1.6.2016

Rikos yhdistää

Agatha Christie : Rikos yhdistää 
Oma ostos Elisa Kirjasta 

Oi kyllä - klassinen dekkarityyli, lyhyitä tarinoita ja sitä vähän vanhahtavaa huumoria. Olen aina tykännyt Agatha Christien Tommy & Tuppence -kirjoista ja tämä kokoelma lyhyitä rikostarinoita on varsinainen herkkupala.

Tommy ja Tuppence ovat naimisissa, Tommy on edelleen töissä tiedustelupalvelussa, mutta elämästä on tullut tasaista ja, niin, tylsää. Sitten Tommyn pomo pyytää pariskuntaa esiintymään yksityisetsivätoimiston omistajana ja tämän sihteerinä. Kyseistä toimistoa epäillään kansainvälisen vakoiluporukan kulissiksi ja nyt pitäisi saada kiinni itse pääjehu. Isoa kalaa odotellessa selvitellään sitten monia vähän pienempiä juttuja.

Eiväthän nämä tarina monimutkaisuudessaan ole mitään maailman mielenkiintoisimpia, eikä jännityskään ole hiuksia nostattavaa, mutta näissä tarinoissa on jotain vastustamattoman hyväntuulista. Ne ovat ajalta, jolloin dekkareissa ei veri roiskunut ja maailma oli vielä jotenkin viattomampi.

Tuppence ei ole ihan tyypillinen avustava naisihminen, vaan osoittautuu monessa kohtaa miestään nokkelammaksi, eikä myöskään turhista kirkaise tai muuten naisellisesti värise pelosta. Virkistävää. Toki hän on aikansa tytär, eikä suuria raja-aitoja näissä tarinoissa feminismin puolesta kaadella. Tommy taas on herttainen miekkonen, sellainen kunnon poika, jonka kanssa elämä on turvallista muttei turhan tylsää. Mukavia henkilöitä, joiden seurassa viihtyy. Tähän lisää roistot, jotka ovat oikeasti melkein kliseisen ilkeitä ja useimmiten vähän tyhmiäkin, ja herttaiset asiakkaat sekä monessa tarniassa ripauksen romantiikkaa ja ollaan kevyen, muttei liian "tyhmistävän" viihteen parissa. .

Ihan mahtavaa hyvänmielenlukemista siis. Yksi tällainen tarina juuri ennen nukkumaanmenoa takaa miellyttävän unennäön. Minä ainakin tykkäsin ja kesäkirjaksihan tämä tällainen ihan ehdottoman sopiva.

8 kommenttia:

 1. Tommy & Tuppencet ovat kyllä muutkin aika hyvän mielen kirjoja, sopivan reipasta seikkailua ja leppoisaa huumoria. En normaalisti ole Christien novellien ystävä mutta tämä on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tätä lukiessa tuli hyvälle mielelle :-)

   Poista
 2. "--tarinoissa on jotain vastustamattoman hyväntuulista." Olen samaa mieltä, nämä ovat kunnon hyväntuulen kirjoja. Tommy ja Tuppence ovat loistopari:)

  VastaaPoista
 3. Tommy ja Tuppence -kirjat ovat minunkin suosikkeja Christien tuotannossa. Nämä tarinat täytyisi jossain välissä taas lukea.

  VastaaPoista
 4. Tämä Christien teos onkin itselleni tuntematon, vaikka suurimman osan hänen tuotannostaan olenkin kahlannut läpi. Kiehtovia aiheita kaikki etsivätoimisto- sekä rikostarinat. Vaikka aiheet pyörivätkin rikosten ympärillä niin kuten mainitsit, tunnelma näissä Christien kirjoissa on tosiaan useimmiten hyvinkin hyväntuulinen ja voi hyvillä mielin lukea ennen nukkumaanmenoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Christien teokset ovatkin jotenkin hyväntuulisia. Niistä ei tosiaan tule painajaisia, vaikka rikostarinat välillä ovatkin aika karmaisevia, jos tarkemmin ajattelee.

   Poista