3.12.2016

Tarjottimellinen illuusioita - Patti Smith: M Train
"Is the reader familiar with me, does the reader wish to be so? 
I can only hope as I offer my world on a platter filled with illusions..." 
- Patti Smith / M Train


Että oli mahtava äänikirja! Patti Smith lukemassa omaa kirjaansa. Ihan helmi, vaikka kyllä sitä sitten piti jonkun verran odotellakin. Lainasin kirjan HelMet Overdriven palvelusta ja jonossa ennen minua oli melkein parikymmentä innokasta kuuntelijaa. Odotus kuitenkin kannatti.

Patti Smith : M Train 
HelMet Overdrive -laina 

En aiemmin tnntenut Patti Smithiä laisinkaan. Tai siis, olenhan minä nimen kuullut ja yhdistänyt aina enemmän musiikkiin kuin kirjallisuuteen. Mitä ilmeisimmin kyseessä on kuitenkin monitaitoinen taiteilija, ja myös ajattelija.

M Train on unenomainen kokoelma muistoja elämän varrelta. Joukossa on myös unia, painajaisia tai kirjoittajan kohdalle osuneita näkyjä. Elämää nähnyt taiteilija kertoo nykyajan rutiineistaan, luentomatkoistaan esim. tutkimusmatkailijan muistoseuran tilaisuuksiin tai pyhiinvaelluksestaan japanilaisten kirjailijoiden haudoille tai meksikolaisen Frida Kahlon kotiin. Usein nykytapahtumat herättävät muiston - matkasta, lapsista, rakkaudesta tai vaikuttavista hahmoista, joita Patti Smith on tavannut.

Kirja kertoo boheemista elämäntavasta, joka ei kuitenkaan koskaan tunnu hajoavan sirpaleiksi, toisin kuin monilla muilla taiteilijoilla. Kasassa pitävänä voimana kulkee rakkaus - mieheen ja sitten lapsiin, taiteeseen. Oman fiiliksensä toi myös Patti Smithin ihastuminen Haruki Murakamin kirjoihin. Samalla tavalla minä tykästyin kirjailijaan Suuren lammasseikkailun myötä.

Unenomaiseksi kirjan tekevät muistot, joista Patti Smith kertoo. Tasaisella äänellä hän kertoo tapahtumista ja ihmisistä, jotka kuulostavat enemmänkin jännittävien romaanien päähenkilöiltä kuin jonkun elämään oikeasti kuuluvilta. Kotipihalle "pihamökiksi" jätetty laiva, jonka päälle myrsky kaataa suuren puun tai shakkiottelun tuomarina toimiminen Islannin perukoilla kuulostavat tapahtumilta mielikuvituksen tuolta puolen. Osaisipa sitä itsekin heittäytyä samalla tavalla ja etsiytyä kumman perässä uusiin seikkailuihin luonnollisesti ja avoimin silmin.

Kirja ei kuitenkaan ole pelkästään tarinoiltaan kiinnostava. Minä olen huono etsimään sitaatteja, mutta tästä kirjasta olisin voinut napata monta. Kieli on kaunista, runollista ja ajatuksiltaan monesti pysäyttävää. Tällä kertaa poimin kuuntelun keskellä kaksi. Ensimmäinen on ylhäällä ja toinen tulee tähän loppuun. Aion kuitenkin hankkia tämän kirjan myös tekstiversiona, todennäköisesti ihan omaan hyllyyn (tai Koboon). Tekstiä tekee nimittäin mieli makustella vielä lisää.


"All I needed for the mind, was to be led to new stations, 
all I needed for the heart, was to visit a place of greater storms." 
- Patti Smith/ M Train

4 kommenttia:

 1. Patti Smithin suosikki-Murakami on sama kuin minullakin. Lue The Wind Up Bird Chronicle. Siinä on Murakami loistavimmillaan ja jotain syvää tapahtui, kun Patti juuri tuosta kirjasta niin paljon kirjoittaa. Kun sain Pattin nimmarin kesällä M trainiini, niin se on siitä asti ollut yöpöydälläni, koska se nyt vaan on niin tärkeä ja edustaa niin monia juttuja.

  Tämä kirjoittamasi on loistava tavoite: "Osaisipa sitä itsekin heittäytyä samalla tavalla ja etsiytyä kumman perässä uusiin seikkailuihin luonnollisesti ja avoimin silmin."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä taitaa tulla minullekin yksi lemppareista. Sen verran vei teksti ja tarina mukanaan.

   Huomaan itse pohtivani liikaa seurauksia ja pidättyväni hulluistakin seikkailuista liian analysoinnin vuoksi. Heittäytymistä voi kai vielä opetella näin vanhanakin?

   Poista
  2. Totta kai voi. Käännät vaan välillä sisäisen analyytikkosi pois päältä. Minä ainakin tähtään siihen, että isona minusta tulee anarkistimummo.

   Poista
  3. Heh, mummotellaan sitten yhdessä :-)

   Poista