojan omasta halusta Megazoneen. Kallista on, mutta ainakin on mieluinen ja äitikin pääsee vähemmällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilpavarustelua varmaan, mutta toisaalta en kyllä olisi voinut ottaa kotiin 15 6-7 vuotiasta juhlimaan. Siinä olisi tila loppunut pahasti kesken (ja äidin pinna), vaikka kilttejä lapsia ovatkin.
   Kyllähän noihin rahaa saa uppoamaan, mutta toisaalta maksaa se kotona järjestelykin ja siihen menee tosi paljon enemmän aikaa.
   Toisaalta lapset kyllä nykyään arvostavat tosi paljon ihan "kotisynttäreitäkin" - naapurin tytölläkin synttäreillä käytiin koulun kentällä luistelemassa ja sitten grillattiin takapihalla. Muksut olivat ihan innoissaan ja täytyy myöntää, että äitikin arvosti kovasti.

   Poista
 7. Ihana idea! <3 Mäkin haluan mukaan tollaisille synttäreille! :-D Todellakin hauska konsepti ja jää varmasti vieraillekin mieleen. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että lapset muistavat näitä synttäreitä mielellään. Tiedän, että oma poika ainakin nautti joka hetkestä :-)

   Poista
 8. Onpa todella kivan kuuloiset synttärit! Täytyypä ihan tutkia, onko paikallisilla museoilla tällaista tarjontaa ja jos ei vielä ole, niin vinkata ainakin täytyy.

  VastaaPoista
 9. Meillä on aina juhlittu kumpaakin tytärtä ja erilaisia vaihtoehtoja kartoitettu kummankin kiinnostuksen mukaan. Helsingissä on yhdet bileet vietetty Kansallismuseossa ja yhdet Teatterimuseossa, molempia voi lämpimästi suositella! Kaikista parhaimpia lienevät olleet kuitenkin ne tyttöjoukkojen yönyli kestäneet pyjamapartyt, jossa koko olohuone on ollut yhtä siskonpetiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyjamapartyt kuulostava kivoilta, muttei ehkä 7v poikaryhmällä ;-) Tosin nyt oli puolet tyttöjä...

   Poista
 10. Hauskaa, että järkätään tällaisia erilaisia lasten synttäreitä. Perus kakkukekkerit ovat tosi aina kivoja, mutta erilaiset synttärit jäävät taatusti mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perus kakkukekkerit ovat oivia. Tällä kertaa vain halusimme vähän jotain erilaista eskarin päätteeksi :-)

   Poista