25.1.2014

Uusien kirjojen aamun brunssilla

Aschan Café Jugend oli hieno, mutta kylmä paikka tilaisuudelle


Kävin tuossa viikolla kuuntelemassa Atenan ja Schildts & Söderströmsin uusien kirjojen aamua. Kirjasfäärin Taika tuossa jo ansiokkaasti listasikin muutaman minuakin kiinnostaneen kirjan ja kirjailijan. Aika lailla samoissa fiiliksissä olin minäkin, paitsi etten ole vielä lukenut Jyrki Heinon luutnantti Wennehielmistä - epäkohta, joka pitänee korjata pikimmiten ihan siltäkin varalta, että Taika joutuisi minulle piffaamaan ne ranskalaiset...

Oli siellä muitakin kiinnostavalta kuulostavia kirjoja. Romaanien lisäksi aamussa juteltiin myös muunmuassa James Bond kloonien yleisyydestä Suomen kamaralla (ei kuulemma ole vakoojan elämä yleensä elokuvan veroista)  ja Talotohtori opasti meitä maallikkoja siitä, että "kunhan osaa kokata ruokaa keittiössä, osaa myös sekoittaa maaleja". Tiedänpähän, mitä tehdä kun seuraavaksi kokkausjumi iskee.

Parhaiten tulevista kirjoista jäi mieleeni kuitenkin Susanna Kovasen ja Harri Lapinojan Ruokapyramidihuijaus. Näin ruoasta yleisesti kiinnostuneena sitä yrittää kiinnittää huomiota ruoan alkuperään ja sisältöön. Usein kuitenkin huomaa, että kiire ajaa ohi. Kaupassa ei ehdi pysähtymään lukemaan pakettien pikkupränttiä eikä varsinkaan ostoksille kauempana olevaan halliin, josta myyjältä voisi kysyä tarpeelliset kysymykset. Oli mielenkiintoista kuunnella ihmisiä, jotka ovat intohimoisesti paneutuneet kaikenlaisiin suosituksiin sekä niiden taustoihin. .

Kirjassa paneudutaan siihen, miten syömistämme ohjaavat säädökset ja ohjaukset ovat oikein syntyneet. Minä olen aina kannattanut "kohtuus kaikessa"-koulukuntaa ja jättänyt suosiolla kaikki ruoka-"ismit" vähemmälle huomiolle. Silti myönnän sisäistäneeni ruokapyramidi- ja lautasmallin ajatuksen monipuolisen ruoan tarpeesta ja ihan tietoisestikin muokanneeni aterioita sen mukaisesti. Suositukset siis vaikuttavat, vaikkei trendejä orjallisesti seuraisikaan. 

Ruokapyramidihuijaus siis pitänee lukea sen ilmestyttyä. Kirjoittajien blogista löytyy esimakua tyylistä. Noin pikaisella vilkaisulla näytti asiapitoiselta, teesejä ei vain julistettu vaan asiaa oli raapaistu pikkuisen pintaa syvemmältä.Tähän(kin) siis palataan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti