Elif Shafakin Kirottu Istanbul teki minuun suuren vaikutuksen. Se on tarinana lumoava, henkilökuvauksiltaan kiehtova ja pursuaa herkullisia makuja ja tuoksuja. Nettikierros paljasti sen, mitä kirjassa jo kuvattiin. Monet armenialaiset reseptit löytää toisella nimellä turkkilaisina ja päinvastoin.
Ihania reseptejä löytyikin netti pullollaan. En kuitenkaan lähtenyt tekemään pikkelöityjä kasviksia tai kuivattua paistia vaan turvauduin jo aiemmin omaan mustaan vihkooni kirjaamaani alunperin Rick Steinin ehkä turkkilaisen ja armenialaisen vaikutuksen alla luomaan ohjeeseen täytetyille munakoisoille. Samantyyppinen resepti tuli vastaan jokaisella nettihakukierroksella.
Tämä oli suunnitelmissa siis useamman viikon ajan. Sitten väliin iski koko perheen petiin kaatanut vatsatautikierros - niin, ja sitten en ollut lähikaupan kanssa synkassa ollenkaan. Jos siellä oli munakoisoja, niin sitten ei löytynyt lampaan jauhelihaa - ja päinvastoin. Lopulta sentään onnisti.
Perinteinen mezepöytä vaatisi kaveriksi monia muita herkkuja, mutta tällä kertaa tehtiin vain hummusta ja pitaleipää jugurtti-harissakastikkeen kera. Mieleni teki myös paahdettua paprikasalaattia fetajuuston ja mantelien kera, joten sitä siis tehtiin. Olen varma, että jotain vastaavaa löytyy myös turkkilaisen keittiön puolelta, vaikka tuo nyt vähän ehkä kreikkalaiselta kuulostaakin.
Ihania reseptejä löytyikin netti pullollaan. En kuitenkaan lähtenyt tekemään pikkelöityjä kasviksia tai kuivattua paistia vaan turvauduin jo aiemmin omaan mustaan vihkooni kirjaamaani alunperin Rick Steinin ehkä turkkilaisen ja armenialaisen vaikutuksen alla luomaan ohjeeseen täytetyille munakoisoille. Samantyyppinen resepti tuli vastaan jokaisella nettihakukierroksella.
Tämä oli suunnitelmissa siis useamman viikon ajan. Sitten väliin iski koko perheen petiin kaatanut vatsatautikierros - niin, ja sitten en ollut lähikaupan kanssa synkassa ollenkaan. Jos siellä oli munakoisoja, niin sitten ei löytynyt lampaan jauhelihaa - ja päinvastoin. Lopulta sentään onnisti.
Perinteinen mezepöytä vaatisi kaveriksi monia muita herkkuja, mutta tällä kertaa tehtiin vain hummusta ja pitaleipää jugurtti-harissakastikkeen kera. Mieleni teki myös paahdettua paprikasalaattia fetajuuston ja mantelien kera, joten sitä siis tehtiin. Olen varma, että jotain vastaavaa löytyy myös turkkilaisen keittiön puolelta, vaikka tuo nyt vähän ehkä kreikkalaiselta kuulostaakin.
Täytetyt munakoisot
Aikaa kuluu runsas puoli tuntia valmisteluun ja saman verran uunissa...
oliiviöljyä
puolikas sipuli hienonnettuna
pari valkosipulin kynttä hienonnettuna
puolikas punainen paprika pieninä kuutioina
1/2 tl jeeraa
1/2 tl kanelia
1/4 tl muskottia
1/2 tl savustettua paprikajauhetta
kuivattua chiliä hyppysellinen
300g lampaan jauhelihaa
3 rkl paseerattua tomaattia
suolaa ja pippuria
parmesaania raastettuna
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa munakoisot puoliksi pitkittäin ja viiltele hedelmäliha ristikoksi. Laita pellille, ripottele päälle suolaa ja valuta oliiviöljyä ja paista uunissa n. puoli tuntia.
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa munakoisot puoliksi pitkittäin ja viiltele hedelmäliha ristikoksi. Laita pellille, ripottele päälle suolaa ja valuta oliiviöljyä ja paista uunissa n. puoli tuntia.
Paista paprikaa, sipulia, valkosipulia ja
mausteita pannulla midolla lämmöllä n 10min. Lisää lampaan jauheliha ja
ruskista kevyesti. Lisää paseerattu tomaatti ja anna kypsyä vielä
muutaman minuutin ajan.
Ota munakoisot uunista ja kaiverra suurin
osa hedelmälihaa pois. Leikkaa se pieniksi paloiksi ja sekoita
jauhelihan kanssa. Laita lihaseos munakoisopuolikkaiden sisälle ja
ripottele päälle raastettua juustoa.
Paista uunissa vielä vajaat kymmenen
minuuttia kovemmalla lämmöllä (220 astetta), kunnes juusto on sulanut ja
pikkuisen ruskistunut. Anna levätä hetken ennen kuin tarjoilet ja
minusta nämä ovat itse asiassa parhaimmillaan vähän haaleaksi
jäähtyneinä.
Edellinen ruokaa romaaneista löytyy täältä ja sivupalkistahan saa näkyviin koko sarjan niin halutessaan...
Edellinen ruokaa romaaneista löytyy täältä ja sivupalkistahan saa näkyviin koko sarjan niin halutessaan...
Ja moniko niistä ohjeista löytyy libanonilaisina resepteinä? Tuntuu siltä kuin kaikki sen alueen maat yrittäisivät omia mezeä omiin nimiinsä :)
VastaaPoistaLebovitzin blogissa oli juuri ihana postaus Libanonin mezestä ja vähän sitä ennen sikäläisestä flatbreadista (joka on oikeasti AIVAN mahtavan makuista). Kun laittaa silmät kiinni, niin näitä ja sun postaustasi lukiessa voi melkein maistaa kuin taas olisi jossain Beirutin lähellä ulkoilmaravintolassa nauttimassa mezeä...
Joo, muutenkin tuntuu hassulta, että joku ruoka olisi ihan vain jostain maasta, jos kerran koko alueelta löytyy samanlaisia raaka-aineita :-) Hyviä kuitenkin - olivat sitten kenen tahansa.
PoistaKiva, jos pääsit mielikuvamatkalle :-)
Täytetyt munakoisot ovat ihania;täällä nii suosittua myös.Omani tosin syön lihattomana.Ja tuo kirja on pakko lukea;Leena Lumen ansiosta luin Rakkauden Aikakirjan ja sen jälkeen on tehnyt mieli lukea hänen muitaki kirjojaan.
VastaaPoistaMillainen on paras lihaton täyte ? Minä en ole vielä törmännyt ohjeeseen, jossa ei olisi vähintään pekonia... Eikun, taisi anoppi jossain kohtaa tehdä sellaista riisi-tomaatti-yrttitäytettä, mutta se oli kesäkurpitsalle. Kaipa sama toimisi ?
PoistaMinunkin pitää lukea vielä muita Shafakin kirjoa. Oli sen verran hyvää luettavaa tuo Kirottu Istanbul.