6.4.2013

Lämmintä salaattia kunnon mausteilla


Kasvisruokia pitäisi syödä enemmän, mutta ainakin meidän perheessämme on välillä mielikuvitus tiukalla, kun pitäisi keksiä kaikille kelpaava ateria ilman lihaa. Jotenkin sitä on niin vain jumittunut tiettyihin juttuihin ja ne nyt vaan sattuvat meillä useimmiten sisältämään lihaa. En tiedä, millä halloumijuusto on juoksutettu, mutta noin periaatteessa tämä kai kelpaa kasvissyöjillekin. Ainakin meidän lihansyöjät tykkäsivät - mitä nyt pojat vähän nyrpistelivät munakoisolle.

Tästä salaatista löytyy lämpöä sekä mausteista että lämpöasteista. Mausteinen munakoiso-halloumisalaatti on ruokaisa ja tähteistäkin riittää seuraavan päivän ateriaan, kun salaatinlopun muuntaa pastakastikkeeksi lämmittämällä ja lisäämällä ihan pikkuisen pastan keitinvettä nesteeksi.

Makuja salaattiin saadaan harissa-tahnasta ja pirtsakasta sitruunakastikkeesta, joka sekoitetaan sipuleiden kanssa. Meillä onkin näköjään Harissa-kausi menossa, kun sitä tungetaan joka toiseen ruokalajiin. Mikäs siinä, se on herkullista chilitahnaa, joka suoraan purkistakin antaa mukavan eteläisen tunnelman.

Alunperin ohje on bongattu (vaihteeksi) jostain Delicious-lehden numerosta, mutta se on tainnut pikkuisen elää tässä vuosien varrella - niin kuin hyvät reseptit aina.

Salaatin joukossa on kokonaisia valkosipulinkynsiä, mutta ne olisi kyllä hyvä joko laittaa kypsymään jo ennen munakoisopaloja tai jotenkin hienontaa. Jäivät meinaan tuolla kypsennysajalla vähän koviksi. En vaan ollut merkinnyt reseptin kohdalle mitään, joten muistin vasta sitten, kun maistoin salaatin seassa...

Lämmin munakoiso-halloumisalaatti

2 munakoisoa leikattuna suupaloiksi
1 valkosipuli kynnet erillisinä (huom. kommentti yllä)
1-2 rkl harissatahnaa
2 rkl oliiviöljyä
400g purkki kikherneitiä (tai vastaava määrä kuivattuja liotettuina ja keitettyinä pussin ohjeen mukaan)
1 punasipuli siivuina
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa ja pippuria
(1 punainen chili, jos haluaa vielä enemmän tulisuutta -  me jätimme lasten takia väliin. Harissasta tulee ytyä jo aika mukavasti)
paketti halloumia ohuina siivuina
1 sitruunan kuori ja mehu
1 rkl rypsiöljyä
rucolaa maun mukaan
kourallinen tuoreita korianterin lehtiä

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Kierittele valkosipulinkynnet öljyssä ja laita uuniin jo ennen munakoisoja. Vartti varmaan riittää. Sekoita munakoisopalat harissan ja öljyn kanssa ja lisää uunivuokaan. Kypsennä puolisen tuntia kunnes munakoisot ovat kypsiä ja valkosipulit ihanan pehmeitä.
Sekoita joukkoon kikherneet ja laita uuniin vielä hetkeksi.

Munakoisojen mentyä uuniin kaada sipulisiivujen päälle valkoviinietikka. Lisää suola ja pippuri ja jätä tekeytymään.

Ota vuoka pois uunista ja kaada munakoisot ja valkosipulinkynnet tarjoiluastiaan (tai tarjoila vuoasta - ihan miten haluat). Paista halloumisiivut öljyssä kullanruskeiksi. (Chilin kanssa, jos sitä haluat). Pilko ja lisää salaattiin.

Sekoita sitruunankuori ja mehu sipulien kanssa. Lisää öljyä makusi mukaan. Tarkista suolaisuus. Sekoita kastike salaattiin.

Lisää lopuksi rucola ja korianteri. Sekoita varovasti ja tarjoile.

8 kommenttia:

  1. Ihana salaatti. Kaikki ainekset on niin mieluisia. Tosi harvoin tulee tehtyä lämpimiä salaatteja, vaikka niistä saisi tosi monipuolisia lisukkeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin aina valitan, että on vaikea keksiä kasvisruokaa, vaikka näitä lämpimiä salaatteja voisi tehdä vaikka minkälaisia.

      Poista
  2. Välimeren maut- sen molemmin puolin... toimii! Hei, käys tsekkaan meidän tämänpäiväinen postaus :-)

    http://www.andalusianauringossa.com/2013/04/tunnustuspalkinnon-aika.html

    jos pistät yhteystiedot tulemaan, niin ei mene postimies hukkaan :-)!

    VastaaPoista
  3. Nami,salaatti minun makuuni justiinsa;D

    VastaaPoista
  4. Huippu herkullista,ja kevyttä. Ja vielä raikkaat värit kaupan päälle. Hyvä salaatti kesän grilli setteihin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tän kastikkeen kirpakkuus varmaan täydentäisikin kivasti grilliherkkuja.

      Poista