30.3.2013

Nyhtöpossua meilläkin


 Nyhtöpossu on hauska nimi ja arvokas lisä suomenkielen sanastoon. Tuli vaan tässä mieleeni, että onko tästä aiemmin puhuttu riivittynä possuna vai muistelenko ihan väärin ?

Niin monessa blogissa on samantyyppistä tehty, että pakko oli meidänkin laittaa oma versiomme uuniin. Mitään reseptiä en tietenkään tullut etsineeksi, joten heittelin mausteeksi vähän mitä sattui kaapista löytymään. Turhan varovainen olin chilin kanssa - sitä saisi olla enemmän... muutenkin sellainen vähän makeampi versio, mutta hyvin upposi mintulla ja korianterilla höystetyn salsan kera.
 
Vähän pahasti osui tämä ruoka Noro-virusviikon loppuhetkiin. Pakkaseen päätyi paljon tähteitä, mutta ainakin tulee sitten maistettua uudelleen sellaisena hetkenä, kun ruokakin maistuu paremmin. Ei siis syömisen nautinnosta tällä kertaa tämän enempää. Kukaan ei sentään tullut uudestaan kipeäksi.

Lihana oli tällä kertaa vajaat kaksi kiloa possun kylkeä. Lapa kun oli kaupasta loppu - ilmeisesti nyhtöpossua oli toivonut lautaselle eteensä joku muukin.

Makean savuinen nyhtöpossu

Vajaat pari kiloa possunkylkeä

puoli purkkia tomaattipassataa
1 dl punaviinietikkaa
2 rkl Harissa -tahnaa (kannattaa laittaa vähän enemmän, jos halua tuhdimpaa makua)
1 vihreä chili (sama juttu...)
5 valkosipulin kynttä
nippu persiljaa
nippu ruohosipulia
nppu timjamia
1 dl siirappia
0,5 d1 tummaa muscovadosokeria
2 rkl savupaprikaa
1 rkl nestesavua
1-2 sipulia
iso kourallinen kuivattuja luumuja
2 rkl jeeraa
suolaa ja pippuria
2 rkl sellerisuolaa

Pistä kaikki mausteainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Kaada uunipataan lihan päälle. Laita kansi päälle ja 120 asteeseen noin neljäksi tunniksi. Älä avaa kantta kuin lopussa.

Seuraksi salsaa, pitaleipiä ja salaattia. 


8 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. juu, maistuu ihan hyvältä nyt kun Norot on selätetty ;-)

      Poista
  2. En syö lihaa mutta tuollainen revitty liha on tosi suosittua eteläisessä Amerikassa,ainakin niiden aiemmin postaamieni arepoiden täytteenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakan sisään minä taidankin jossain vaiheessa noita loppuja tunkea. Nyt kun taas on nälkäkin ;-)

      Poista
  3. Yäk norolle ja nam nyhtöpossulle :). Toivottavasti norot jo selätetty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa mieltä. Ja noro on jo ajettu pihalle ja käyty laivabuffetissa syömässä liikaa ;-)

      Poista
  4. Minä kuljen aina vähän jälkijunassa näiden ruokamuoti-ilmiöiden kanssa.;) Kokeilulistalla on nyhtöpossukin, mutta koskahan sitä saisi aikaiseksi tehdä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin... avokadopastakin on vielä kokeilematta...

      Poista