5.9.2017

Väriterapiaa ja etikkaa

Kauppojen hevi-osastoilla vastaan tulvii varsinainen värien sinfonia. Ei oikein tiedä, mihin katsoisi tai mitä kärryynsä valitsisi. Lopputuloksena ainakin minulla tulvii hetken päästä kärrykin ja sitten pähkäillään kotona reseptejä.

Viimeksi ihastuin lilaan kukkakaaliin ja sen kaveriksi oli ihan pakko ottaa vihreä romanesco-kukkakaali futuristisine suippotorneineen. Kotona sitten vastassa oli nyrpistelijä jos toinenkin. Meillä kun ei kukkakaali oikein uppoa kuin äitiin. Piti siis tehdä jotain ihan erilaista.



KRuoka-lehdestä sitten bongasin jännän pikkelsilisukkeen ja purkkiin päätyi ihana syksyinen väripläjäys, joka vielä maistuu hyvältä. Ihan mahtava lisuke hamppareille, pihveille, kalalle, salaattiin, leivälle... oikeastaan ihan minne vaan, johon voi kuvitella jotain etikkaista laittavansa.

Reseptissä tosin oli aika paljon sokeria ja maku sen mukainen. Seuraavalla kerralla taidan laittaa vain puolet ja toivoa vähän terävämpää makua, mutta minä nyt valitsen coctailkurkuistakin ne kaikkein ärtsyimmät.

"Esittelypurkkiin" päätyivät kukinnot. Toiseen silppusin varret ja lisäsin vielä chiliä... vaihtelua ja lisää voimaa. Kelpasivat nyrpistelijöillekin.

Kukkakaali ja sen liemi 

pari pientä, eri väristä kukkakaalia
4 valkosipulinkynttä
isot kouralliset lehtipersiljaa hienonnettuna (varsista tulee kivasti makua silputtuna, muttei tartu kukkakaalinpaloihin liikaa... )

liemi:
3 dl vettä
1dl valkoviinietikkaa
1dl väkiviinaetikkaa
1dl sokeria (tai vähemmän)
1/2tl suolaa
ripaus mustapippuria

Irrota kukkakaalista nuput. Voit leikata ne halutessasi vielä pienemmiksi. Kuori ja hienonna valkosipulnkynnet. Sekoita valkosipuli ja persilja kukkakaalin joukkoon ja asettele lasipurkkiin.

Mittaa liemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Ohjeen mukaan käskettiin jäähdyttämään ja kaatamaan sitten purkkiin, mutta minä halusin vähän kauemmin säilyvää, joten kaadoin kuumana. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin pari tuntia ennen tarjoamista.

Pitää vielä kokeilla tuon jäähdytetyn liemenkin kanssa, mutta pidin siitä, miten tässä kukkakaali pehmeni hiukan, mutta kuitenkin säilyi rapsakkana.

4 kommenttia:

  1. Onhan tuo kaunista ruokaa, aivan ihanan väristä. Kukkakaali ei ole mikään omakaan suosikki, mutta parsakaalia söisin vaikka useammankin kerran viikossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on päinvastoin. Parsakaalia en oikein söisi, mutta kukkakaali uppoaa :-)

      Poista
  2. No on ainakin kaunis tarjottava! Kauppojen heviosastoilla sekoaa helposti;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnon värit ovat kyllä ruoassakin ihan mahtavia!
      Tähän aikaan vuodessa pitää vaan vältellä kauppaan menoa nälkäisenä. ;-)

      Poista