25.10.2017

Oletko tosifani, tehokas, keskittyjä vai hilpeä haahuilija ?


Helsingin kirjamessut alkavat huomenna. Minäkin sinne matkaan, vaikka työkiireiden takia onkin ollut homma iltapäivän varjelemisessa kalenterissa. Eihän sitä äiti voi kieltäytyä, kun teinipoika pyytää kaveriksi!Olen jo pari viikkoa miettinyt, millä mielellä ja asenteella sitä tällä kertaa messuille lähtisi. Samalla tulin pohtineeksi eri tapoja käydä messuilla. Päädyin peräti neljään eri messuilijatyyppiin.

Mikä näistä sinä olet ? Klikkaa sopiva vaihtoehto sivupalkin kyselyyn! (mobiilikäyttäjät huom! Taidatte valitettavasti joutua avaamaan internet version päästäksenne sivupalkkiin) 

1) Tosifani 

Tosifani lähtee kirjamessuille vain yhden asian takia. Juuri se tietty (tai ne pari tiettyä) kirjailijaa pitää nähdä. Kalenteriin on punaisella merkitty tärkeä esiintymisen hetki, kyynärpäätaktiikka käy mielessä nimikirjoitusjonossa ja posket punottavat kohdalle päästyä : "... saisiko vielä sydämen... Minnalle... kiitos!"

2) Tehokas kirjallisuuden ystävä 

Jo viikkoja ennen messuja on punainen kynä käytössä  ja paperiseen messuesitteeseen merkitty kiinnostavat esitykset ja esiintyjät. Sieltä ne siirtyvät selkeään Excel-taulukkoon tai puhelimen sovellukseen ja takaavat monipuolisen tulvan tietoa ja kokemuksia. Messuilla puhelin piippaa, kun on aika siirtyä seuraavaan kohtaan ja muistiinpanovihko täyttyy lukuvinkeistä, sitaateista ja kommenteista seuraavan vuoden suunnittelun tueksi.

3) Keskittyjä 

Keskittyjä valitsee teemaan. Dekkarit, lastenkirjat tai vaikka fantasia ohjaavat hänen ohjelmaansa. Dekkarilauantaina ei dekkareihin keskittyvä siirry ohjelmapaikalta valtaamastaan tuolista lähintä kahvitarjoilua kauemmaksi. Lastenkirjafani riemastuu lasten innosta tarinoita kuunnellessa tai piiloutuu Harry Potter bussin takanurkkaan kuuntelemaan äänikirjoja. Keskittyminen luo intensiivisen messukokemuksen ilman turhaa juoksemista.

4) Hilpeä haahuilija 

Haahuilija ei jaksa (tai ehdi) tehdä sen kummempaa suunnitelmaa messuvierailustaan. Hän tietää paikalla olevan kirjoja, kirjailijoita ja kirjoja rakastavia ihmisiä. Se riittää. Lisäksi hän tietää Viini ja ruoka -messujen tarjoilujen olevan ihan lähellä. Suunta onkin selvillä herkkujen ääreen aina kun jalkoja alkaa vaeltelu painamaan tai tuttujen kanssa jutustelu kurkkua kuivaamaan. Messukokemus on ehkä hajanainen, mutta täynnä mielenkiintoisia kohtaamisia, fiilistelyä ja päämäärätöntä haahuilua.

Ja sitten se valinta omimmasta messuilijaprofiilista tuolta sivupalkista!

Niin, ja arvaatko mikä noista minä olen ? 


12 kommenttia:

 1. Minä olen eniten haahuilija, annos tehokkuutta on mukana että etukäteen käyn läpi ohjelman ja teen itselleni listan tapahtumista joihin voisin mennä, mutta se on enemmän sellainen väljä suositus/muistutus itselle kuin varsinainen suunnitelma...mutta aiheet hyppivät laidasta laitaan ja en kovin paljoa mene ketään tiettyä henkilöä kuuntelemaan vaan aiheita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä siellä haahuilin eilen, mutta eipä osuttu vastakkain :-) Ehkä taas viikonloppuna.

   Poista
 2. Aion olla tänä vuonna hilpeä haahuilija. Viime vuonna olin messuilla ensimmäistä kertaa ja olin listannut hulvattoman määrän ohjelmaa, jota halusin olla seuraamassa. En ehtinyt kunnolla kiertää esim. divaripöytiä missään välissä ja muutenkin juoksu lavalta toiselle oli aika uuvuttavaa, ei kiitos toista kertaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin vaihtelee vuodesta, mielialasta ja kiireestä toiseen...

   Poista
 3. Hilpeä haahuilija ilmoittautuu :D
  Ihanaa keskiviikkoiltaa Minna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hilpeitä haahuilijoita näyttäisi olevan enemmistö ainakin kyselyn mukaan...
   Ihanaa loppuviikkoa! Se on jo melkein viikonloppu!

   Poista
 4. Ehdottomasti hilpeä haahuilija. Silloinkaan, kun olen tehnyt päätöksiä jonkin ohjelman seuraamisesta, en yleensä ole selvinnyt paikalle ajoissa :D Luvassa siis kollegoja, kirjamyymistä, skumppaa, palavereja ja randomeja keskusteluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kivalta :-) Kuka sitä nyt aikatauluista viitsisi stressata, jos kuitenkin mukavia kohtaamisia riittää!

   Poista
 5. Sinä olet tietty tosifani! Eikun haahuilija, koska tiedän että ruokapuoli myös sinua kiinnostaa. Tosin tietysti myös tykkäät teemoista. Ja excelit ja plänit sulla toki on halussa :-) Itse olen kakkonen, haluaisin olla enemmän haahuilija, mutta minkäs luonnolleen mahtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, eilen meni kyllä ihan haahuiluksi ja nimenomaan tuolla ruokapuolella, kun torstaisin siellä on niin ihanan väljää (koululaiset eivät tänä vuonna päässeet sinne ollenkaan ilman huoltajaa.)
   Plänejä en ole viikonlopuksikaan ehtinyt edes aloittaa, joten varmaan mennään aikalailla nenä edellä suuntaan jos toiseen silloinkin... yleensä sentään jotain olen aikatauluttanut, mutta nyt ei voi mitään. Ei vaan pysty missään välissä.

   Poista
 6. Tavoitteenani on joka vuosi olla tehokas kirjallisuuden ystävä, ja joka vuosi olen kuitenkin hilpeä haahuilija. :D Mutta toimii hyvin näinkin!

  VastaaPoista