5.12.2016

Kuukauden keittokirja: Lohturuokaa - Tietoista herkuttelua

Outi Rinne: Lohturuokaa - Tietoista herkuttelua 
Luettavaksi ja kokattavaksi kustantajalta 

No, nyt! 

Outi on selvästi kuullut minun mutinani keittokirjoista tai sitten hän on muuten samaa mieltä hyvän keittokirjan elementeistä.

Kerrataanpas :
1) Hyvässä keittokirjassa on idea. Se perustuu johonkin teemaan ja pitää linjansa loppuun saakka
2) Hyvä keittokirja ei ole pelkkä lista reseptejä. Sitä voi oikeasti lukea. Siinä on selityksiä, tarinoita tai muuten tietopitoista tekstiä.
3) Kuvat houkuttelevat kokeilemaan reseptejä
4) Reseptit houkuttelevat kokkaamaan ja, tietysti, myös maistelemaan. Plussaa on, kun niillä myös onnistuu.

Lohturuokaa - Tietoista herkuttelua saa ruksin jokaiseen kohtaan. Aika saavutus.


Ensinnäkin tämä kirja antaa terveellisempiä vaihtoehtoja perinteisille, pääsääntöisesti rasvaisille, makeille tai muuten raskille lohturuoille, Se ei kuitenkaan saarnaa, vaan hyväntuulisesti ehdottelee uusia juttuja ja vanhojen muunnelmia kokeiltaviksi.

Kirjassa Outi myös perustelee miksi me yleensä retkahdamme lohturuokiin, miksi ne ovat tarpeellisia, mutta myös, miksi niitä kannattaa vähän keventää. Kun kirjoittaja on koulutukseltaan psykologi asiaa löytyy riveiltä ja niiden välistä. Lisäksi jokaisen reseptin kohdalla on luettavana tarinaa sille sopivista käyttötilanteista, Outin omista suosikeista tai muuten vaan houkuttelevaa kuvausta reseptin lopputuloksesta. Ihan oikeasti luin tämän kirjan ensin kertaalleen ja palasin sitten käymään reseptejä tarkemmin läpi. Ei mikään pikalukujuttu tämä kirja, mitä suuresti arvostan.

Suurin osa kuvista on Outin itsensä ottamia (muutaman on ottanut Susanna Selin) Pidän kirjan lempeistä sävyistä. Lisäksi on virkistävää mustan pohjaväritrendin keskellä katsella vaaleita sivuja. Vaihtelevat kuvakoot ja taitto luovat mukavaa vaihtelua silmille.

Sitten ne reseptit... Myönnetään, osa niistä on ehkä tällaiselle tavalliselle sekasyöjälle vähän eksoottisia. En oman terveyteni uhalla menisi pojilleni tarjoamaan esim. porkkananakkeja. Kauhun huudahduksia kuului jälkikasvulta (ja isännältä) myös, kun kerroin kokeilevani punaisista linsseistä valmistettuja suklaakeksejä.

Keksejä en vielä ehtinyt tekemään (varmasti vielä kokeilen, enkä kerro perheelle etukäteen...), mutta kirjan mukaan tehty mahtisalaatti bataattihummuspohjalla sai valtavan hyvän vastaanoton. Itse jäin kyseiseen hummukseen totaalisen koukkuun. (Siitä pian lisää ruokablogin puolella).

Muutenkin kirjassa on monia, monia reseptejä, joita varmasti tullaan meillä näkemään. Ei se minullekaan pahaa tee opetella käyttämään uusia aineksia kuten psylliumia ja kikhernejauhoja, eikä suurin osa resepteistä edes mitään erikoisempia aineksia kaipaa.

4 kommenttia:

 1. Kaima on kirjoittanut asiallisen kirjan. Lohturuoka toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin toimii! Ja tämän kirjan ohjeilla jää vielä hyvä omatuntokin.

   Poista
 2. Hehe, meillä ollaan jo melko siedättyneitä, mutta olen silti omaksunut epämääräisen mutinan, kun kysytään, mitä tänään on ruoaksi :D - Ihana postaus, Minna, ja ihan paras kiitos palautteesta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä. Rehellinen mielipiteeni :-) Kyllä minä sitten mutisen, jos olen jostain eri mieltä tai en tykkää...

   Poista