25.3.2013

Kuukauden kapine : Spiromat eli vihannessorvi
Lettupannuja Chez Mariuksessa tutkiessa tuli puheeksi myös kasvisspagettikone eli vihannessorvi eli spiromat. Eihän sille mitään mahtanut, sellainen oli saatava.  Mielessä väikkyivät kaikki terveelliset kasvisspagetit, joilla hiilihydraatteja saisi vähennettyä ja lapset olisivat silti tyytyväisiä. 

Olemmeko me nyt sitten astuneet kasvisspagettien taikamaahan ? Ei ehkä nyt ihan, mutta hauska vehje tämä kuitenkin on ja sitä tullaan kyllä säännöllisesti meidän keittiössämme käyttämään. 

Tähän mennessä ollaan kokeiltu laitetta muutamaan otteeseen. Ensimmäiseksi tein leveämmällä terällä perunaspiraalia valkosipuliperunoita varten.  Laite toimi hyvin ja vuokaan saatiin paperinohuet perunasiivut. Samaan en ainakaan minä veitsellä kykene. Mandoliinilla ehkä onnistuisi, mutta sellaista ei vielä meidän keittiöstämme (jostain kumman syystä) löydy.  Toiseksi Copycat innostui kokeilemaan Jokihaka kokkaa-blogin pannujuureksia uudessa muodossa.  Tämä oli hurja menestys meidän ruokapöydässämme osittain juuri  muotonsa ansiosta. Tuntui, että hunaja ja timjami oikein imeytyivät juureksiin.  

Muoto myös "huijasi" lapsetkin maistamaan, kun porkkana ei epäluuloisille tullut ensimmäiseksi lautasen täytteestä mieleen...

Muutaman kokeilun jälkeen voin todeta, että Spiromatissa on monta hyvää puolta :
 • Siinä ei ole moottoria - osat ovat irrotettavia ja helposti pestäviä. Tämä on iso asia käyttömukavuuden kannalta ja vaikuttaa suuresti käyttötiheyteen ainakin meillä
 • Lopputuloksena saa kasvikset ja juurekset sellaisessa muodossa, ettei se ole oikein mahdollista muuten
 • Käyttöohjeita ei varsinaisesti tarvita, sillä laite on niin yksinkertainen käyttää, että tyhmempikin selvittää kommervenkit nopeasti
Jotain vähän harmittavaistakin löytyy : 
 • Varsinkin vähän kapeampia kasviksia ja juureksia raastaessa, menee keskiosasta pala hukkaan. Sienenmalliset juurespalat tietysti maistuvat lapsille vaikka pannulla paistettuina, mutta siinä on silti vähän ylimääräistä miettimistä
 • Huolimatta imukuppijaloista, tuntui pito välillä lipsuvan. Muutenkin koko hökötys oli välillä vähän heiluvainen ja kammen pyörittäjä joutui oikeasti vähän ponnistelemaan, että raastettava juures pysyi paikoillaan ja homma eteni.
 • Lopputuloksena ei myöskään ollut ihan noin sievä spagetti kuin alla kuvassa, mutta se voi tietysti johtua siitä, että yksi terä on vielä kokeilematta...
 
Kaikkiaan Spiromaattia ei kai voi sanoa millään lailla välttämättömäksi keittiökapineeksi, mutta on se ihan hauska. Sillä saa myös lapset osallistumaan ruoanlaittoon, sillä kammen pyörittäminen tuntuu olevan aina hauskaa ja sormetkin ovat teristä tarpeeksi kaukana.
p.s  Helmikuussa lätistiin lettupannuista ja tammikuussa kinattiin kuorimaveitsistä
 

10 kommenttia:

 1. Onnea vaan uuden kivan kapineen johdosta.minulla on tuontapainen ollut jo nelisen vuotta ja usein onkin kaytossa

  VastaaPoista
 2. mahtavaa! itse juuri haaveilen tuosta mutta enhän minä maalainen edes tiennyt että mikä sen nimi olis... kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain - en tosin ole ihan varma, onko tuo merkki vai laitteen yleisnimi...

   Poista
 3. Jossain Australian Masterchefin jaksossa käytettiin tuota härveliä ja tehtiin friteerattu peruna"spagetti"lätty. Aika hauska kapistus. Mieli olisi tehnyt hankkia, mutta keittiön kaappitila alkaa käydä vähiin kaikkien vanhojenkin "oliskiva"härveleiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mahdu meilläkään kaappeihin enää mitään, mutta itsekuri ei minulla noiden suhteen ole minkäänlainen

   Poista
 4. No kaikkea sitä... :) Kiitos sivistämisestä, aiemmin en ollut tällaiseen törmännytkään. Kaikenlaiset ei-niin-välttämättömät-mutta-hauskat kapineet piristävät keittiöpuuhia kummasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ruoanlaitto on kuitenkin välineurheilua...

   Poista
 5. Näyttää kivalta! Mistäpäs hankit omasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta Chez Mariuksesta... kannattaa kysyä saisiko postimyyntinä (nettikaupasta), jos ei pääse paikanpäälle.

   Poista