13.4.2019

Katsaus kuuloketilanteeseen


Kuulokekatastrofi on selätetty, mutta ei tässä vielä auvoisesti äänikirjoja kuunnellen auringonlaskuun ratsasteta. Tosin hevospelkoni tekee sen, etten varmaan ratsastaisi muutenkaan. Kahdet kuulokkeet ostin Sudio-verkkokaupasta. Tuohan on ainoa merkki, jonka Bluetooth korvakuulokkeet ovat minulla kestäneet puolta vuotta kauemmin...

Sitten huomasin, ettei kuulokkeiden ostaminen ole vielä tarpeeksi. Ne pitää myös muistaa ottaa mukaan! Lähdin muutaman päivän työmatkalle vain huomatakseni lentokentälle saapuessani, ettei mukana ole  yksiäkään kuulokkeita... Kentän elektroniikkakaupassa oli onneksi ale, jossa nappikuulokkeet piuhan kera maksoita alle 15€ ja mukaan sai vielä kuljetuskotelon. Nyt on sitten työlaukussakin kuulokkeet valmiina odottamassa seuraava unohdusta...

Lentokoneessa istuessa piuhakuulokkeet ovatkin oikeastaan se kaikkein paras vaihtoehto. Minua aina hieman häiritsee, kun lentokonetilaan laitettuna puhelimesta menee Bluetooth pois päältä ja sitten se pitää laittaa kuulokkeita varten uudelleen päälle. Mitä, jos kone putoaakin sen takia, että minä halusin kuunnella kirjaa ? Tiedän, mitä nyt ajattelette, mutta minkäs sitä tuntemuksilleen voi ?

Sudion kuulokkeista toiset (mustat) olen ostanut erityisesti ulkoiluun ja työmatkoille. Sudio Trettonin kuulokemuotoilu on vähän erilainen kuin yleensä. En ole ihan varma, pystyvätkö nuo lopulta yhtään paremmin kuin muunmalliset, mutta ääni on selkeä ja miellyttävä ja toiminnot helppoja. Piuha ei mene solmuun, mutta toisaalta se on pikkuisen raskas, mikä vaikuttaa osaltaan kuulokkeiden paikoillaan pysyvyyteen. Silti olen varsin tyytyväinen ostokseeni.

Valkoiset kuulokkeet ostin kotikäyttöön. Klar-malli on myös vastaäänikuuloke, mutta valitettavasti en kyllä huomaa suurtakaan eroa oli ominaisuus päällä tai ei. Yleisesti ottaen tykkään näistäkin kuitenkin kovasti.  Tämänmalliset pysyvät hyvin paikoillaan, eivätkä nämä paina korvia liikaa.

Nyt ei siis ole mitään syytä jättää äänikirjoja lukematta, paitsi ehkä non-stop työpäivien jättämä väsymys, jonka myötä uni tulee yleensä viisi minuuttia tarinan alkamisen jälkeen.

Jotain sentään olen saanut kuitenkin kuunneltua. Töistä irtautuminen onnistuu aina yhtä helposti Agatha Christien dekkarien parissa. Viimeksi kuuntelin tutun tarinan Kuolema Niilillä.


Kansikuva WSOY


Agatha Christie : Kuolema Niilillä 
Oma ostos Elisa Kirjasta
lukija : Lars Svedberg 

Yhtään ei haitannut, vaikka itse asiassa muistin ratkaisun. Christien tapa luoda tarinalle taustaa ja pohjaa ja rakentaa rikos vasta henkilöiden ollessa tuttuja ja juonen jo tihentyessä pelkästään heidän välistensä jännitteiden vuoksi, on taiturillinen ja polveilevaa tarinaa on nautinnollista seurata, vaikka sen periaatteessa jo muistaisikin.

Kun lukijana vielä lisäksi on Lars Svedberg... no, työasiat jäävät mielestä aivan varmasti ja todellinen rentoutuminen voi alkaa. Tämän parissa en edes nukahtanut kesken. (Tosin en myöskään kuunnellut sitä kesken rankanpuoleisen työmatkan).

Hercule Poirot on lähtenyt lomamatkalle Egyptiin. Laivamatkalle Niilin nähtävyyksiä katsomaan kokoontuu sekalainen joukko matkustajia, joiden väliset yhteydet yllättävät. On juuri avioitunut miljönääriperijätär miehensä kanssa, tuoreen aviomiehen entinen kihlattu, liikemies, italialainen arkeologi, asianajaja, kirjailijatar tyttärineen, seurapiirirouva seuraneitinsä kanssa ja nuori mies äitinsä seurana. Kaikki henkilöhahmot kuvataan elävinä ja värikkäinä. Tuttuun tapaan kavalkadi on runsas ja Egyptistä huolimattaa hurjan englantilainen.

Samoin myöskään rikoksista ei ole pulaa. Poliittista kiihotusta, koruvarkauksia, petoksia ja tietysti murha, Poirotilla on mistä valita niin rikosten kuin rikollisten joukossa.  Lukija voi tehdä omia olettamuksiaan ja nauttia tarinasta. Kuolema Niilillä on yksi suosikeistani, jonka tulen varmasti kuuntelemaan vielä joskus uudelleen.

