8.10.2017

Silppuri kapinegalleriaan tuunatulla Vichyssoisella...

Päätin tässä pikkuhiljaa herätellä taas henkiin ammoisina aikoina kirjoittamaani "kuukauden kapine"- sarjaa. Vähän tosin pähkäilen tuon nimen kanssa. Huomaan nimittäin testatessa siirtyneeni aika monessa kohtaa kokeilemaan palvelua ilman varsinaista fyysistä tuotetta. No, katsotaan. Ehkä pitäisi puhua vain "Galleriasta" tai "Testissä" tai... olisko hyviä ehdotuksia?



Tällä kertaa testasin Tupperikutsuillani tilaamaani pikkusilppuria. Kolmella terällä varustettu käspelillä pyöritettävä silppuri on osoittautunut helmeksi silpulia silputessa ja toivottomaksi kovettuneen leivän kohdalla. Paras käyttö tähän mennessä on kuitenkin ollut tämän päivän soppatuunauksen tomaatti-basilikaseos. Silppuaminen ja sekoitus kävi helposti ja nopeasti narusta vetämällä.

Loppupäätelmäksi siis sanottakoon, että tätä tulee varmasti käytettyä pienempien määrien silppuamisessa, kun kyseessä ovat kasvikset tai yrtit, mutta todennäköisesti vain silloin, kun tarkoituksena on tehdä jokin tällainen soosi tai salsa. Isompiin määriin on pieni tehosekoitin ja pelkkään maustesilppuamiseen ovat leikkuulauta ja veitsi edelleen parhaimmat. Homma hoituu muun leikkaamisen ohella ilman lisätiskiä.

Hauska ja ihan hyödyllinen hankinta kuitenkin.

Tomaattia, basilikaa, hitusen valkosipulia ja suolaa sisältävä seos muuten toi mukavasti raikkautta ja happoa peruna-purjokeiton hienostuneeseen makuun. Vichyssoise-keitto on hyvää sellaisenaankin, mutta välillä sitä kaipaa pientä piristystä.



Vichyssoise 

1 purjo
1 keltasipuli
1rkl voita ja loraus oliiviöljyä
4 jauhoista perunaa
1l kana- tai kasvislientä (fondikuutiosta)
ripaus suolaa
(pasta rossa mausteseosta myllystä)
1dl kuohukermaa

Yleensä kermaa ja maitoa laitetaan vähän enemmän, mutta minä halusin mahdollisimman paljon perunan ja purjon makua korostavan keiton.

Leikkaa purjo ja silpuli silpuksi sekä peruna pieniksi paloiksi. Sulata voi oliiviöljyn kanssa kattilassa. Kaada purjo ja sipuli kattilaan ja kuullota. Voit laittaa pienen ripauksen suolaa.

Lisää perunapalat ja liemi. Keitä hiljalleen poreillen puolisen tuntia, kunnes perunat ovat kypsiä.

Pyöräytä keitto tehosekoittimessa sileäksi ja laita takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon kerma. Kuumenna vielä keittämättä ja tarjoile.

Seuraksi hyvää leipää (kuvassa juurisämpylä) ja sekaan lusikallinen tomaattisoosia, jos siltä tuntuu.
Hyvin käy kevyemmäksi sunnuntailounaaksi.

4 kommenttia:

  1. Onkohan tuo nyt juuri se, jota kaikki Tupperifanit hehkuttavat? Ainakin meillä töissä. Itse en ole tällaista (vielä) ostanut, koska olen hieman samoilla linjoilla, että meneehän se silppuaminen perinteiseenkin tapaan. :) Vichyssoise näyttää muuten herkulliselta tällaisena sateisena syyspäivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on varmaan juurikin "se". Ihan kätsy ja kolmen terän kanssa tehokaskin, mutta kovemmissa aineksissa on paljon kiinni silppuajan käsivoimissa, eikä tuon kanssa uskalla ihan täysillä (ainakaan minä) vetääkään. Varmaan tulen käyttämään juurikin tuollaisia pienempiä määriä "mössöjä" valmistaessani.

      Poista
  2. Tuommoinen pikkusilppuri voisikin olla aika kätevä. Mies on kova keräämään koneita, intoilee niistä hetken ja sitten ne vaan unohtuu.
    Ihanaa sunnuntai-iltaa Minna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä myös aina hamstraan kaikenlaista keittiökamaa ja sitten isännän pyynnöstä taas pistän kiertoon. Tätä taidan kuitenkin ihan käyttääkin (ainakin toistaiseksi)

      Poista