16.12.2015

Nainen junassa


Paula Hawkins: Nainen junassa 
oma ostos Elisa Kirjasta 
äänikirjan lukija  Leena Pöysti 

Olen kuunnellut monta hyvää äänikirjaa (huonot jäävätkin nopsaan kesken), mutta pitkästä aikaa uppouduin kirjaan niin, että meinasin mennä pysäkin ohi... monta kertaa. Tähän tarinaan pääsi äänikirjamuodossa erityisen hyvin sisälle. Leena Pöysti lukee hyvin, hänen äänensä jotenkin sopii kaikille naiskertojille.

Tarinassa on kaikkiaan kolme kertojaa. On Rachel, nainen junasta, eronnut, juoppo, elämässään hakoteilla. On Megan, omalla tavallaan tuuliajolla ja yhtälailla menneisyyden vanki kuin Rachelkin. Hän on naimisissa Scottin kanssa, jonka rakkaus on melkein tukahduttavaa. On Anna, joka kai ainoana onnistuu elämään nykyhetkeä ja raivaamaan tietä itselleen. Hän syrjäytti Rachelin Tomin vaimon paikalta. Kukin elää omaa elämäänsä, joka kietoutuu toisten kanssa. Sitten yksi heistä katoaa.

Aikajana vaihtelee ennen ja jälkeen katoamishetken ja tarina kehkeytyy jännästi auki kuin kuorisi sipulia kohti sisempää ydintä. Jossain vaiheessa sitä jo ajattelee tietävänsä todellisen pahiksen, mutta silti jännite säilyy loppuun saakka. Kuka tuosta oikein selviää?

Sinänsä on mielenkiintoista, että yleensä ajattelee kirjassa  jotakuta todellisena pahiksena. Kukaan kirjan henkilöistä ei oikeasti ole mukava, keneenkään en oikeastaan välittäisi tutustua yhtään paremmin. Silti heidän tarinaansa lukee mielenkiinnolla siihen uppoutuen. Ja kyllä, joku heistä on enemmän pahis kuin toiset tai ainakin hän päätyy tekemään jotain kauheaa.

Kirjasta ei viitsi kertoa kauhean paljon enempää. Se voi mennä pilalle liiasta tietämisestä. Nyt oli nautinnollista antaa naisten kertoa, kunkin tavallaan, miten tilanteeseen oikein päädyttiin ja miksi. Rakenteellisesti juoni on mielenkiintoinen ja kertojanvaihdokset, samoin kuin aikamuutokset ovat sujuvia. Tarina jatkuu, vaikka hypättiin vuosi taaksepäin.

Tykkäsin. Tämä oli taas hiukan erilainen kuuntelukokemus. Ehdottoman suositeltava teos joululoman rennoksi sohvaviihdykkeeksi. Ei liian jännää, mutta pitää mielenkiinnon yllä. Eikä tämä varmaan joulupaketista ilmestyessäänkään ainakaan pahalle tuulelle saisi. Ihan pienten lasten äideille en ehkä kuitenkaan suosittelisi...


P.S. joko vastasit sivupalkin kyselyyn lempilukupaikasta? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti