8.3.2016

Oh Hercule! Ja kaikki ne vahvat naiset!

Maisema metrosta maan päällä

Agatha Christie : Herkuleen urotyöt
äänikirjan lukijana Lars Svedberg
oma ostos Elisa Kirjasta 

Pitää sentään hehkuttaa työmatkojeni seuralaista, jonka sankarillisuus on kertakaikkisen viihdyttävää. Varsinkin Lars Svedbergin lukemina ovat Herkuleen urotyöt muuttavat yleensä vähän työläältä tuntuvan siirtymisen kotoa toimistolle ja takaisin siksi paljon puhutuksi "omaksi laatuajaksi". Työssäkäyvällä äidillä sitä ei liikaa olekaan.

Monsieur Poirot päättää toistaa antiikin Herkuleen urotyöt. toki omalla alallaan ja jäljittelemättömällä tavallaan. Englantilainen yhteiskunta, herkulliset stereotyypit, mielikuvitukselliset tarinat ja ennen kaikkea lyömätön belgialainen salapoliisi ovat sellainen cocktail, jota ainakin minä nautin vähän turhankin isoina ahmaisuina. Kirja loppuu aina vähän kesken. Myönnän myös olleeni viime päivinä ehkä vähän epäsosiaalinen lounastauoilla...

Lisäksi tulin oikeastaan näin vasta naistenpäivänä ajatelleeksi, että Agatha Christie kirjoitti oikeastaan aika feminististä tekstiä.

Ai, miten niin?

No, Herkuleen urotöissäkin Mr Poirot on ehkä päähenkilö, mutta erittäin usein hänen erinomaisuutensa heijastuu jonkin feminiinisen voimakkaan hahmon pinnasta. Kyseisessä hahmossa on aina tarpeeksi karaktääriä, jotta Poirotin ylivoimaisuus saa sen kaipaaman vastapainon. Tarinoista löytyy taitava naispuolinen taidevaras, peräänantamaton morsian, pari harpyijaa, ylevä pääministerinvaimo ja monia muita ihastuttavan vahvoja naishahmoja.

Christien tarinoiden naiset voivat olla kamalia vanhoja kääkkiä, julmasti muista hyötyviä rikollisia, taitavia roolipelaajia tai ihanteellisen korkeaselkäisiä rouvia, mutta yleensä heillä kaikilla on voimakas tahto ja taitoa myös viedä haluamansa asiat eteenpäin.

Sellaisiahan me naiset olemme, vai mitä?


Hyvää naistenpäiväniltaa!

2 kommenttia:

 1. Poirotit onkin tullut luettua läpi ja totta tosiaan, jopa itse Hercule Poirot tarvitsi usein naisten apua ratkaistakseen rikoksia. Ariadne Oliver tuli heti mieleen :)
  Mukavaa naistenpäivän iltaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - ja yhdessä Herkuleen urotöissäkin on Poirotilla apunaan vanhempi vanhapiika :-)
   Ihanaa viikkoa!

   Poista