26.1.2014

#satasyytäollaonnellinen (9) - Kaikki ihanat kausileivonnaiset


Kauden aloitus mantelimassalla
Leipominen on kivaa ja leivonnaisten syöminen vielä mukavampaa. Uusia reseptejä on jännittävä kokeilla, mutta minulle tuottavat erityistä mielihyvää johonkin tiettyyn sesonkiin tai juhlaan liittyvät herkut. Sellaiset, joita tulee tehtyä vuodesta toiseen suurin piirtein samoihin aikoihin.

"Perinneleivonnaiset" tuovat muassaan jatkuvuuden, tunteen siitä, että kuuluu johonkin. Siksi ne kai maistuvat niin herkullisilta - siis sen lisäksi, että ne ovat koetellun hyvänmakuisia. Oma ilonaiheensa on myös perinteen jatkuminen. Kun huomaa, että lapset tunnistavat ajankohdan ja osaavat sen yhdistää oikeaan herkkuun.

Tällaisia pohdintoja tänään laskiaispullan vieressä. Pian tehdään myös runebergintorttuja, sitten keväinen sitruunapiirakka. Kesän aloittaa ensimmäisistä raparperinvarsista tehty piirakka ja sitä jatkavat kaikki mansikkaiset leivonnaiset. Syksyn ensimmäisen tuulahdukset tuo muassaan mustikkapiirakka ja lehdet putoavat puista kurpitsapiirakan myötä. Jouluna herkutellaan tietysti kaikella suklaisella ja pähkinäisellä ja loppiaisen kruunaa kuninkaan kakku.

Miltä teidän leipomisvuotenne näyttää ?

p.s. aiempia #satasyytäollaonnellinen haasteen juttujani voi lukea FB:n puolelta tai vaikka tästä.

6 kommenttia:

 1. Täällä oli muutama viikko sitten päivälehden nettiversiossa laskiaispullien ohje (kuvineen) ja siellä niitä kutsuttiin ruotsalaisiksi...PIti sitten kommentoida sinne että syödään niitä Suomessakin,.,
  Tein tänään Runebergin torttuja,vieraalle jonka piti tulla tänään mutta saakin sitten syödä ne huomenna tullessaan.Saapa nähdä mitä täkäläinen niistä tykkää....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pyh - aina kaikki sanotaan ruotsalaiseksi -lihapullatkin:-)

   Mites Runebergin tortut kelpasivat.

   Poista
 2. Nam nam, meillä oli poikien kanssa tehtyä tuoretta pullaa viime viikolla, muttemme vielä täyttäneet niitä kermalla. Itse en koskaan käytä mantelia, vain hilloa. :-)

  Kurkkaahan blogiini, haastoin sinut juuri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuasia tuo manteli tai hillo - vaikka täytyy myöntää, että minulle kelpaavat kyllä molemmat...

   Kiitos haasteesta - täytyy vastata jossain välissä

   Poista
 3. Tällaiset kerran vuodessa tehtävät perinneleivonnaiset on ihania ja odotettuja. Voisihan niitäkin tietysti tehdä muulloinkin, pitkin vuotta, mutta eivät ne ehkä sitten enää tuntuisi ihan samalta, jos niitä useamminkin söisi.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät ne maistu samalta "väärään aikaan" ja onneksi ihanaa leivottavaa on niin paljon, ettei tarvitsekaan turhaan toistella :-)

   Poista