20.1.2019

Pakkaskelin siideriperunat

Yhtä varmasti kuin talvella sataa lunta edes kerran, syödään meillä pakkasella siideriperunoita, useimmiten maksapihvien kera.

Ensimmäisen kerran teimme tätä reseptiä yli parikymmentä vuotta sitten Turussa, kun opiskeluaikoina osallistuimme Cercle francais de Turku -yhdistyksen järjestämiin ruokailtoihin.  (Kiitos Jarmo reseptistä, jos satut tätä lukemaan :-) Koulun kotitalousluokassa porukalla valmistettuja ruokia nautittiin naurun raikuessa ja juttujen lentäessä pöydän yli.

Ruoka yhdistää ihmiset, vaikkei aina löydy edes yhteistä kieltä. Kun on kerran istunut yhdessä syömässä, on jo melkein ystävä.

Meillä muistiin jäi hauskojen iltojen lisäksi ihania reseptejä, joista kai kaikkein useiten ja pisimpään meillä on tehty juurikin tätä herkkua. Yksikään talvi ei voi tuntua talvelta, jollen ole saanut siideriperunoita ainakin kerran.

Eikä näiden tekeminen ole edes vaikeaa,  juju on oikeanlaisen siiderin valinnassa. Sen pitää olla kuivaa ja tujua Alkosta. Missään tapauksessa tätä ei pidä yrittää marketeista löytyvillä suomalaisilla makeilla mehuilla...

Resepti löytynee blogista jo aiemminkin kirjattuna (yhden kerran löysin vuodelta 2013), mutta tässä vielä tämäniltainen versio. Kyllä maistui - lapsillekin.

Siideriperunat 

12 vähän jauhoista perunaa
vajaa pullollinen kuivaa siideriä 
paketti pekonipaloja
pippuria (ja suolaa jos koet tarvitsevan sitä)
1 rkl öljyä

(toisinaan lisään myös hieman ohuelti siivutettua sipulia heti alkuun pekonin seuraksi) 

Kuori ja kuutioi perunat. Laita pieni loraus öljyä ja pekonipalat kylmään pannuun (tai matalaan pataan) ja kuumenna tiriseviksi.  Kun pekoneista on irronnut rasva ja ne alkavat hitusen ruskistumaan, lisää perunat ja sekoita hyvin. Anna lämmetä muutama minuutti aina välillä sekoittaen. Kaada päälle siideriä niin paljon, että perunapalat peittyvät. Laita kansi päälle ja anna kiehua hitaasti runsaat puoli tuntia.

Kun perunapalat alkavat tuntumaan kypsiltä, ota kansi pois. Anna nesteiden haihtua hiljaisella lämmöllä aina välillä sekoittaen. HUOM. Tämä vaihe on tärkeä, jos haluat lopputuloksena ihanan pehmeän mössömäisen massan eikä erillisiä perunapaloja. Aikaa kuluu 10-20min, vähän nesteen määrästä riippuen. Tarkista lopussa suolan määrä ja lisää pippuria maun mukaan. Ripottele päälle persiljaa. 


Kaveriksi voi paistaa pannulla ohuehkoja maksasiivuja, jotka on leivitetty suolalla ja pippurilla reippaasti maustetuissa jauhoilla. 


p.s. kurkkasin juuri Cercle francais de Turku - nettisivuja ja kuinkas ollakaan - siellä oli edelleenkin ohjelmassa Soirée Gastronomique. En voi kuin suositella osallistumista! 

8 kommenttia:

  1. Siideriperunat kuulostavat kokeilemisen arvoisilta:=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä näitä tehdään vähintään kerran talvessa.

      Poista
  2. En olekaan ennen kuullut siideriperunoista, hyvältä näyttää!
    Kivaa viikkoa sinulle Minna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla :-)
      Ihanaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  3. Ah nyt on oikea pakkaspäivien sielua lämmittävä ruoka. Sidukkapotaatit ihan uusia täälläkin.

    Kivoja pakkaspäiviä Minna. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä on meillä ihan pakko tehdä ainakin kerran talvessa.
      Iloisia pakkaspäiviä sinullekin!

      Poista
  4. Näitäpä en olekaan kokeillut ja tuo siideri tuo varmasti jännän maun näihin perunoihin:) Mutta maksan jätän väliin ja vaihdan toiseksi lihaksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siideristä tulee sellainen pieni hapan ja kirpakka sivuvivahde, josta kaikki tuntuvat tykkäävän.
      Maksa puolestaan jakaa syöjiä näköjään kahtia. Meilläkin puolet syö ja tykkää, toinen puoli irvistelee...

      Poista