2.7.2017

Kirjabloggaajan kesäaakkosia A-G

Lasi GT:tä käteen ja pohtimaan kesäaakkosia 
Silmiini osui jonkin englanninkielisen kirjabloggaajan kehoitus viihdyttää lukijoita erilaisilla listoilla, mitä henkilökohtaisemmilla sen parempi. No, en minä tiedä tuosta viihdyttävyydestä, mutta ajatus kesäaakkosista alkoi kiehtoa.

Mitenkähän vaikeaa kesäaakkosten luominen olisi? Tässä nyt alkua, katsotaan, mihin kesän aikana vielä päädytään. 

Niin, ja tätä listaahan saa sitten omia itselleen ihan kuka vaan. Pyytäisin vain, että käytte kertomassa, mikäli listaa ryhdyitte rustaamaan, että pääseen kurkkimaan. Voi vastata samoihin kysymyksiin tai luoda ihan omat aakkoset! 

Kirjabloggaajan kesäaakkoset

A=Alku eli miten satuit aloittamaan bloggaamisen? 

Aloitin vuonna 2007 ruokablogilla - tarvitsin paikan, jonne pistää reseptejä muistiin. Sitten 2010 alkoi tehdä mieli blogata muustakin ja aloitin kirjablogin. Sillä tiellä ollaan edelleen, vaikka blogielämään onkin käänteitä riittänyt. Lähinnä olen soutanut tuolla ruokaa - kirjoja akselilla edestakaisin. 


B= Books eli luetko suomen lisäksi englanniksi tai muillakin kielillä? 

Luen useimmiten kirjoja suomeksi tai englanniksi. Yritys olisi kova lukea myös ranskaksi kielitaidon ylläpitämiseksi, mutta jostain syystä tuo tuntuu olevan vaikeaa. Jos oikein olisin ahkera, lukisin myös ruotsiksi, vaikka se taitaisi nykyään mennä enemmänkin sanakirjaselailuksi.


C= Onko suomeksi jotain C:llä alkavaa sanaa? Minun mieleeni tulee vain Cook. 

Cook eli kokata tai kokki. Toinen rakas harrastukseni. Tästä juontuu mieleen myös yksi lempparigenreistäni eli keittokirjat. Niitä meiltä löytyy ahkerasta kierrätysyrityksestä huolimatta. 

Vaatimukseni hyvälle keittokirjalle ovat kovat. Pelkkä reseptilista ei riitä. Pitää olla teema, lukemista eli joko historiaa tai muuta jutustelua reseptien takaa sekä tietysti reseptien pariin houkuttelevat tai muuten tarinaa tukevat kuvat. 

Blogista löytyy myös Kuukauden keittokirja sarja, joka tosin nimestään huolimatta ei ole kovin kuukausittaiseksi osoittautunut. 


D= Donitsi, Dinosaurus, Dorka, Disko, Dubattu - Kuka sinulle kertoo D:llä alkavia sanoja, kun et itse muista? 

Minä kysyin apua lapsilta. Minulla siis on kolme poikaa (14,12 ja 6) ja tuollainen lista tuli takaisin kuin pyssyn suusta. Äitiään fiksumpia ilmiselvästi. Sitä tosin jäin ihmettelemään, mistä 6v tuon disko-sanan oikein on oppinut. 

Löytyy meiltä talosta isäntäkin, mutta hänet jätin tämän harjoituksen ulkopuolelle ihan tarkoituksella. D-sanoja olisi varmaan löytynyt pitkä lista, mutta todennäköisesti väärällä kielellä. Hän kun sattuu olemaan ranskalainen ja meillä onkin ranska toisena kotikielenä. Siksi niitä kirjojakin pitäisi kyseisellä kielellä vähän treenin vuoksi lukea. 

Dubattu-sanaa meillä muuten onkin viime aikoina ahkerasti käytetty. Pojat ovat innostuneet elokuvista. Itselleni kyseinen taidemuoto on vähän vieraampi. Maltan paremmin keskittyä tiiliskivikirjaan kuin parin tunnin elokuvaan. 


E= E-kirjat. Luetko ekirjoja? Äänikirjoja? Miksi ? 

Minä olen tykästynyt e-kirjaformaattiin. Lukulaitteeni Kobo on toiminut hyvin jo monta vuotta ja erityisesti pidän mahdollisuudesta suurentaa kirjasimia - sitä enemmän, mitä kovemmin ikänäkö iskee. 

Toki tykkään painetuistakin kirjoista. Onhan perinteisessä kirjamuodossa aina vaan jotain taikaa.  

