16.5.2015

Karhuherra selviää aina

Michael Bond: Paddington panee töpinäksi ja Paddington Puutarhakadulla 
Omia ostoksia Elisa Kirjasta 
äänikirjojen lukijana Mikko Kivinen 

Voi Paddington! Menit sinä minne tahansa, niin aina on edessä ongelmia. Elokuvissa käynti, huutokauppareissu, pesulavisiitti tai päivällinen hienossa ravintolassa ja aina tapahtuu jotain noloa ja outoa, mutta... karhukin putoaa tassuilleen, joka kerta. Milloin Paddington pelastaa illan auttamalla pianistia tai löytää miljönäärin solmioneulan tai muuten vain tapaa ihania ihmisiä, mutta aina on seikkailuissa loppu hyvin.

Paddingon on ihanan rakastettava karhuherra, joka aina tahtoo hyvää. Hänen kommelluksiaan kuuntelee mielellään, sillä niissä ei koskaan ole mitään pahantahtoista. Kuuntelimme alkuun ensimmäisen Paddingtonin autossa lasten kanssa, mutta sitten jatkoin ihan itsekseni työmatkoilla. Päivät alkoivat mukavasti hymähdelleen ja hyvällä mielellä. 

Paddingtonit ovat tunnettuja klassikoita, eikä mitenkään ilman syytä. Kukapa ei mielellään seuraisi hyvää tarkoittavan karhun seikkailuja. Paddingtonin lisäksi kirjoissa on mukava setti muita henkilöitä. Herra Grüber on kiltti antiikkikauppias, joka yrittää auttaa Paddingtonia uusiin asioihin tutustumisessa. Rouva Bird, taloudenhoitaja, on ehkä hieman tiukka kurinpitäjä, mutta lämminsydäminen ja pitää aina ongelmiin joutuneen Paddingtonin puolta. Jonathan ja Judy ovat Paddingtonin iloisia ystäviä ja heidän vanhempansa, herra Brown ja rouva Brown pitävät Paddingtonista huolta parhaansa mukaan. Varsinkin herra Brown on minun suosikkini. Hän on niin ihanan konservatiivinen ja vähän ajattelematon. Kaikkein herkullisimpiin tilanteisiin johtavat tarinat alkavat siitä, kun herra Brown saa idean... naisväen epäilyksistä huolimatta hän ottaa Paddingtonin mukaan milloin mihinkin ja hauskastihan siinä aina käy... 

Paddingtonin tarinat ovat myös mielenkiintoinen kurkistusikkuna menneeseen, vähän viattomaan aikaan. Pyykit haetaan ovelta pesulaan, taloudenhoitaja asuu kotona ja on osa perhettä, samalla kun pitää talouden pyörimässä, lapset käyvät koulua sisäoppilaitoksessa ja tulevat kotiin vain lomille. Isä käy töissä jossain epämääräisessä paikassa, mutta mitä ilmeisemmin hyvällä palkalla. Tällainen elämä on meille tuttua englantilaisista romaaneista hyvin toimeentulevian luokan elämästä. Kirjoissa ei vastaan tulekaan mitään kurjaa. Kukaan ei ole köyhä tai nälkäinen, kaikki tarkoittavat hyvää ja elämä on tasaisen herttaista... tai olisi ilman Paddingtonin kommelluksia. 

Vaikka Paddington-kirjoissa esiintuleva maailmankuva on parhaimmillaankin vähän naiivi, se ei haittaa. Näitä kirjoja ei kuuntele opetusmielessä tai maailmantuskaa kokeakseen. Paddington tuo hyvän mielen.

Lukijana Mikko Kivinen on juuri passeli Paddingtonille. Hänen hivenen käheä äänensä ja eloisa lukutapansa saa Paddingtonin elämään kuuntelijan mielikuvituksessa. Lars Svedbergin Sinuhen ja Christieiden lisäksi tämä on minun ehdoton suosikkini äänikirjatoteutusten joukossa. 

2 kommenttia:

  1. Paddington on mukava. Muistaakseni Mikko Kivinen oli tv-toteuteuksessa pääosissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on Paddington mukava. Kivinen on varmaan ollut hyvä telkkarissakin. Luki niin luontevasti.

      Poista