23.7.2012

Yllä meren, alla kiven...

Nuorena tyttönä"Pimeä nousee" - sarja oli yksi lemppareitani. Jokin aika sitten televisiosta tuli samanniminen elokuva, joka piti tietysti katsoa. Leffaa katsellessani aloin epäilemään omia muistikuviani kirjoista - niin erilaiselta näytti koko tarina. Pitipä siis aloittaa lukemisen uusintakierros.

"Yllä meren, alla kiven" on sarjan aloitusosa. Siinä Simon, Barney ja Jane saapuvat Cornwalliin viettämään kesää vanhempiensa ja salaperäisen isosetä Merryn kanssa. Sadepäivänä taloa tutkiessaan he löytävät ikivanhan kartan ja siitä alkaa hurja seikkailu. Kartta vihjeineen johtaa kuninkas Arthurin aikaisen maljan jäljille ja sisältää myös jatkovihjeen seuraavien aarteiden luokse. Kuinka ollakaan, aarretta havittelevat myös pimeyden voimat ja niiden edustajat eivät kaihda keinoja tavoitteensa saavuttamiseksi.

Näin aikuiselle tarina ei ole mitenkään liian pelottava, mutta lapsena muistan kovastikin juonenkäänteitä jännittäneeni. En nyt ollenkaan muista, minkä ikäisenä kirjaa luin. Olettaisin siinä jossain 10-vuoden kieppeillä. Yritin tarjota esikoiselle luettavaksi, mutta hävisi ainakin toistaiseksi Aku Ankan taskukirjalle ihan 6-0. Ehkäpä sitten myöhemmin.

Kirja on kirjoitettu jo 60-luvulla, joten hiukan on kieli ja rytmi jo vanhahtavaa, mutta se ei laisinkaan vähennä tarinan viehättävyyttä. Täytyy katsoa innostuisiko tuo poika tuosta vielä tarttumaan tähän uudelleen ennen heinäkuun loppua. Muuten viedään takaisin kirjastoon ja äiti ottaa mukaansa sarjan seuraavan osan.

Niin ja siitä elokuvasta - näyttää siltä, että Hollywood on kokonaan unohtanut tämän ensimmäisen osan. Elokuvassa ja kirjassa ei ollut mitään yhteistä. Täytyy siis tosiaan lukea uudelleen tuo toinenkin osa ("Pimeä nousee"), että pääsee paremmin vertaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti