16.1.2016

Oih ja voih, tunteja lisää kiitos ja 2015 parhaat kirjat

Oih ja voih, minulta meni (taas) kokonaan ohi Blogistanian vuosittaisten palkintojen äänestysprosessi. Kyllähän minä siitä  näin viestejä, mutta ne eivät oikein tainneet rekisteröityä. No, onneksi on paljon kirjabloggaajia, jotka saavat aikaiseksi.

Sitä paitsi, minä olen ihan toivoton, kun pitäisi laittaa kirjoja paremmuusjärjestykseen. Pidän niin monenlaisesta ja eri kriteereillä järjestys näyttää aina erilaiselta. Toki helmet erottuvat peruskaurasta, mutta sitten sen jälkeen käy tosissaan vaikeaksi.

Tuloksia tosin on sitten aina todella mielenkiintoista lueskella.

Blogistanian kirjapalkinnot alkavat jo olla perinne. Tänä vuonna tunnustukset jaettiin neljässä kategoriassa:

 1. Blogistanian Finlandia parhaille viime vuonna ilmestyneille kotimaisille jo viidettä kertaa
 2. Blogistanian Globalia parhaille viime vuonna ilmestyineille käännöskirjoille myös viidettä kertaa 
 3. Blogistanian Kuopus parhaille viime vuonna ilmestynelle lasten- ja nuortenkirjoille neljättä kertaa
 4. Blogistanian Tieto parhaille viime vuonna ilmestyneille tietokirjoille kolmatta kertaa

Kirjabloggaajat lukevat paljon, joten otos lienee aika kattava. Kirjabloggaajat myös lukevat, mitä haluavat eivätkä siis pakotettuina työn puolesta. Siksi nämä tunnustukset voitaneen katsoa aika suoraksi lukijapalautteeksi. Toki meihin vaikuttavat markkinointi, viestintä ja sidosryhmävaikuttavuus (kuten vaikka muut bloggaajat) - niin ne vaikuttavat kaikkiin muihinkin lukijoihin. Minusta nämä palkinnot voi siis nähdä myös jonkinlaisena läpileikkauksena kansan lukutottumuksista ja ennen kaikkea mielipiteistä. 

Jännittäviä tuloksia, vaikka joukossa ei kai mitään hirveän suuria yllätyksiä ollutkaan. Kyllä näitä jo vuoden varrella on blogeissa hehkutettukin :-)
Kuinkas sitten kävikään? 

Blogistanian Finlandiaa emännöi Kulttuuri kukoistaa -blogi ja tulokset löytyvät täältä
Kauhean huonosti olen viime vuonna kirjoja lukenut sillä voittaja on minulla vielä lukematta enkä koko listaltkaan ole lukenut kuin kolme eli Katja Ketun Yöperhosen, J.P.Koskisen Kuinka sydän pysäytetään ja Saara Turusen Rakkaudenhirviön.  Lukulistani kasvoi kertahujauksella aivan monumentaalisiin mittasuhteisiin... Voittajan arvannette, kun sanon sen saaneen juuri yhden toisenkin, melkein samannimisen palkinnon. Kannattaa kuitenkin lukea koko ääniä saaneiden lista. Joukkoon mahtuu monenlaista hyvää.

Blogistanian Globaliaa emännöi puolestaan Kirjallisena.Minna -blogi. Tulokset täällä.
Ilmeisesti olen lukenut käännöskirjallisuutta hieman enemmän tai osunut paremmin listalle sillä viiden parhaan joukossa on peräti kolme lukemaani. Voittajaan rakastuin äänikirjana. Andy Weirin Yksin Marsissa oli viime vuoden valopilkkuja omallakin lukulistallani. Anthony Doerrin Kaikki se valo, jota emme näe puolestaan kuului myös parhaimpiin äänikirjakokemuksiini. Muita ei listalta sitten luettuja minulla löydykään. Neidonhius on kesken. Haluan antaa sille aikaa ja nautiskella, mutta jotenkin juuri nyt on niin hektistä, että huomaan lukevani koko ajan jotain "helpompaa". Upea ehdokaslista Globaliassakin.

Blogistanian kuopusta emännöi Luetaanko tämä? Tämän osalta minulla meni tosi huonosti. Vain Tatu Kokon Rob McCool ja Krimin jalokivi löytyy listalta. Kepler62  ekan osan sentään olen jo ladannut pojille luettavaksi. Pitänee petrata. Tuolta löytynee luettavaa pojillekin.

Blogistanian Tietoa emännöi Les-Lue -blogi. Ensin luulin, etten olisi listalta lukenut yhtään, mutta (jihuu!) yksi sentään löytyy omaltakin luettujen listaltani. Joulunalusajan Viiltäjä Jack teema näkyy tässäkin.  Mielenkiintoisia kirjoja toki löytyy listalta monia muitakin.

Siinä se siis viime vuodelta. Nyt täytyy yrittää muistaa tämä homma koko vuoden ajan lukemisissa ja merkitä luettujen listaan alusta alkaen mahdolliset omat ehdokkaat.

4 kommenttia:

 1. Minultakin jäi väliin. Kerroin vuoden lopussa parhaimpani omassa blogissani. En jaksa enää tammikuussa vatvoa ollutta ja mennyttä. Kisa saisi paremmin huomiota, jos se tehtäisiin aiemmin. Tietokirjoissa tuo oikein toimi.

  VastaaPoista
 2. Harmi, että kisa jäi Sinulta ja Ullalta ja monelta muultakin kirjablogistanian vakionimeltä eri syistä väliin. Mitä useampi meistä jaksaisi vanhoja kaivella, sitä näkyvämmäksi kisailu tulisi. Minusta ajankohta on juuri oikea nyt, tammikuun alkupuolella. Mutta nämä ovat tietysti makuasioita. Olin jo itsekin jättää kisan väliin, mutta viime hetkellä kasasin omat listani. Ne voisivat tänään olla taas toisenlaiset.

  Lukulista lävähti minullakin melkoiseksi näiden jälkeen, mutta ei se mitään. Kirjat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitan muistaa pitää tämän mielessä koko vuoden, niin ei tarvitse sitten kauhistella työmäärä lopussa. Tosin nyt tämä vaan jotenkin humpsahti kaikessa kiireessä ohi. Ehkä sitten ensi kerralla nimim. sanonut saman joka kerta.. :-(

   Poista