8.1.2012

Deborah Harkness ; A Discovery of Witches - vaihteeksi erilaista


Luokittelin kirjan suoraan sarjaan "vampyyriviihde", mutta ei tämä ihan tyylipuhdas lajinsa edustaja taida olla. On tarinassa vampyyri, montakin ja noitia ja demoneita ja rakkaustarina ja taisteluja... mutta sittenkin. Tähän mennessä ei vastaani ole tullut toista vampyyriviihdekirjaa, jossa olisi niin huolellisesti rakennettu henkilöhahmoja, heidän elämäntarinaansa ja olemustaan, erilaisten tapahtumien kautta. Samoin historiaan liittyvät kuvaukset ja yksityiskohdat ovat aika perinpohjaisia.

Yksityiskohdat tekevät tarinasta keskivertoa mielenkiintoisemman, mutta perinpohjaisuus myös vähän puuduttaa. Melkein 700 sivua eikä tarina ole vasta kuin alussa, eivätkä tarinan käänteet ole ainakaan vielä poikenneet "standardista".

Diana on nuori noita, joka vanhempiensa traumaattisen menetyksen jälkeen on kieltänyt kaiken taikuuden elämästään. Kuten genreen kuuluu, hän kuitenkin joutuu kykyjensä kanssa vastakkain, kun sattumalta saa käsiinsä alkemian historian tutkimustyönsä lähdekirjojen joukossa noidutun käsikirjoituksen. Taikuus herää ja Diana osoittautuu (tietysti) voimiltaan erityisen vahvaksi. Kun mukaan sotketaan komea vampyyri Matthew ja "lajien" väliset rakkaussuhteen kieltävä "otuskonventio" niin tarina nytkähtään liikkeelle tosissaan.

Darwinin evoluutioteoria kiedottuna alkemian historiaan, taikuuteen ja jopa aikamatkailuun koostavat omalaatuisen kokonaisuuden. Kirjoittajan tieteenhistorian tuntemus ilmenee selkeästi. Kirjasarjan toinen osa ilmestyy kuulemma tämän vuoden aikana. Tämä osa loppui luvaten vielä pientä irtiottoa vampyyrigenrestä ja makupaloja Tudorien ajan Englannista kiinnostuneille. Pitää varmaan lukea, tai sitten ei. Olen vähän kahden vaiheilla. Katsotaan miten käy.

6 kommenttia:

 1. Oi! Tämä ilmestyy suomeksi tänä keväänä ja odotan jo innolla! Ilmeisesti tähän olisi luvassa jatko-osia?

  VastaaPoista
 2. Kakkososa ilmestyy kuulemma englanniksi 2012 aikana. Käsittääkseni jo keväällä kun oli jo preorder statuksella jossain kaupoissa...

  VastaaPoista
 3. Tämä on ollut tosi paljon esillä amerikkalaisissa kirjablogeissa, mutta ei ole tyylilajiltaan minua kiinnostava. Oli silti hauska lukea tästä suomalainen mielipide!

  VastaaPoista
 4. Erosiko suomalainen mielipide amerikkalaisista kovinkin paljon ? Ainakin kirjan FBsivulla tuntui olevan aika paljon ylenpalttista fanitusta... mutta se johtunee tietysti osittain myös paikasta.

  VastaaPoista
 5. Oli se maltillisempi. :) En ole tietenkään kaikkia arvioita lukenut tai lukemiani muista, mutta päällimmäisenä on mieleen jäänyt, että tätä on kehuttu hirveästi.

  VastaaPoista
 6. Heh, arvasin. Jäyhä suomalainen ei hurjasti hehkuta.

  VastaaPoista