6.6.2015

Kaappihirviötä, lumimiehiä ja keijukaisia


Keijuko sieltä kurkistaa? 
R.L.Naquin : Monster in My Closet, Pooka in My Pantry, Fairies in My Fireplace
Luettavaksi HelMet Overdrive sähköisenä lainana

Maailma on nykyään täynnä fantasiaviihdettä. Suurin osa siitä tuntuu olevan ihan puhdasta roskaa, useimmiten täynnä paljasta pintaa ja juoni harlekiinejakin heppoisampi. Kaikki kunnia tietysti Harlekiineille omassa lajissaan, mutta minä kaipaan vähän muuta. Hyvä viihde naurattaa, välillä itkettää ja ennen kaikkea saa ajan kulumaan nopeasti, koska kirjaa ei tee mieli lopettaa kesken. Näin vanhemmiten olen myös huomannut arvostavani tunnetta ja jopa herttaisuutta yli rymistelyn. LIsäksi aiheissa saisi olla edes näennäistä syvyyden tuntua.

Arvasitten oikein. R.L.Naquinin sarja oli kovasti minun mieleeni. Heti ensimmäisessä kirjassa Zoey törmää kaapistaan ulos tulleeseen hirviöön - tiedättehän, ne lapsia pelottelevat silmät kaapin ovenraossa? Kaappimonsteri Maurice osoittautuu hyväsydämiseksi ja erittäin hyväksi taloudenpitäjäksi gourmet-kokin taitoja myöten. Kaappimonsterista on myös tukea Zoeylle, hänen tajutessaan olevansa itsekin jotain normaalista ihmisestä poikkeavaa. 

Zoey on aina pystynyt aistimaan ihmisten (ja itse asiassa kaikkien tiedostavien hahmojen) tunteet. Nyt hän tajuaa kyvyn erottavan hänet muista. Lisäksi hän osoittautuu Aegis-auttajaksi, hahmoksi, jonka tehtävänä on auttaa kaikkia yliluonnollisia olentoja ja jonka luokse nämä myös enemmän tai vähemmän suoraan suuntaavat ongelmatilanteissa. Haasteet vaihtelevat avioliitto-ongelmista ja lohikäärmeflunssasta perheväkivallan uhreihin. Vähitellen Zoey joutuu jakamaan aikansa Aegis-hahmon apua tarvitsevien yliluonnollisten olentojen ja oman hääsuunnitteluyrityksensä välillä. Kaiken lisäksi morsiamia alkaa kuolla ympäri kaupunkia ja jäljet johtavat ilkeämieliseen demoniin. Demoni tuntuu vainoavan juurikin Zoeyn lähipiiriä, joten jotain on tehtävä. 

Zoey on sympaattinen kaikessa homssuisuudessaan ja hätäilyssään. Silti hänestä löytyy teräksinen selkäranta tarvittaessa. On myös lohdullista lukea henkilöhahmosta, joka oikeasti haluaa hyvää ja yrittää parhaansa, vaikkei aina onnistukaan. Pidän myös kirjan muista "henkilöistä", Mauricen kaltainen siivoava kaappimonsteri saisi minun puolestani muuttaa meillekin ja kuoleman virkamies kuumana poikaystäväkanidaattina kuulostaa mielenkiintoiselta. Homoseksuaali yrttikauppias, joka lukee ihmisten aurat sekä myöhemmissä osissa tavattavat epäonnen pooka ja karkuteillä oleva pullonhenki, sekä monet, monet muut hahmot, ovat varsin riemastuttavia. 

Sen paremmin ensimmäinen osa kuin jatkotkaan eivät myöskään ole liian siirappisia. Itse asiassa teemoina on varsin vakavia ja välillä vähän itkettäviäkin juttuja. Perheväkivalta, ahneus, rasismi ja elävien olentojen kunnioitus... kolmeen osaan mahtuu monia aika kovia juttuja, mutta ne on käsitelty saarnaamatta ja huomaamattomasti. Projisoimalla ongelmakuvaukset yliluonnollisten olentojen kautta, vältetään osoittelevuus, mutta toivottavasti herätetään ajatuksia myös nuoremmissa lukijoissa. 

Silti nämä kirjat ovat viihdettä. Toisessa osassa Zoey joutuu Aegis-testiin eli selviämään hengissä totaalisen epäonnen periodista. Seurauksena monia varsin hilpeitä tilanteita. Kaiken lisäksi kaupunkiin saapuu maahisten mafia, joka aiheuttaa ongelmia ja onnettomuuksia, eikä ruumilta vältytä tälläkään kertaa. 

Kolmannessa osassa kaupunkia lähestyy jokin todella pelottava ja vaarallinen. Zoeyn koti muuttuu yliluonnollisten olentojen turvapaikaksi, kun heitä saapuu yhä enenevässä määrin maan viimeisen Aegis-auttajan suojiin. Zoeyn ja hänen ystäviensä taitoja tarvitaan taas. Ystävyyden ja yhteistyön teema onkin kirjassa vahvana. Kukaan ei oikein pärjää yksinään, ei edes Zoey suurine tunne-voimineen, mutta yhdessä kaikki on mahdollista. 

Tarina jää vähän kesken ja Goodreadsin mukaan jatko-osia olisi tarjolla ainakin kolme. Tällä hetkellä nämä ensimmäiset näyttävät olevan ainoat tarjolla HelMet Overdriven kautta. Kolmen kirous on kirkkaasti karkotettu tämän sarjan osalta, joten täytynee tutkia, mistä nuo jatko-osatkin saisi käsiinsä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti