9.12.2016

Miksi toisesta kirjasta tykkää, mutta toinen tökkii?


Siinäpä sitä onkin pähkinä purtavaksi.

Välillä on tosi vaikea tunnistaa, miksi jokin kirja ei vaan jostain syystä iske, vaikka siinä ei sinänsä pitäisi olla mitään vikaa. Kirja voi olla jopa kerännyt paljonkin kehuja siellä ja täällä, mutta itse ei syty millään.

Ei näy "pirette"-laivoja meidän rannoilla...

Mintie Das: Storm Sisters - Kuohuva maailma 
Oma ostos Elisa Kirjasta 

Minulla kävi tuolla tavalla Mintie Dasi Storm Sisters: Kuohuva maailma -kirjan kanssa. Tarinan olisi pitänyt olla juuri tyttöseikkailuista aina pitäneelle passeli. Joukko nuoria tyttöjä yksin merellä taistelemassa pahiksia vastaan ja pelastamassa prinsessoja ryöstäjiltä. No, joo - onhan siellä tietysti mukana vähän poikiakin. Tarinassa tapahtuu ja suuria tunteita nostatellaan joka luvussa. Silti ei onnannut, itse asiassa jätin kirjan jo muutamaan kertaan keskenkin, ennen kuin puristin luku kerrallaan loppuun.


Sally Green: Puoliksi paha 
Oma ostos Elisa Kirjsta 

Suurin piirtein samoihin aikoihin luin Sally Greenin Puoliksi paha -teoksen. Sekin on nuorille tarkoitettu. Päähenkilönä on nuori poika, joka tajuaa olevansa puoliksi musta noita ja puoliksi valkoinen. Eikä sellaisen elämä ole valkoisten hallitsemassa maassa helppoa. "Rotusorto" pahenee päivä päivältä, kunnes lopulta poika karkaa.
Ahmin kirjaa ja tarina kietoi minut pauloihinsa. Miksi ihmeessä? Tässähän on tavallistakin tavallisempi kasvutarina yliluonnollisia voimia omaavasta pojasta. Eikös näitä mahdu jo kolmetoista tusinaan.


Keksinkö miksi? 

En ole mikään kirjallisuuden asiantuntija ja vielä vähemmän voin väittää itseäni kirjoittamisen salojen tuntijaksi tai kieliopin taitajaksi. Kesti siis hetken keksiä, mistä ero innostuksessani oikein johtuu, Sitten muistin ohjeen antaa tapahtumien kertoa, eikä selitellä.

Storm Sisters tosiaankin sisältää ihan liian paljon selityksiä tyttöjen välisistä suhteista, heidän tunteistaan, menneisyydestään ja tulevaisuudensuunnitelmistaan. Osan kertoo kertoja, osassa tyttöjen ajatuksia kuvaillaan antaumuksella ja toiminta pysähtyy. Puoliksi paha -kirjassakin päähenkilö kyllä pohtii asioita, mutta yleensä aktiivisesti ja tekemisen näkökulmasta. Henkilöhahmot kuvastuvat yhtä lailla tekojensa kuin sanomistensa ja mietteidensä kautta. .

Tietysti kyse voi olla myös iästä. Storm Sisters tuntuu siltä, että se on tarkoitettu vähän nuoremmile (tyttö)lukijoille, Puoliksi paha menee enemmän teinikategoriaan. Ehkä minä olen vain liian vanha...

Oli miten oli, Näin tällä kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti