25.1.2020

Suuri keittokirjahaaste - Tästä se alkaa!

Kun tuossa alkukuusta listailin mukavia haasteita tuleville kuukausille, kuvittelin aloittavani keittokirjahaasteen hivenen vauhdikkaammin. Kävi kuitenkin niin kuin yleensä. Kun pitäisi käydä läpi keittokirjoja, minä innostun ruokalehtikokkauksesta. Parempi kai myöhään kuin milloinkaan, enkä tosiaan ajatellut tästä ottaa stressiä, tai edes asettaa aikarajaa. Sitä paitsi, pääasia kai lienee, että perhe saa ruokaa.

Ihan ensimmäiseksi nappasin käsiini kaksi keittokirjaa, joista varmasti tiesin löytäväni sitruunarisoton reseptin eli Nigella Lawsonin Nigella Bites ja Mari Moilasen Sitä parempi soppa. Molemmat ovat lempparikirjojani, mutta tällä kertaa totesin haluavani mieluummin spelttittoa kuin valkoista risottoa, eli Marin ohje otettiin pohjaksi.

Kaveriksi paistoin kaupasta mukaan tarttuneita kuhafileitä. Vain kevyt leivitys suolalla ja pippurilla maustetulla vehnäjauholla ja sitten muutama minuutti per puoli öljy-voiseoksessa.

Risotto päätyi hivenen nestemäiseksi ja taisin itse asiassa lorauttaa sitruunamehua vähän turhan reilulla kädellä, mutta herkkua se oli silti. Nam!

Alla resepti, ihan hitusen muokattuna...  (ja keittokirjahaasteen yhteenvetosivu löytyy täältä)


Sitruunaspeltitto 
(6 annosta) 

1 sellerinvarsi
1 iso sipuli
oliiviöljyä
3 dl spelttirisottojyviä
3dl valkoviiniä
n.1l kasvislientä
puolen sitruunan mehu
1 sitruunan kuori
vajaa 200g mascarponea
raastettua parmesania
suolaa
ripaus sokeria
rucolanlehtiä

Hienonna selleri ja sipuli ja kuullota kattilan pohjalla öljyssä muutama minuutti. Lisää speltinjyvät ja sekoittele muutama minuutti.
Lisää viini ja anna kiehua ja imeytyä jyviin. Lisää kuumaa kasvislientä vähän kerrallaan. Anna aina kiehua välissä ja imeytyä jyviin, ihan niin kuin risottoa tehdessä. Jatka noin 40min.
Kun speltti alkaa tuntua kypsältä ja neste on suurin piirtein imeytynyt kokonaan, lisää mascarpone, sitruunankuori, sitruunamehu, ripaus sokeria ja juustoraastetta.

Hauduta vielä hetki, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoile pöydässä lisäjuuston kera.

********************************************************************************

Muistin virkistykseksi: Keittokirjahaaste 

Tasty Travelissimo - blogi heitti vuodenvaihteessa haasteen ilmoilla. Tarkoituksena on kokata keittokirjahylly läpi, resepti per kirja. 


Suuri keittokirjahaaste on itse asiassa ollut käynnissä ennenkin. CampaSimpukka -blogissa on käyty keittokirjoja läpi jo jonkin aikaa ja haasteen taisi aikoinaan aloittaa Ku ite tekee -blogi. Jospa minäkin nyt yrittäisin. 

Tämän haasteen tuotoksia tosin saatan laittaa näkyviin ennemminkin Instan puolelle (#ttkeittokirjaprojekti, #suurikeittokirjahaaste) eli tervetuloa sinne seuraamaan @minna_vuocho


4 kommenttia:

  1. Nigellan reseptejä olemme mekin testanneet, niin hyviä ja usein myös helppoja toteuttaa.
    Mari Moilasen kirjaa en olekaan selaillut.
    Ihanaa sunnuntaita sinulle Minna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nigella oli pitkään ihan lempparini, samoin kuin Jamie Oliver. Se oli sitä aikaa, kun Suomessa ei julkaistu samalla tavalla upeita keittokirjoja kuin nyt. Viime aikoina olen mennyt aikalailla kotimaisilla :-)
      Marin kirjat ovat ihanan inspiroivia. Niihin kannattaa tutustua.

      Poista
  2. Nam! Tulipa nälkä ja alkoi tehdä mieli risottoa, kun luin tämän postauksesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Risotto sopii tähän vuodenaikaan :-) (ja muutamaan muuhunkin!)

      Poista