21.2.2018

Ai niin, se kysely...

Vielä roikkuu asioita viime vuoden puolelta.

Pitkän tauon jälkeen pistin tuossa ennen joulua pystyyn kyselyn e-kirjojen ja äänikirjojen lukemisesta. Sitten iski väsymys, enkä koskaan tullut katsoneeksi vastauksia, mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan?

Nämä ovatkin ihan mielenkiintoisia lukuja.

Kysyin siis yhdellä kysymyksellä sähköisiin kirjoihin liittyviä "kulutustapoja". Jokainen vastaaja sai valittua niin monta vaihtoehtoa kuin halusi... mehän voimme kaikki lukea monenlaisia kirjoja.

Vastaajia oli kaikkiaan 84 eli siinä on perusvertailukohta.

Yksi vastauskohta jäi kokonaan nollille ja sen olen jättänyt pois analyysista. Syynä lienee kyselyn sijoittuminen nimenomaan kirjoista kirjoittavaan blogiin. Yksikään vastaajista ei nimittäin ruksannut kohtaa:

En lue kirjoja laisinkaan, missään muodossa :


E-kirjojen lukijat 

Kaikista 84 lukijasta 21 eli aika tarkalleen neljäsosa ilmoitti, ettei lue ekirjoja laisinkaan

Pientä kasvua on siis edelleen tapahtunut ekirjojen osuudessa, kun verrataan edellisiin kyselyihin.
v. 2012 ja 2013 ekirjoja myönsi lukevansa vähän alle 60% - Vuonna 2014 luku näytti jo 65% .
Nyt ollaan muutaman vuoden tauon jälkeen siis vieläkin noustu eli huikeat 75% vastaajista näköjään lukee ekirjoja.

Kaikkein jännin tulos ekirjojen luvussa on kuitenkin vastassa, kun tutkitaan millä niitä luetaan. Ylivoimaisesti eniten ääniä sai puhelin. Tämä on todella mielenkiintoista. Ilmeisesti meillä jokaisella on puhelin aina mukana, joten siitä tulee luettua kirjojakin. Itse koen puhelimen ruudun siihen touhuun liian pieneksi (se ikänäkö!), mutta mikäs siinä.

Näin Kobon käyttäjänä tunnen myös lievää ylpeyttä siitä, että Kobo päihittää Kindlen lukulaitteissa! Tiedän, ei sillä oikeasti ole väliä, mutta hihii! Kobo näyttäisi olevan Suomessa kaikkein suosituin lukulaite (tai ainakin tähän kyselyyn vastanneiden joukossa).

Yhteensä lukulaitteet ovat aika tasoissa tablettien kanssa, mikä on ilahduttavaa. Olisin kuvitellut tablettien olevan huomattavasti yleisempiä, mutta onneksi lukijat ovat löytäneet lukulaitteiden silmiä säästävän lukukokemuksen.



Äänikirjojen lukijat 

Harmillisesti en vuonna 2014 saanut kunnollista tulosta äänikirjoista. Vastaajat mitä ilmeisimmin eivät huomioineet koko aihetta vastaamisen arvoisena ja aikaisemmissa kyselyissä en osannut moista edes kysellä.

Jännittävää onkin, miten yleistä äänikirjojen kuuntelu on. Itse asiassa mennään aikalailla samoissa ekirjojen kanssa eli vain 26% vastaajista kertoi, ettei kuuntele äänikirjoja. Tämä tavallaan vahvistaa mututuntumaani siitä, että äänikirjat ovat palvelujen yleistyessä tulleet markkinoille ryminällä ja mikäs siinä - ne ovat ihan mahtavia!

Se puolestaan ei liene mikään yllätys, että äänikirjoja kuunnellaan eniten puhelimella. En usko sen voivan olevan millään muulla konstilla helpompaa.

Tarkkasilmäiset myös huomaavat, että äänikirjojen vastauksista ei tule täyttä sataa prosenttia. Jotkut vastaajat hyppäsivät näköjään yli noista valinnoista. Jos vielä joskus näitä kyselen, niin saatanpa erottaa äänikirjat ihan omaksi kysymyksekseen.



Että sellaista tänään. Mitäs ajatuksia käppyrät herättävät ? Vieläkö näitä kannattaa jatkossa kysellä vai olemmeko jo ekirjojen maksimiosuudessa?


4 kommenttia:

  1. No niin... Minulla on mennyt kyselysi ohi. Minä luen ja kuuntelen kännykällä kirjoja. Kännykkäni on iPhonen +mallia, eli se on isompi kuin useat muut kännykät. Ihan kirjakirjojakin lukisin, mutta kirjasovelluksesta löytyvät kiinnostavat kirjat nopeasti. Ja toisaalta, nyt kun olen tottunut kännykkälukemiseen, niin kirjat tuntuvat ainakin sängyssä hankalilta ja painavilta luettavilta (luen siis myös sängyssä :)) Ja kuuntelen hommia tehdessä... imuroiminenkin käy ketterästi kuulokkeet korvilla. Olen siis lukemisen sekakäyttäjä :) Ja tee ihmeessä testi ensi vuonnakin, kuvittelisin, että e-kirjojen suosio lisääntyy edelleenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekakäyttäjä minäkin :-) Kirjat kuluvat muodossa kuin muodossa.

      Poista
  2. Rakastan kyselyjä, joten ei muuta kuin uusia kyselyitä jakoon :D Messukävijät kiinnostaa jo nyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyselyt ovatkin aina hauskoja.
      Kunhan muistan sitten kirjata ne tuloksetkin jossain vaiheessa ;-)

      Poista