Äänikirjatkin ovat ihan huippujuttu. Niiden avulla ei lukemista tarvitse lopettaa vaikka lähtisi ulos tai tiskaisi tai silittäisi tai haluaisi laittaa silmät kiinni lepäämään. 


F= Faarao eli Sinuhe egyptiläinen. Oletko lukenut? Mitä tykkäsit? 

Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen on suuri suosikkini jo vuosien ja taas vuosien takaa. Jossain vaiheessa luin sen vähintään kerran kesässä. 

Jokin aika sitten tulin kuunnelleeksi Sinuhen Lars Svedbergin lukemana äänikirjana. Tarina nousi, jos mahdollista, vielä ihan uusiin ulottuvuuksiin. Aivan huikea! 

G= Goodreads. Käytätkö Goodreadsia, miten ja mihin? 

Kyllä, olen Goodreadsissa ja kirjaan sinne lukemani kirjat tunnollisesti. Säännöllisesti myös selailen muiden lukemia kirjoja ja luettavien listani onkin pelottavan pitkä. On kiva nähdä, mitä kaikkea muut ovat lukeneet. 
Myönnän olevani kauhean huono arvioimaan Goodreadsissa yhtään mitään... Saisikohan sinne blogiarviot linkitettyä? 
Pyytäkää ihmeessä Goodreads "ystäväksi" - mielelläni otan lisääkin muita lukijoita ja heidän lukulistojaan seurattavaksi! 


Huh, tämä on yllättävän vaikeaa. Tosin varmaan osaksi se takia, että alkuaakkosissa on niin paljon sellaisia, joilla ei hurjasti suomenkielisiä sanoja tule mieleen. 

Pidetään vähän taukoa - lisää kirjaimia taas kesän kuluessa...

EDIT: Jatkoa löytyy täältä... 

20 kommenttia:

 1. Tämä on hauska. Tätä voisi ehkä kokeilla. Ja on muuten totta, että aakkosten alku on hankala suomalaiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä vaan. Tulen mielelläni lukemaan!- ehkä sinulla tulevat sanatkin paremmin mieleen. Vähän tuntui tämä ylenpalttisen kesäinen päivä hidastavan ajatuksia.

   Poista
  2. Nyt ollaan mukana haasteessa ja ensimmäinen postaus tehty. Löytyy täältä: http://mannilainen.blogspot.fi/2017/07/kirjabloggaajan-kesaaakkosia-g.html

   Poista
 2. Hauska idea! Tämähän sopii mainiosti kesäloma-ajan haasteeksi. :) Goodreadsiin jäi koukkuun heti, enkä enää osaisi olla ilman. Olen laiska kirjoittamaan sanallisia arvioita, mutta jo omien luettujen listaaminen ja tähtien antaminen on ollut kivaa. Ja tietysti muiden lukemisten seuraaminen ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Goodreadsista on tullut ihan vakkarilukemista päiväkierroksella :-)

   Poista
 3. No niin, oma aakkosteluni alkaa tästä: https://oksanhyllylta.blogspot.com/2017/07/kirjabloggaajan-kesaaakkosia-g.html

  Tätä olikin hauskaa kirjoittaa, kiitos ideasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tykkäsit! Kävinkin jo kurkkimassa - hauskoja sanoja! Tämä on siitä kiva, kun jokainen tekee omannäköisensä. :-)

   Poista
 4. Hauska idea! Tätä voisi kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro sitten niin tulen lukemaan!

   Poista
  2. Unelmien aika -blogissani on nyt lista :)

   Poista
  3. Kiva, kun innostuit. Kävinkin jo lukemassa :-)

   Poista
 5. Minäkin innostuin tekemään omani, se löytyy täältä. Kiitos hauskasta haasteesta :)

  VastaaPoista
 6. Listauksia on aina hauska lukea - ja myös tehdä. Nappaan tämän omaan blogiini myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän niissä listauksissa oikein niin viehättääkin ? Minäkin nimittäin tykkään sekä niitä lukea että kirjoittaa.

   Poista
 7. Hauskoja vastauksia ja lasten suusta se totuus kuuluu, kysyypä mitä vain!
  Kiinnostava kesähaaste ja nappaan siitä kiinni, naps :)
  Joten lähiaikoina voi blogistani löytyä aakkoslista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsilta löytyy vastaus kaikkeen :-) Kiva, kun tulet mukaan. Täytyypä tulla lukemaan.

   Poista
  2. https://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2017/07/kirjabloggaajan-kesaaakkosia-g-1000.html
   Tuolta löytyy omat aakkoseni :)

   Poista
  3. Kiitos, kun kerroit. Näitä on tosi hauska lukea!

   Poista