13 kommenttia:

 1. Kun kuuntelin äänikirjoja 1990-luvulla töihin ja töistä ajaessa joka päivä, oli Lars Svedberg suosikkilukijani. Kuuntelin kaikki kirjaston dekkarit ja melkein kaiken muunkin. Christiet ovat genren huippuklassikkoja.

  Joudun olemaan töissä niin paljon luurit korvilla, että vapaa-ajan kuuntelut hoidan mieluummin ilman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lars Svedberg on aivan ihana ja Christieihin ei kyllästy koskaan :-)
   Minäkin kyllä olen aika paljon puhelinpalavereissa töissä, mutta meillä ei oikein kuuntelu ilman kuulokkeita onnistu perheen ollessa paikalla...

   Poista
 2. No nyt on kuulokkeita joka lähtöön sinulla. Minä ostan aina kuulokkeita ja sitten joku perheestä tarvitsee niitä ja olen sitten taas ilman kuulokkeita :)
  Mukavaa viikonloppua sinulle Minna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pitäisi tarvita ostaa kuulokkeita ihan heti. Toivon tosiaan, että nämä kestävät vähintään yhtä kauan kuin edelliset Sudioni. Minä jotenkin onnistun tuhoamaan kuulokkeita vähän turhan nopealla tahdilla.

   Poista
 3. Luin mielenkiinnolla kuulokeuutisiasi. Nyt varmasti pärjäät jonkin aikaa. Minua nämä kuulokeasiat kiinnostavat, koska mietin, että jonakin päivänä vielä kuuntelen äänikirjoja. Olen eläissäni kuunnellut vain yhden äänikirjan. Ehkä ensi kesänä kuulokkeet päähän puutarhatöissä? Minullakin yksi Christien suosikeista on tuo Kuolema Niilillä. - Hyvää pääsiäisen odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, puutarhan kuopsuttelu äänikirjan seurassa kuulostaa varsin ihanalta :-) Ja kannattaa tosiaan miettiä vähän etukäteen, millaiseen käyttöön kuulokkeet tulevat. Tuohon varmaan hankkisin jotkut kevyet bluetooth-kuulokkeet.
   Mukavaa pääsiäisviikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Minulla ei ole laitteita, joilla äänikirjoja tmv. kuunnella paitsi tietenkin pöytäkone, mutta ei kyllä ole kotona tarve äänikirjoja kuunnella, kun luen mieluummin. Kuulokkeita käytän musan ja muiden ohjelmien kuuntelemiseen. Minulla on laadukkaat pelikuulokkeet, vaikka en siis mitään pelaa: mutta niiden äänentoisto on todella hyvä.

  Olen tainnut tuon Kuoleman Niilillä lukea joskus nuorena. En ollenkaan muistanut, että se on Poirot-kirja. Siitä on tehty sarjakuvakin, kuten monista Christien dekkareista: olen niitä selaillut kirjastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuolema Niilillä on varmaan yksi niitä Christieitä, joista on tehty paljon erilaisia versioita.
   Äänikirjoihin taas olen jäänyt ihan koukkuun ja kuulokkeet ovat kovassa käytössä tämän huushollin hälinässä.

   Poista
 5. Oi, Lars Svedberg ❤️
  Minun pitäisi paneutua tähän kuulokeasiaan. Olen käyttänyt iPhonen omia kuulokkeita, mutta ne eivät ole kovin hyvät, tai ainakaan omiin korviini sopivilta. Salilla käydessä kuulokeprobleema on kuitenkin akuutimpi kuin muualla. En ole vielä siirtynyt bluetooth-aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lars Svedberg faneja lienee aika paljon :-)
   Bluetooth-kuulokkeet ovat vapauttava kokemus... Suosittelen testaamaan. Varsinkin salilla ihan ehdottoman kätevät.

   Poista
 6. Kuulokkeet ovat tärkeä väline! Olen reissun päällä, ja just ostin ensimmäiset bt-kuulokkeeni. Niskan takaa menevät nappikuulokkeet tuntuvat päteviltä, ohjausmötikkä on sivulla (ja toinen samanlainen dummie toisella puolella symmetrian vuoksi. Nuo kulkevat kaulalla vaikka koko päivän, kun langalliset perusnapit liukuvat niin että putoamisvaaraa saa kytätä koko ajan.

  Puhelimeni on lentänyt niin monet kerrat, kun langallisten johto on jäänyt johonkin kiinni, etten taida niihin enää palata kuin äärimmäisessä hädässä.

  Ja kyllä, Lars Svedberg on ihana! Klassikoista suosittelen myös Liisa-Maija Laaksosta.

  Minna /Kirsin Book Club

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kyllä se niin on, että lankakuulokkeet toimivat lähinnä silloin, jos vain istuu paikallaan (kuten esim. lentokoneessa) muuten ovat Bluetooth-kuulokkeet ehdottoman kätevät.

   Poista